duminică, 11 februarie 2018

Sinteza declarațiilor lui Ludovic Orban la Jurnal de Seară, cu Cosmin Prelipceanu

Despre dezbaterea din Parlamentul European privind Legile Justiției din România. 

Noi am atacat la Curtea Constituțională, din păcate nu toate obiecțiile noastre de neconstituționalitate au fost luate în considerare. Suntem puțin mirați pentru că nu a fost acceptată obiecția de neconstituționalitate referitoare la înființarea direcției speciale pentru investigarea judecătorilor și  procurorilor.

O chestiune care a fost considerată constituțională de Curtea Constituțională, în rest sperăm ca pe articolele care clarifică rolul președintelui și al CSM, pe articolele care se referă la definirea sumară a ceea ce înseamnă rea-voință, rea-credință, să se realizeze definiri foarte precise și foarte clare astfel încât să nu poți pune magistrații în situații în care să fie judecată activitatea lor în mod arbitrar, subiectiv. 

Sperăm să se ajungă la niște formule care să fie conforme practicilor europene și  să asigure independența Justiției și a Puterii Judecătorești.

Au dispărut foarte multe dintre prevederile care erau periculoase rămânând un set de prevederi pe care le-am semnalat, pe care le-am atacat. Părerea mea este că bătălia va continua pentru că legile, după redezbaterea în Parlament, vor ajunge la președinte. Eu cred că președintele va uza de toate pârghiile prezidențiale pentru a împiedica adoptarea unor articole care sunt fie neconstituționale, fie pot să afecteze independența Justiției. Dezbaterea continuă, acum sunt foarte atenți la modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală unde abundă proiectele de amendamente, multe dintre ele care par extrem de periculoase și suntem în gardă astfel încât să încercăm să împiedicăm adoptarea unor prevederi în Codul Penal sub masca aceasta a transpunerii privind prezumția de nevinovăție. Va fi o dezbatere extrem de dură după cum vedem poziția majorității guvernamentale PSD – ALDE.

Despre dezinformarea Parlamentului European de către PSD- ALDE în legătură cu adevărata situație a Legilor Justiției. 

Domnul Dragnea și domnul Tăriceanu au transmis scrisori către Comisia Europeană și s-a văzut reacția președintelui Comisiei Europene după ce a primit ultima corespondență de la domnul Dragnea și domnul Tăriceanu. Să spui despre Comisia Europeană, despre autoritățile Uniunii Europene că nu sunt informate corect, înseamnă să nu cunoști modul de funcționare a structurilor  europene. Și declarațiile în sine conțin chiar o ofensă la adresa acestor autorități. Din păcate, Dragnea și Tăriceanu consideră că pot să se comporte în România așa cum se comportau conducătorii în urmă cu treizeci de ani.

România este țară democratică, membră a Uniunii Europene, am semnat un tratat de aderare, trebuie să respectăm toată legislația europeană, trebuie să colaborăm cu partenerii europeni, trebuie să cooperăm cu instituțiile europene. Faptul că atât la nivelul Comisiei Europene cât și la nivelul Parlamentului European, cât și la nivelul Cancelariilor  celor mai importante țări din Uniunea Europeană, șă nu uităm poziția Departamentului de Stat, există o îngrijorare extrem de serioasă și de profundă față de modificările aduse de majoritatea guvernamentală la Legile Justiției, trebuie să-i trezească pe oamenii aceștia din beția puterii, trebuie să înțeleagă că nu pot să facă ce vor. Orice consecințe negative vor exista, vor exista asupra tuturor românilor. România este pusă la colț, România a regresat în ceea ce privește evaluarea pe Mecanismul de Cooperare și Verificare, numai și numai din cauza lor. Din cauza Ordonanței 23, din cauza respingerii în Parlament a solicitărilor de începere a urmăririi penale de către majoritatea guvernamentală.

Nici un comisar european nu privește cu ochi buni numirea unui ministru al Fondurilor Europene împotriva căruia s-a solicitat începerea urmăririi penale și majoritatea parlamentară nu a aprobat începerea urmăririi penale, folosind în mod abuziv imunitatea parlamentară.

Din păcate, liderii PSD-ALDE au un discurs care demonstrează o incultură în materie de funcționare a Uniunii Europene, în materie de obligații pe care le are România față  de Uniunea Europeană ca urmare a tratatului și a legislației europene.

Populația României este o populație pro-europeană, în mod clar. Există riscul, nu neapărat de a ieși din Uniunea Europeană, dar există riscul de a fi marginalizați, să devenim o periferie a Europei, să nu mai fim băgați în seamă, să nu mai contăm la masa negocierilor, pentru că totul la nivelul Uniunii Europene se negociază iar prima condiție că să poți negocia este să fi ascultat, acceptat, să fi prezent la masă. La ora actuală, PSD este un fel de paria inclusiv în familia socialistă din care face parte. În afară de PNL care este într-o relație bună și este bine ancorat în structura Partidului Popular European care, din fericire, deține marea majoritate a pozițiilor  de la nivelul Uniunii, nu există o altă voce care să poată spune lucruri despre România și care să poată să reprezinte interesele României cu adevărat. La ora actuală, PSD nu mai contează în dezbaterea de la nivel european.

Despre "revoluția fiscală" și Legea Salarizării.

Harababură fiscală, improvizație fiscală, se vede că tot  ce au făcut prin Ordonanța 79 nu a avut la bază nici un fel de analiză, nici un fel de impact, nici un fel de prognoză. Se vede astăzi că încearcă să corecteze gravele disfuncționalități care au apărut, cu alte prostii.

Singurul lucru intenționat este transferul contribuțiilor. Acesta a fost făcut în mod deliberat pentru a-i păcăli pe oameni și pentru a le da iluzia că ei și-au respectat angajamentul de creștere a salariilor în sectorul public cu 25%. Alte prevederi, în mod clar au dus la scăderi de salarii în sectorul public. În sectorul privat situația este extrem de gravă. În nici o țară democratică, capitalistă, Guvernul nu poate să ordone companiilor private mărirea salariului brut.

Tot programul de guvernare este o minciună gogonată. Vă spun doar măsuri de la 1 ianuarie 2018, care au fost anunțate și în campanie și pentru care au obținut voturile oamenilor. Zero impozit pe terenurile agricole. Zero impozit pe dividende. Nu numai că nu au adus zero impozitul pe dividende ci la 5% impozitul pe dividende s-a adăugat plata contribuțiilor de sănătate. Renunțarea la contribuțiile pentru activitățile provenite din activități independente, iar o minciună gogonată. PSD taie pensiile anul acesta. Ei au promis că adoptă Legea Pensiilor până la 1 octombrie care intră în vigoare de la 1 ianuarie. Nu aplică Legea Pensiilor care este în vigoare și pe care nu au fost în stare să o modifice. Conform Legii Pensiilor trebuia majorat punctul de pensie cu 50% din creșterea salariului brut și cu rata inflației, care a fost 3,3%.

Inclusiv pe cei cu salariul minim i-au păcălit într-un mod penibil și rușinos pentru că ei au promis, sigur, o aberație, fără nici o acoperire economică, creșterea salariului minim la 2000 de roni, în programul de guvernare, fără să spună un cuvânt de transferul contribuțiilor.

Cum se pot corecta aceste derapaje?

Se pot corecta prin revenirea la o politică fiscală normală, sănătoasă care să se bazeze pe predictibilitate, pe o înțelegere cu mediul de afaceri și cu partenerii sociali.Trebuie schimbat modul de legiferare în România. După părerea mea, la viitoarea modificare constituțională trebuie interzise ordonanțele de urgență. Dacă nu interzicem ordonanțele de urgență, o să avem aceeași instabilitate legislativă. 

Este incredibil ca într-un an de creștere economică să nu crească veniturile populației, să faci praf toate echilibrele economice, echilibrul balanței comerciale, rata inflației. Au crescut veniturile dar ele s-au erodat în mare parte.Plus că mint, ministrul Muncii spune că au crescut pensiile cu 20% când, statistica spune că au crescut cu 10%.

Despre opțiunile de vot ale românilor. 

Nu comandăm sondaje de opinie în momente critice. După un eveniment major, cum a fost căderea guvernului Tudose trebuie să treacă cam o lună de zile până se reașează opțiunile populației. Ceea ce pot să vă spun este ca PSD a scăzut sub 40%. PSD s-a prăbușit cu aproape 20% în primul an de guvernare, în condițiile în care, țineți cont, comportamentul normal al unui partid aflat în primul an de guvernare este să-și mențină cota. Crește procentul celor care spun că vor să participe la vot, se apropie de 50%, ceea ce nu este mult.

Niciun comentariu: