Esența este ușor de înțeles.
Guvernul independent care nu are miniștri ai partidelor politice din Parlament este un pericol la adresa democrației. A acelei democrații pe care un parlamentar vechi o acceptă. Un pericol excepțional din moment ce nu vor fi nici secretari de stat politici. Un guvern independent „pur și dur” nu va continua politica unui guvern politic debarcat ca urmare a unor grave probleme de imagine și comportament aberant în relația cu cetățenii, mai ales în prag de alegeri locale și parlamentare. O adevărată catastrofă. Mai ales când, de aproape un an ai lucrat, ca lider politic, la aranjarea respectivelor alegeri pentru obținerea unui oarecare succes.
Sintetizând, pot spune că Tăriceanu s-a trezit din somn, surprins să constate că nu mai are ciolan politic. Unde este ciolanul ? Este, constată el, dar nu mai este în curtea PSD, adică nu trece puțin și în curtea lui. Mai grav, ciolanul la PSD era mai ieftin. Aici a devenit tare scump. Atât de scump încât se poate specula că nici în viitor nu va mai ajunge la ciolan.
Mediafax (aici). Tăriceanu în „Apel pentru apărarea democrației”: „„ALDE face apel la personalităţile independente ce ar putea fi solicitate să facă parte din viitorul guvern prezidenţial să nu accepte să devină instrumente ale unui proces nedemocratic cu un periculos potenţial antidemocratic. De asemenea, ALDE face apel la toate partidele parlamentare să refuze să dea votul de investitură unui guvern ce va fi neîndoielnic folosit pentru construirea unei noi „paradigme” politice de factură nedemocratică şi nereprezentativă””.
Ei, aici Tăriceanu face un talmeș-balmeș de toată frumusețea. Chestia cu „nedemocratică și nereprezentativă” nu mai merge. Nu este nici măcar în Constituție. Pentru că nu se distinge, din Constituție, obligativitatea ca prim-ministrul și guvernul său să fie membri ai unui partid politic. Este clar ce scrie în Constituție. Desemnarea unui prim-ministru se face după consultarea partidelor, fără a exista obligativitatea ca prim-ministrul să fie membrul unui partid ((art. 103 alin (1)). La art. 85 se spune că Președintele numește Guvernul pe baza votului de investire din Parlament. Poate că Tăriceanu și consilierii lui nu au citit Constituția cu atenție. Bănuiesc eu care îi sunt consilierii !
Există undeva o prevedere pe care bănuiesc că acei consilieri ai lui Tăriceanu vor să o exploateze. Este la art. 85 alin (3), unde se spune că „Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului” este nevoie de aprobarea Parlamentului. Bine, dar dacă am un guvern independent ? Este suficientă aprobarea Parlamentului pentru ca acesta să funcționeze fără probleme. Din moment ce un Guvern de independenți primește votul Parlamentului, este îndeplinită condiția reprezentativității acestuia. Tăriceanu ar fi trebuit să știe, dacă nu el măcar Daniel Barbu, profesorul universitar de politologie, că reprezentativitatea unui Guvern nu este una directă, este una derivată, este una transferată de către Parlament, care este reprezentativ.
Marea durere a lui Tăriceanu este reală. Prin noul Guvern partidulețul lui de carton este eliminat de la guvernare. Punct. Nu mai are cu ce intoxica populația cu privire la potența lui și a partidului lui de a rezolva problemele acesteia. În ultimul timp, miniștrii ALDE erau deosebit de activi în a arăta populației că sunt cei care rezolvă problemele. Sunt foarte vizibili. Acum vor fi obligați să coboare de pe piedestale. Mai ales Daniel Constantin, actualul fost ministru al agriculturii. În jumătate de an va pierde imaginea de „salvator” al agricultorilor. Și cine știe ce mai iese la iveală.
Tot o mare durere are Tăriceanu și cu privire la poziția lui de președinte al Senatului. Cu o nouă majoritate nu este exclus să se trezească pus în situația de a pleca din funcție. Vizibilitatea lui se duce dracului. A partidului ... nici nu mai vorbesc.
Cel puțin, Tăriceanu a ieșit la bătaie. Mai sunt și alții care suferă însă nu au ieșit încă să se bată. Bănuiesc că o vor face. Au prea multe de pierdut. Deja, unii mârâie. Mâine vor mușca. Posibil la investirea noului Guvern. Să așteptăm și să vedem ce va fi. Nu sunt încă sigur că Cioloș va avea toate voturile necesare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu