joi, 8 februarie 2018

Martin Schulz lasă locul de președinte al SPD colegei Andrea Nahles

Andrea Nahles
Un mare pas înainte. SPD va avea în frunte un președinte femeie. Frankfurter Allgemeine are un articol interesant cu privire la eveniment. Presa română a reținut și ea ce a dorit. Iar la HotNews văd că au dorit să vadă doar faptul că Martin Schulz (62 ani) va preda ștafeta mai tinerei colege Andrea Nahles (47 ani) urmând să se retragă pe opoziție de ministru de externe după ce se va aproba în Congresul SPD acordul de coaliție guvernamentală cu uniunea CDU/CSU.

Toate bune și frumoase. Tot presa germană dă detalii asupra poziției foarte ferme a actualului ministru al muncii din Guvernul Merkel, Andrea Nahles, asupra acordului de coaliție. Femeie ambițioasă, Nahles anunță că își dorește ca SPD să devină peste 4 ani cel mai mare, mai puternic partid din Germania. În regulă. Președinții de partide asta doresc. Dar, din ce spune presa germană, Andrea Nahles are și „obiceiul” de a se ține de cuvânt! Cu ocazia asta, citind despre parcursul ei politic, mi-am amintit despre un documentar asupra vieții Angelei Merkel, în perioada ei de ascensiune în CDU și am impresia că Andrea Nahles are un parcurs asemănător!

Înainte de a face alte prezentări și speculații (cum este normal!), observ că din acest an vom avea o premieră în Germania: principalele partide politice adversare vor avea la conducere femei! Femei foarte puternice care știu să facă politică! Această „compoziție politică” germană va avea influențe. Nu îmi pot închipui cât de profunde. Dar va fi o competiție „între femei”!

După câte se pare, se va ajunge, până la urmă, la un acord de guvernare cu Angela Merkel în poziția de cancelar, cu Olaf Scholz (CDU) în poziția de vice-cancelar și ministru de finanțe, cu Martin Schulz în poziția de ministru de externe. Poate că Andrea Nahles își va alege tot ministerul muncii și protecției sociale pentru că marile bătălii dintre CDU și SPD se duc aici, în această zonă.

Cât privește finanțele, am impresia că vor urma aceeași politică a fermității dovedită de Germania pe timpul mandatelor Angelei Merkel. Și au un nivel excelent astăzi cu privire la performanța economică, stabilitatea financiară ba chiar și capacitatea de a impune altor state dorințele Germaniei! Sub aspectul relațiilor externe, înclin să cred că Martin Schulz va avea câștig de cauză (trebuie să dea și CDU ceva!). Martin Schulz va fi în rolul curelei de transmisie în relațiile dintre Berlin și Paris. La Berlin va fi un guvern dreapta-stânga pe când la Paris este un guvern centru-stânga. În plus, Martin Schulz are ocazia să își susțină cu fervoare, în nume personal, poziția de modelator al Uniunii Statelor Europene!

Olaf Scholz, cel care va fi vice-cancelar și ministru al finanțelor este un fost SPD, spune presa germană, care a devenit mai pragmatic și a trecut la CDU. Andrea Nahles se înțelege bine cu Olaf Scholz iar presa germană nu a scăpat ocazia să redea această stare.

Formarea unei noi coaliții CDU/CSU cu SPD nu înseamnă că Germania va urma aceeași politică ca în guvernarea anterioară! Rămân însă liniile continue ale politicii germane față de Uniunea Europeană și evoluția UE pe termen scurt și mediu. Nu este exclusă și o atitudine ceva mai prietenoasă a Germaniei față de NATO dar numai în condițiile întăririi militare a Uniunii Europene!

Cu Merkel cancelar și cu Schulz ministru de externe, problema Brexit are o rezolvare „pragmatică”. Germanul nu dă de pomană! Iar unele cereri și pretenții ale Londrei nu sunt bine văzute la Berlin. Marea Britanie va trebui fie să accepte condiționările UE dacă își dorește o perioadă de tranziție, fie iese la 29 martie 2019 din UE fără nici un acord! Cât privește serviciile financiare la care speră Londra în relațiile viitoare cu UE, sunt de neatins. Rămân doar un vis frumos pentru visătorii de pe malurile Tamisei.

Olaf Scholz (CDU) și Andrea Nahles (SPD)

Niciun comentariu: