Evaluare prezentată astăzi, 20.03.2019 |
Pun mai jos proiecția care încă există la Politico, urmând să o actualizeze și ei.
Evaluare preluată în februarie 2019 |
Principalele informații sunt aici. Se observă o tendință de echilibrare a structurii PE pe componentele politice tradiționale. Stabilitatea partidelor politice tradiționale atrage din ce în ce mai mulți susținători. Față de proiecția mai veche a Politico, noua evaluare de pe site-ul Parlamentului European ne arată o scădere a grupurilor politice radicale sau anti-europene. Au crescut numărul de europarlamentari pentru PPE, S&D și Verzii în timp ce ALDE a rămas „pe loc”. Încă nu se știe ce va face LREM-ul lui Emmanuel Macron care este cotat cu 22 de locuri în PE în luna februarie iar acum nu îi văd. Aliații lor din Italia, PD-ul fost al lui Matteo Renzi a pierdut sever alegerile locale parțiale, fiind pe un trend descrescător. Alianța 2020 condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș ar urma să se alăture unui nou grup euro-parlamentar constituit în jurul LREM. Câți europarlamentari vor duce Cioloș și Barna echipei lui Macron? Naiba știe!
Deocamdată, totul este în mișcare. Inclusiv datele despre România.
La nivelul României (care va avea 33 de locuri în noul Parlament European, comparativ cu 32 în actuala legislatură), estimările publicate vineri indică 11 mandate pentru PSD (29%), nouă mandate pentru PNL (24,7%), cinci mandate pentru Alianţa 2020 USR PLUS (14,2%), patru mandate pentru ALDE (10,7%), trei mandate pentru Pro România (9,6%), un mandat pentru UDMR (5%). PMP nu ar obţine niciun mandat (4,7% din voturi, sub pragul minim de 5%) - Agerpres.
Ne-ar putea deranja informația de mai sus fiind agitați în urma sondajelor altor case de sondare unde cifrele sunt altele. De exemplu, PSD este la 25% iar PNL la 29% sau chiar mai sus, Alianța 2020 nu mai este la 14% ci pe la 11%, ALDE este pe undeva pe la 7% iar ProRomânia este pe la 6%. Dar, nu suntem la ziua alegerilor așa că nu putem face o mai bună estimare acum. Pentru antrenamentul nostru putem face și desface ordinea locurilor partidelor politice românești la nivel național și contribuția lor la grupurile parlamentare de care aparțin sau în care vor să ajungă.
Va trebui să ținem cont și de unele declarații ale unor lideri politici. Contrar datelor oferite de sondaje și a imaginii proiectate de cifrele lor, unii lideri au declarații care au, probabil, ca fundament „solid”, date necunoscute populației. Pe baza noilor sondaje prezentate în media, președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că partidul poate învinge în aceste alegeri PSD. Infractorul Liviu Dragnea, președintele PSD, afirmă că PSD va câștiga alegerile. Liderul Alianței 2020, președintele +Plus, Dacian Cioloș a anunțat, pompos, că Alianța 2020 va avea sigur 6 europarlamentari dar, sunt date sigure, există posibilitatea ca Alianța 2020 să ajungă la 10 europarlamentari (adică 1/3 din numărul alocat României). Alte formațiuni politice speră la numere mai mici. Cum sunt ProRomânia a lui Victor Ponta, ALDE al lui Tăriceanu, PMP-ul lui Traian Băsescu, UDMR al lui Kelemen Hunor. Dacă luăm de bune declarațiile, limitați la numărul de 33 de locuri în PE pentru România, va trebui să deducem de unde vor lua locuri în plus alte formațiuni politice, în special cele din fruntea listei. Ca să dau un exemplu, Alianța 2020 cu 6 locuri „sigure” și chiar 10 locuri în anumite condiții, probabil, ar lua locuri de la PSD și PNL cu predilecție de la PNL. PSD intră deja în zona nucleului dur, cel care se prezintă la vot constant. Înseamnă că marea speranță a lui Dacian Cioloș și a lui Dan Barna, președintele USR, este o defecțiune la nivelul PNL care să îl ducă pe acesta către zona nucleului dur de 15-17% astfel că Alianța 2020 ar putea prelua plusul de voturi care să o urce către 30% de la 14% cât este acum cotată în media colectată de Kantar Media de la casele de sondare din România (mi se pare că una din casele de sondare agreate de Kantar este CURS a lui Iosif Buble!).
Parlamentul European promite să ne țină la curent cu evoluția situației prin publicarea periodică a rezultatelor adunate de Kantar Media. Le aștept. Vom vedea dacă declarațiile unor lideri politici de la noi se confirmă sau nu. Oricum, dacă Alianța 2020 obține un scor mare, așa cum anunță Dacian Cioloș (între 6 și 10 europarlamentari!), va fi o mare surpriză pe plan european. Dacă nu, vorbim despre populism grosolan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu