sâmbătă, 10 februarie 2018

Dialog istoric în Coreea de Sud

Până la urmă s-a întâmplat. Cele două Corei s-au întâlnit cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă.

AgerpresDialog istoric intercorean la nivel înalt: Președintele Coreei de Sud s-a întâlnit cu sora liderului de la Phenian

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, s-a întâlnit sâmbătă, la Seul, cu preşedintele onorific al Coreei de Nord, Kim Yong-Nam, şi cu sora liderului Kim Jong-Un, Kim Yo-Jong, dialog istoric în ciuda avertismentelor Washingtonului asupra unei "ofensive a farmecului" olimpic din partea Phenianului, notează AFP.”

Știrea este plină de alte detalii în lipsa informațiilor care să umple spațiul.

Sursele spun de o invitație a lui Kim Jong-Un pentru președintele Coreei de Sud la Phenian, pentru o continuare a dialogului.

La Independent, de la agenția de presă coreeană Yonhap, găsesc că Kim Yo-Jong și-a exprimat dorința de a se întâlni cu liderul sud-coreean „cât mai repede” la Phenian!
Dacă vă întâlniți cu președintele Kim Jong-un și faceți schimb de opinii cu privire la numeroase aspecte, relația Nord-Sud se poate îmbunătăți rapid, ca și cum ieri ar părea un trecut îndepărtat
Este evident că Kim Jong-Un face un pas în plus pentru a detensiona situația de la frontierele sale. Și Coreea de Sud dar și Japonia și-au întărit considerabil forțele armate, mai ales cu componente ale apărării anti-aeriene americane. SUA rămâne prezentă cu forțe armate imense în apele coreene și japoneze pe lângă pregătirile pe care le fac pentru apărarea propriului teritoriu.

Este o încercare a lui Kim Jong-Un sesizată imediat de americani care au atras atenția asupra „diplomației cu zâmbete” pe care liderul de la Phenian a adoptat-o. Iar sora lui, Kim Yo-Jong s-a achitat de sarcină cu succes. Agenția Yonhap punctează momente ale vizitei oficiale.

Cu zâmbete sau fără, situația a ajuns la un punct unde multe state trebuie să își pună întrebări. Înarmarea nucleară a Coreei de Nord pune o gravă problemă de securitate pentru toate statele din jur, mai ales pentru Coreea De Sud și Japonia. De fapt, oricare altă țară aflată în bătaia rachetelor nucleare cu rază lungă de acțiune nord-coreene trebuie să se gândească serios la posibilele consecințe.

Să consemnăm, deocamdată premiera. Întâlnirea este istorică iar Kim Jong-Un vrea să aibă și un summit istoric cu omologul sud-corean, Moon Jae-In.


Niciun comentariu: