duminică, 18 februarie 2018

Cu ajutorul telescopului Hubble privind către trecutul îndepărtat al Universului



NASA: Hubble's Window into the Cosmic Past

Cu copy-paste, scurt și cuprinzător. Trăiască translatorul Google!

Această imagine din Telescopul Spațial Hubble al NASA / ESA prezintă clusterul Galaxy PLCK G004.5-19.5. A fost descoperită de satelitul ESA Planck prin efectul Sunyaev-Zel'dovici - distorsiunea radiației cosmice de fundal cu microunde în direcția clusterului de galaxii de către electronii cu energie înaltă în gazul intracluster. Galaxia mare din centru este cea mai stralucitoare galaxie din cluster, iar deasupra ei este vizibil un arc subțire, curbat al lentilelor gravitaționale. Acest arc este cauzat de forțele gravitaționale ale clusterului care îndoaie calea luminii de la stele și galaxii din spatele ei, în mod similar cu modul în care o lentilă de sticlă se apleacă ușor.

Mai multe stele sunt vizibile în fața clusterului - recunoscute prin vârfurile lor de difracție - dar în afară de acestea, toate celelalte obiecte vizibile sunt galaxii îndepărtate. Lumina lor a devenit redistribuită de expansiunea spațiului, făcându-le să pară mai roșii decât sunt de fapt. Prin măsurarea cantității de redshift, știm că a durat mai mult de 5 miliarde de ani pentru ca lumina din acest grup de galaxii să ajungă la noi. Lumina galaxiilor din fundal trebuia să călătorească și mai mult, făcând această imagine o fereastră extrem de veche în apropierea universului.

Această imagine a fost realizată de Camera de Studii Avansate de Studii (ACS) și Camera Wide Field 3 (WFC3) de la Hubble, ca parte a unui program de observare numit RELICS (Reionization Lensing Cluster Survey). RELICS a înregistrat 41 de grupări masive de galaxii cu scopul de a găsi cele mai strălucite galaxii îndepărtate pentru viitorul NASA James Webb Space Telescope pentru a studia.

Credit: ESA / Hubble & NASA, RELICS; Recunoaștere: D. Coe și colab.
Text: Agenția Spațială Europeană

Ultima actualizare: 16 februarie, 2018
Editor: Karl Hille

Niciun comentariu: