vineri, 22 martie 2019

Ludovic Orban în conferința de presă de la Bacău, 22.03.2019

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, IN CONFERINȚA DE PRESĂ SUSȚINUTĂ LA BACĂU – 22 MARTIE 2019

Vreau să vă spun că PNL este angajat într-un efort de promovare a unui proiect. Nu mi se pare normal ca voucherele de vacanță care sunt acordate angajaților  să fie acordate numai angajaților din sectorul public. Considerăm că pentru a exista o egalitate de tratament între angajații din sectorul privat și angajații din sectorul public este obligatoriu ca și angajații din sectorul privat să primească aceste vouchere de vacanță care să le permită să aibă o vacanță, care să fie plătită din aceste vouchere, exact cum beneficiază angajații din sectorul public.

Prin a permite companiilor să nu aibă costuri suplimentare prin acordarea acestor vouchere către angajații din mediul privat, am inițiat o modificare a legii prin care aceste cheltuieli cu voucherele de vacanță să fie deductibile pentru companii astfel încât companiile să poată să acorde aceste vouchere de vacanță către angajații din mediul privat.

Este extrem de importantă această propunere, ea vizează aproape cinci milioane de cetățeni români care sunt angajați în companii și care astăzi nu beneficiază de această facilitate, de acest venit suplimentar care este reprezentat de voucherele de vacanță.

( Cine va coordona campania pentru alegerile europarlamentare?)

Șeful de campanie la nivel național este secretarul general al PNL. Indiferent cine va coordona campania la nivel județean, toți membrii PNL trebuie să fie implicați iar conducerea va răspunde solidar pentru performanța pe care o vor obține la aceste alegeri.

( De ce ați optat pentru un ziarist  în fruntea plutonului de la europarlamentare? Este un semn ca discursul unui politician nu mai are priză la electorat sau că nu ați găsit alte resurse în partidul pe care îl conduceți?)

PNL are foarte mulți oameni de calitate, foarte mulți oameni competenți, foarte mulți lideri care ar fi putut deschide lista pentru europarlamentare. Opțiunea mea pentru Rareș Bogdan a fost dictată de mai multe motive.

Primul și cel mai important lucru, pe care puțină lume îl cunoaște, este acela că Rareș Bogdan nu se înscrie pentru prima oară în PNL, el revine în PNL. Rareș Bogdan a fost președintele Organizației de Tineret a Partidului Alianței Civice, Partidul Alianței Civice, în momentul fuziunii în 1997  cu PNL, Rareș Bogdan a devenit membru al PNL  având poziția de prim-vicepreședinte al Organizației de Tineret la nivel național.

Rareș Bogdan a activat în PNL și este un om foarte apropiat de valorile, de principiile și doctrina noastră. De altfel, în cariera lui de jurnalist a fost un jurnalist angajat, un jurnalista care, cel puțin în ultima perioadă, a fost unul dintre cei mai critici jurnaliști la adresa guvernărilor PSD-ALDE.

Rareș Bogdan a fost vârful de lance în media românească  a luptei împotriva abuzurilor și fărădelegilor comise de guvernarea PSD-ALDE. Locul lui Rareș Bogdan în PNL este de necontestat și decizia de a-l readuce în PNL este o decizie pe care am luat-o după consultarea foarte multor colegi, după realizarea unor cercetări sociologice  de compatibilitate între Rareș Bogdan și PNL și mai ales cu susținătorii din PNL.

Trebuie să știți următorul lucru, Rareș Bogdan are o cotă de încredere foarte mare și cota de încredere o are în special pe publicul ne-PSD, publicul care nu votează cu PSD, publicul care este împotriva PSD.

Rareș Bogdan este un absolvent de științe politice, este un om care a studiat doctrinele politice, istoria gândirii politice, este un om cu o cultură politică, de asemenea, este un om extrem de bine informat, un om care are capacitatea de a înțelege foarte bine problemele politice atât la nivel național cât și la nivel internațional.

Nu în ultimul rând, Rareș Bogdan este un patriot, este un om credincios, este un om care a aderat necondiționat la valorile, la strategia și la obiectivele PNL iar de când a revenit în PNL și s-a înscris în cursa pentru Parlamentul European este alături de baza PNL oriunde se face campanie și a fost primit extrem de bine.

( Legat de sondaje, știu că ați comandat un sondaj în care sunteți cam pe același podium cu PSD. Credeți că este așa?)

Nu asta cred eu, asta spun sondajele de opinie. Eu m-am ferit să dau publicității pentru că eu nu cred în sondajele de opinie și vă spun că cei care dau publicității sondajele de opinie, nu le dau neapărat cu intenția de a  asigura o corectă informare. Sunt importante evoluțiile, PNL este pe trend ascendent în timp ce PSD pe trend descendent.  Al doilea lucru, este de analizat stabilitatea votului, cât de stabili sunt votanții fiecărui partid.

Pot să vă spun că volatilitatea votului celor care astăzi spun că votează cu PSD este foarte mare, adică există un risc de voturi foarte mare la PSD, din cauza guvernării foarte proaste, din cauza faptului că au avut promisiuni electorale extrem de mari și nu s-au ținut de cuvânt.

Mai mult decât atât, activitatea Guvernului reprezintă o permanentă agresiune împotriva foarte multor categorii de cetățeni. PSD a fost votat masiv de pensionari cărora le-au promis că vor aduce punctul de pensie la 45% din valoarea salariului mediu. Minciună gogonată! De doi ani de zile PSD îi păcălește pe părinții și pe bunicii noștri.

PSD s-a bătut cu cărămida în piept tot pe Legea pensiilor. Le-am atacat Legea pensiilor la CCR și legea a fost declarată neconstituțională, exact în punctele pe care noi le-am reliefat prin amendamentele pe care le-am  formulat.

(Cine va coordona la nivel local campania pentru europarlamentare?)

În localități, conform deciziei luate de Biroul Politic Național ,este candidatul la primărie. În localitățile în care nu avem primar, dacă el a fost desemnat, iar în localitățile cu primari, normal, primarii vor fi cei care vor coordona campania pentru alegerile europarlamentare.

( Există o nemulțumire în rândul membrilor PNL deoarece pe primele locuri la alegerile europarlamentare sunt foarte mulți membrii proveniți de la PDL. Cum îi convingeți pe membrii PNL să voteze această listă și să nu voteze cu ALDE, de exemplu?)

Pe lista PNL nu sunt decât membrii ai PNL, indiferent de unde au provenit ei, sunt membrii ai PNL. Ei reprezintă pe toți membrii PNL, pe toți aceia care ne vor vota și pe toți cetățenii români, după ce vor ajunge în Parlamentul European. În PNL nu există absolut nici un fel de discriminare sau de apreciere diferențiată a membrilor PNL în funcție de trecutul lor.

( De ce pe lista de europarlamentari v-ați axat mai mult pe candidați din Ardeal ? V-aș ruga să-mi spuneți care sunt candidații din Moldova pe locurile eligibile.)

Și aici am să vă dau un răspuns. Parlamentarii care reprezintă România în Parlamentul European nu reprezintă nicio regiune istorică, ei reprezintă România în integralitatea sa.

La alegerile pentru Parlamentul European, fiecare partid prezintă o listă națională. Lista națională este concepută așa pentru că toți parlamentarii care sunt aleși din partea fiecărui partid, când reprezintă în Parlamentul European pe cineva, reprezintă România în ansamblu și pe fiecare cetățean român.

În ceea ce privește această discuție, păi fiecare județ mi-a cerut un candidat, păi nu se poate, România are 33 de europarlamentari. Acești 33 de europarlamentari, cel puțin  din punctul meu de vedere, nu i-am selectat nici după zona de proveniență, nu i-am selectat nici după alte criterii, după sex  sau alte criterii, i-am selectat după criteriile care au fost votate prin hotărârea Consiliului Național și anume, experiența politică, experiența administrativă, experiența în relații internaționale, competența dovedită într-un domeniu, de asemenea, criterii care țin de activitatea individuală a fiecăruia în cadrul PNL. Orice membru al PNL   care va deveni parlamentar în Parlamentul European îi va reprezenta și pe băcăuani și pe suceveni, pe toți cetățenii români, indiferent din ce zonă istorica sunt ei.

( Sunt condiționate organizațiile județene de rezultatele la alegeri?)

Cu fiecare președinte de filială voi avea o discuție personală și vom face o analiză a potențialului de vot real care există pentru PNL în fiecare județ și împreună vom conveni asupra unui obiectiv. Obiectivul va fi stabilit atât procentual cât și ca număr de voturi.

( Acum patru ani, Crin Antonescu a pus un pariu și a spus că dacă nu obține un anumit procent la europarlamentare, își dă demisia. Dvs. veți proceda la fel?)

Obiectivul meu este să câștigăm alegerile prezidențiale, alegerile locale, alegerile parlamentare și, de asemenea, sunt convins că este posibil să câștigăm și alegerile europarlamentare. Președintele de partid trebuie să se bată pentru ca partidul pe care îl conduce să obțină performanța maximă, și asta fac eu astăzi, ca președinte PNL.

( Care va fi mesajul pe care PNL îl va duce în Parlamentul European, mai ales dacă veți câștiga alegerile. Și în marea familie a PPE, cea mai importantă din Parlamentul European, în situația Justiției, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat   și cu omologul doamnei Dăncilă din Ungaria? Aveți o strategie în acest sens?)

Nu avem nicio strategie. Ne asumăm ca obiectiv să încetăm MCV pentru România. Cum ? Punând în practică recomandările formulate de Comisia Europeană în cadrul MCV adică,  asigurând independența Justiției, liberul acces al cetățeanului la Justiție, autonomia profesională în exercitarea  funcției de magistrat, asigurând rolul fundamental pentru reglementare și control în Justiție către instituțiile constituționale și Consiliul Superior al Magistraturii. Sunt lucruri normale pe care le-am susținut public și pe care le vom susține în continuare.

În toate domeniile vom prezenta programul Partidului Național Liberal, principalele obiective pe care le avem la nivel european în următorul mandat. O parte din ele pot să vi le spun de pe acum.

Integrarea în Schengen. Sigur că și aici trebuie să câștigăm alegerile parlamentare, dar noi ne angajăm că vom reuși să convingem partenerii europeni ca România să devină membru Schengen în primul an de la preluarea guvernării.

Oricum, exercităm un lobby extrem de puternic chiar și în condițiile date cu Guvernul asta care nu face nimic. Guvernul asta, prin Carmen Dan, la nicio reuniune JAI, nu a pus pe tapet problema Schengen, nici măcar nu a formulat această solicitare. Nu a făcut nici un demers pentru a identifica cine se opune astăzi și care sunt motivele pentru care se opun, pentru că trebuie identificate Guvernele unor țări care se opun și stabilit care este planul de acțiune pentru a elimina această opoziție a unor Guverne față de integrarea României în Schengen.

În ceea ce privește bugetul. Bugetul UE pierde 14-15 miliarde de euro ca urmare a Brexitului. Obiectivul nostru fundamental este ca în bugetul pe 2021-2027, România să nu piardă bani, să se mențină alocările pe coeziune, să se mențină alocările pe agricultură și de asemenea, să se mențină finanțările de care avem mare nevoie pe competitivitate, pe cercetare, pe finanțarea sistemului pe educație și pe programul operațional regional.

Sunt în dezbatere mai multe regulamente foarte importante. Este pachetul pe mobilitate. Pachetul pe mobilitate așa cum a plecat el de la Comisia Europeană a creat dezavantaje foarte mari pentru transportatorii români. Reprezentantul nostru care este parte la negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pe pachetul de transportatori, se bate extrem de energic pentru a îndepărta toate prevederile din regulament care pot genera discriminări pentru transportatorii români și numai pentru transportatorii români, în general pentru transportatorii țărilor care au intrat mai de curând în Uniunea Europeană și care sunt mai la periferia Uniunii Europene.

Este în dezbatere regulamentul privind noua politică agricolă comună care stabilește mai multe categorii de lucruri privitor la agricultură. Aici poziția noastră e foarte clară. Subvențiile la hectar pentru fermierii români trebuie să crească la nivelul mediu european,  pentru că altfel fermierii români nu vor putea fi cu adevărat competitivi. Solicităm alocarea de resurse financiare în continuare pentru procesare. În balanța comercială pe agricultura României continuăm să menținem un deficit de 1,4 miliarde, iar din păcate structura exporturilor este defavorabilă pentru noi, pentru că noi exportăm cereale vrac și animale vii, aproape 70% din exporturile României, în timp ce în structura importurilor importăm produse procesate.

