skynews-theresa-may-brexit-vote |
Costurile Brexit sunt mari. Atât pentru Marea Britanie cât și pentru statele membre UE care au legături economice și comerciale speciale cu Marea Britanie. Deja, Brexit produce „găuri” în economia britanică dar și firmelor de pe continent care au o relație specială cu Marea Britanie. Iar o ieșire fără Acord ar duce la pierderi și mai mari.
Sper ca Theresa May să reușească. Altfel, consecințele negative se vor amplifica. Cei care vor pierde se zbat să le prevină. Cei care nu le pricep, marginalii, cei care nu cunosc istoria continentului, cei care sunt vrăjiți de spiritul aventurier al unor politicieni susțin Brexit-ul sperând că o lume apusă va reînvia iar ei vor fi marii eroi ai acelei lumi. Am citit că tatăl lui Boris Johnson a replicat unui jurnalist că și înainte de a adera la UE, Marea Britanie a avut o frontieră tare cu Republica Irlanda și că tulburările de pe insula Irlandei nu au afectat prea mult Regatul. Au făcut față așa că știu cum să facă iar față în cazul în care Acordul din Vinerea Mare va fi anulat. Nu mă miră că o parte dintre cei care susțin Brexit sunt dintre cei care au rămas ancorați în trecutul negru, pentru alte populații, al ambițiilor politice. Nu contează ce rezultate negative au acțiunile lor politice pentru alții! Contează doar ca ei să își realizeze ambițiile atât timp cât sunt în viață. În românește, zicala potrivită ar fi „după noi, potopul!”.
Marea Britanie a luptat, pur și simplu, să devină membră a Pieței Comune. A fost refuzată de două ori. Avea nevoie disperată de un partener sigur alături de care să oprească involuția. Britanicii care susțin rămânerea în Uniunea Europeană dar și alți analiști politici din vest atrag atenția că în afara Pieței Comune, Marea Britanie era văzută ca „bolnavul Europei”. Acum sunt, încă, una din puterile economice ale UE. Vor mai fi un timp însă pe măsură ce Uniunea Europeană își va dezvolta economia în statele membre, Marea Britanie va rămâne în urma altor state de pe continent. Franța deja îi trece înainte. Polonia este una dintre țările cu un mare potențial de dezvoltare care „amenință” supremația celorlalte state mari din Uniunea Europeană. Marea Britanie va rămâne, după un număr de ani, o țară terță. Protecționismul economic și comercial promovat cu agresivitate de SUA, China, Rusia și Uniunea Europeană își va pune amprenta. Marea Britanie va fi una dintre țările „libere” care vor căuta să supraviețuiască între marile puteri ale lumii și obligată să accepte condiții pe care astăzi le poate refuza ca membru al UE! După referendum a încercat să resusciteze un „al doilea Imperiu” dar statele care au fost parte a vechiului Imperiu Britanic au refuzat oferta. Marea Britanie s-a trezit în situația în care este considerată doar una dintre țările lumii, nu un lider al lumii. Iar asta doare.
Uniunea Europeană are la baza formării ei conceptul politic al „păcii în Europa”. De aici s-a plecat. De aici a pornit dezvoltarea. De la pacea în Europa. În 75 de ani de pace, Europa a devenit Uniunea Europeană, o uniune a statelor care vor să păstreze pacea. Cei care au inițiat și susținut Brexit au uitat sau nu au înțeles ce este cu Uniunea Europeană. Chiar și cei care astăzi susțin Brexit din postura de expați în Marea Britanie (unii din România) sunt „inculți politic”, teribiliști.
Trag concluzia că britanicii s-au săturat de pacea din Europa. Reacția unor state europene este normală. Ele își doresc ca pacea să continue în spațiul Uniunii Europene și de aceea vor face tot ce este posibil să o asigure. Chiar împotriva ambițiilor politice ale unor parteneri, de va fi nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu