sâmbătă, 10 februarie 2018

După tratarea isterică a problemei se cuvine o tratare rațională

Știrile au explodat. România a vândut gazele din Marea Neagră Ungariei lui Orban. Patrioții au luat foc. Toate gazele din Marea Neagră vor fi duse în Ungaria iar aceasta va face ce vrea ea cu ele. Presă de tot râsul.

Iau din două surse, sunt credibile pentru că în timp au dovedit că nu practică can-can-ul jurnalistic. Agerpres și Cursdeguvernare.

În esență, sunt mai multe lucruri de înțeles aici.

În primul rând se confirmă existența gazelor exploatabile din Marea Neagră. Zăcămintele cercetate de consorțiul Petrom/Exxon Mobil sunt evaluate la 42-84 mld m cubi! Ungaria știe, are o sursă sigură de gaze pe care să și-o apropie. Prin cumpărare de la firmele care exploatează zăcământul! Fiind o resursă strategică, este nevoie de un acord la nivel de state.

În al doilea rând se confirmă faptul că Ungaria continuă participarea la construcția conductei strategice europene BRUA, care are drept scop să ducă gaze din mai multe surse în spațiul central și estic al Uniunii Europene pentru a sprijini independența energetică a statelor membre față de Rusia.

În al treilea rând, Ungaria va importa din România jumătate din necesarul de gaze al țării, eliminând, pentru prima dată, dependența Ungariei față de Rusia!

România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în 2020, în conformitate cu acordul semnat luni la Bucureşti de miniştrii de Externe din cele două ţări, Peter Szijjarto şi Teodor Meleşcanu, informează agenţia ungară de presă MTI.

Potrivit lui Peter Szijjarto, începând din anul 2022, mai cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei. Szijjarto a adăugat că firmele ungare şi-au rezervat deja întreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leagă România de Ungaria.

"Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia", a spus Peter Szijjarto, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei.

Potrivit oficialului ungar, partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022.

Exact aceeași informație este și la „Cursdeguvernare”.

Nimic neobișnuit iar eu consider că este chiar un lucru pozitiv. Conducta BRUA va asigura aprovizionarea și a Bulgariei dar și a Ungariei. În România se produce, din România se distribuie, sunt respectate regulile economiei de piață. Citind acum declarația lui Meleșcanu, o înțeleg altfel:
"nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicaţie exclusivă pentru o anume destinaţie sau o anume ţară"
Nu știu ce au înțeles Rareș Bogdan de la Realitatea Tv și invitații lui, dar ar fi trebuit să rețină faptul că acordul dintre România și Ungaria nu va stipula condiția exclusivității pentru Ungaria a vânzării gazului românesc! Ei s-au uitat la capacitatea de transport a conductei spre Ungaria din 2022 - 4,4 mld m cubi -, au legat de comunicatul lui Szijjarto că firmele ungare și-au rezervat deja cumpărarea întregii cantități de gaze care pot fi transmise Ungariei și au ajuns la o concluzie proastă. Cu evident iz naționalist. Uitând că, de fapt, România produce mai mult gaz, că își va asigura întâi necesitățile interne și apoi va exporta. Uitând că și R. Moldova va fi o țintă a exportului de gaze naturale din România!

Ca să fiu rău, nu ar strica să începem să înlocuim gazele cu energia electrică obținută din resurse regenerabile, în special alături de energia atomică! Gazele se vor termina în 10-15 ani, după care trebuie să le imporți de la cei care încă mai au sau să schimbi consumul casnic și industrial (acolo unde merge înlocuirea resursei de energie). Ce trăiește doar din gaze naturale „va muri”.


2 comentarii:

Ceacar spunea...

Nu stim pretul de vanzare. E mai mic decat cel cerut romanilor?

Crăciun Florin spunea...

Deocamdată nu s-a stabilit un preț de vânzare. S-au stabilit etapele și investițiile pentru finalizarea gazoductului BRUA și volumul de gaze care pot fi transportate. Prețul de vânzare va fi cel de pe bursă. Prețul cerut românilor este cel rezultat din prețul de achiziție la care se adaugă taxele și impozitele cerute de stat plus cheltuielile companiei care pune în vânzare produsul: gaze naturale.