sâmbătă, 6 februarie 2016

La cea mai performantă securitate a frontierei din Europa, cea a Românei, încă un sistem al înaltei performanțe.

După ce mi-am exprimat opiniile în două articole, mi-am propus să mă opresc din scris pe blog. Aiurea ! Nu pot. „Frunzărind” Agerpres (aici) am dat peste această știre: „Proiectul EWISA, coordonat de Poliția de Frontieră, va putea transforma imaginile video în analiză de risc”.

Am intrat cu totul în problemă. Fără opreliști. M-am bucurat enorm să văd poza cu Andy Voicu iar ai apoi am dat de numele lui Daniel Boba. Foștii mei colegi, mult mai tineri, acum și ei în pragul zonei în care se pune problema pensionării.

Ideea este excelentă. Mă bucură enorm faptul că au reușit, după mult timp, să câștige încrederea colegilor din Finlanda și Grecia pentru un proiect comun. Știam că Spania, prin Guardia Civil, este un partener serios, de lungă durată și mă bucur că autoritățile de frontieră din Spania sunt, astăzi, membri ai grupului de lucru sub coordonarea Poliției de Frontieră Române.

Am citit cu mare satisfacție (orgoliul profesional !) declarația lui Andy:

Noi avem un sistem de supraveghere la frontieră, probabil cel mai bun din Europa, alții — mai puțin și astfel încercăm să obținem elementele comune care ne apropie și ne-a luat foarte mult timp să găsim aceste elemente comune, pentru că și nivelul de cerințe la fiecare țară diferă”.

Vorba aia, nu am muncit degeaba !

Proiectul EWISA (Early Warning for Increased Situational Awareness) va îmbunătăți capacitatea de reacție a autorităților responsabile cu supravegherea frontierei terestre prin elaborarea unui sistem de analiză video de care va putea beneficia orice stat membru UE”.

Ei bine, această sinteză a informațiilor din articolul Agerpres îmi ajută mintea să fugă cu niște ani în urmă, să încerc să identific cu o oarecare exactitate, momentul în care, la „un pahar de vorbă” cu colegii și prietenii din Poliția Federală de Frontieră Germană, afirmam cu încredere că va veni momentul în care noi, românii, aflați abia la începutul aderării la UE (era în faza de concepere Capitolul 24 JAI !), vom deveni colaboratori experți ai UE pentru alte state. Am mers repede. Avem, probabil, cum spune Andy, cel mai bun sistem de supraveghere la frontieră din Europa și avem și inițiativa de a face ceva mai mult, de a îmbunătăți nu doar ce avem noi ci de a participa la mai buna supraveghere a frontierelor terestre din toată Uniunea Europeană.

Gata. Cu această știre de excepție mă cumințesc. Este ca atunci când ajungi la o anume stare de satisfacție și îți dorești să o păstrezi cât mai mult timp cu putință.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Buna ziua,
eu Daniel BOBA, purtator de steag tot GRANICERESC, om liber, teoretic mai am cam 7 ani pana la acel prag.
Oricum multumim pentru vorbele alese. Poate o sa-ti povestesc odata ce am creat la Halmeu, asa ca intre graniceri vechi, de la Pt.VMC,facut electronic pe sub pamant, pana la descoperirea urmelor cu precizie de pana 4 metri.
Toate cele bune, nea Florine sau MOS CRACIUN!

Crăciun Florin spunea...

Să vezi cum trec cei „cam 7 ani” ... Mă bucur pentru realizările voastre.

Constantin Nica spunea...

:) Abia acum vad articolul si deja suntem la finalizarea implementarii