(Cum faceți asta?)

Prin alocări financiare în dezbaterea bugetului, prin stabilirea resurselor financiare care se alocă pe fiecare axă.

La ora actuală în Parlamentul European nu există decât o singură forță politică ce este respectată, ascultată și care poate să influențeze în deciziile la nivel european, aceștia suntem noi, Partidul Național Liberal. Niciun alt partid nu are capacitatea de a efectua lobby, de a se bate pentru interesele României și de a influența deciziile la nivel european în favoarea României.  De aceea, mesajul nostru este foarte simplu. Cu cât Partidul Național Liberal va fi mai puternic și mai bine reprezentat la Parlamentul European, cu atât România va fi mai puternică și mai bine reprezentată în Parlamentul European și șansa ca deciziile care se iau la nivel european să creeze efecte benefice pentru cetățenii români crește.

(Dacă veți câștiga alegerile în 2020 o să revizuiți multe din masurile economice, pe justiție, care au fost luate de către PSD?)

Cu siguranță. În economie ne batem să abrogăm Ordonanța 114, care este o prostie fără margini, care generează efecte catastrofale în economie și din păcate, efectele deja se resimt. Vom abroga supraacciza la combustibil, vom renunța complet la suprataxarea contractelor part-time, vom abroga prevederile Ordonanței 60 care suprataxează companiile cu peste 100 de angajați, care nu au capacitatea de a angaja într-un procent de 4% persoane cu dizabilități, stabilind alte forme de stimulare a angajării persoanelor cu dizabilități  în aceste companii. Vom anula split account TVA, vom anula toate tâmpeniile care au fost adoptate în Ordonanța 114. În ceea ce privește cadrul fiscal, angajamentul nostru este foarte clar. În primele 6 luni, în urma unei dezbateri ample la care să participe toți actorii din economie și din societate relevanți, stabilind cadrul fiscal pe care nu-l mai modificăm până la finalul guvernării.

În ceea ce privește justiția, în primul rând, nu suntem de acord cu subordonarea Parchetelor, așa cum este astăzi ea dictată, ministrului Justiției, chiar dacă ministrul Justiției va fi din partea Partidului Național Liberal, pentru că nu ni se pare normal ca ministrul Justiției, care este un reprezentat al puterii politice să poată să dea ordine magistraților.

Nu suntem de acord cu secția specială, care este construită ca un pluton de execuție aflat în subordinea ministrului Justiției, un pluton de execuție împotriva magistraților independenți care îndrăznesc să cerceteze potentații zilei.

Nu suntem de acord cu mecanismul prin care ministrul Justiției să poată să numească șefii Parchetelor. Trebuie un mecanism echilibrat în care, după părerea mea, rolul principal ar trebui să îl aibă Consiliul Superior al Magistraturii, iar rolul ministrului Justiției și al președintelui trebuie să fie diminuate în această procedură, acordând o pondere mai mare de decizie Consiliul Superior al Magistraturii.

Recursul compensator a provocat o eliberare a aproape 15.000 de deținuți din închisori înainte de termen, fără nicio măsură de reintegrare, iar acești deținuți din păcate, au ajuns un pericol pentru viața, siguranța și proprietatea cetățenilor români, pentru că asta face PSD-ul.  Guvernează pentru cei 1%, cred că nici 1% nu sunt deținuți, împotriva interesului  cetățenilor care respectă legea.

(Are de gând PNL să mai depună o moțiune de cenzură în următoare perioadă?)

Obiectivul nostru e să punem punct cât mai repede posibil acestei guvernări care provoacă consecințe catastrofale pentru România.

Vom depune această moțiune de cenzură când vom considera că există auspicii favorabile. După ce vom câștiga alegerile europarlamentare și PSD va pierde alegerile europarlamentare, poate fi un moment propice. Românii dacă vin la vot la alegerile pentru Parlamentul European, votul lor reprezintă votul la o moțiune de cenzură împotriva lui Dragnea și a actualului Guvern, pentru că o prezență masivă la vot și un vot dat Partidului Național Liberal poate să ducă la dărâmarea Guvernului și votând PNL, votezi o moțiune de cenzură împotriva lui Dragnea și a lui PSD.

Niciun comentariu: