miercuri, 28 februarie 2018

Sinteza declarațiilor lui Ludovic Orban din 26 februarie 2018


Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv al PNL, 26 februarie 2018 

Ministrul Justiției, un instrument de luptă împotriva Justiției 

Jurnalist:  Domnule Orban, ce decizie ați luat legat de moțiunea celor de la USR pe Justiție, împotriva ministrului Toader, pe care au anunțat-o? Ce va face PNL?

Ludovic Orban:  Nu am luat încă o decizie. Am mandatat Comisia Juridică a Partidului Național Liberal să demonteze însăilarea de extrase din presă, care a stat la baza propunerii de revocare formulată de ministrul Justiției. De asemenea, ne manifestăm încrederea în președintele României și în Consiliul Superior al Magistraturii. Vom lua, cu siguranță, o decizie privitor la ceea ce va face Partidul Național Liberal cu privire la pactizarea ministrului Justiției cu cei certați cu legea și la transformarea ministrului Justiției într-un instrument de luptă împotriva Justiției de către majoritatea guvernamentală.

Jurnalist:  Domnule Orban, USR-ul nu are semnăturile necesare ca să depună acea moțiune fără PNL. PNL îi dă semnăturile celuilalt partid de opoziție sau nu?

Ludovic Orban: Mi-ați pus întrebarea și v-am dat răspunsul la această întrebare,  că astăzi, nu am luat o decizie și că vom lua o decizie după ce Comisia Juridică a partidului va finaliza analiza critică a argumentelor, pseudo-argumentelor prezentate de ministrul Justiției. Din punctul nostru de vedere, ministrul Justiției nu mai are ce să caute în fruntea ministerului Justiției. Știți foarte bine că atitudinea mea privitoare la Justiție a fost o atitudine contrară politizării subiectului Justiției. Întotdeauna am fost împotriva telejustiției și am susținut, că asupra activității instituțiilor din cadrul puterii judecătorești și din cadrul sistemului de justiție, în ansamblul său, trebuie să se pronunțe organismele care sunt abilitate prin Constituție și prin legile țării.

Jurnalist: Dumneavoastră ați apucat să vedeți întreg raportul, deciziile CCR și anexele, cele care se referă la rapoartele Inspecției Judiciare, v-ați uitat pe tot?

Ludovic Orban: V-am spus că vom prezenta o analiză critică în momentul în care Comisia Juridică va finaliza această analiză critică. În ceea ce mă privește pe mine, am dat declarație publică, de asemenea, partidul a luat poziție. Din punctul nostru de vedere, astăzi, nu există nici un motiv serios pentru propunerea de revocare. De altfel, pseudo-argumentele prezentate public de ministrul Justiției, nu arată ca altceva decât ca o lungă listă de însăilări și de decupaje pentru o parte a mass-mediei care nu are alt obiectiv decât să se răfuiască cu Codruța Kovesi și cu DNA.

Jurnalist: Și pentru că vorbim despre actul de justiție, există vreo legătură între Consiliul Național și BPN-ul, convocate pentru 12 martie și data de 5 martie când veți primi o pronunțare în cazul dumneavoastră?

Ludovic Orban:  Fară să vrei va exista o legătură. Dar nu de aceea am convocat întrunirile Biroului Politic Național și intrunirea Consiliului Național, în conformitate cu statutul partidului. Consiliul Național se convoacă o dată la șase luni și s-a împlinit termenul de șase luni la care trebuie convocat Consiliul Național iar Biroul Național se întrunește cu o periodicitate lunară și ca atare, de aceea am convocat Biroul pentru că trebuie să se întrunească o dată pe lună.

Jurnalist:  Dacă nu se menține decizia dată în prima instanță, ce faceți?

Ludovic Orban: Modul în care a decurs cercetarea judecătorească făcută de completul de apel al Înaltei Curți de Casație și Justiție, mă face să fiu extrem de optimist și să cred că nu a apărut nimic în plus față de  ceea ce s-a întâmplat în cursul cercetării judecătorești, la instanța de fond, ba dimpotrivă, au apărut elemente care sunt în favoarea mea, ceea ce mă face să cred și să fiu convins că nu există temei pentru a se modifica decizia instanței de fond de achitare.

Jurnalist: Cu toate acestea, procurorii au menținut în cazul dumneavoastră acele recomandări.

Ludovic Orban:  Am fost întrebat pe tema asta, chiar după decizie. În cadrul instanței de fond, cererea fusese de pedeapsă la mediu, adică trei ani de zile, tot cu executare și am fost achitat de instanța de fond. Acum, procurorii pot să ceară, decizia îi aparține completului de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție și nu mai este mult și vom afla această decizie. Eu sunt optimist, încrezător, am spus încă de la început că m-am pus la dispoziția cercetării penale și a cercetării judecătorești, am furnizat toate informațiile, toate argumentele în apărarea mea și am anunțat public că eu am încredere în Puterea Judecătorească din România.

Jurnalist:  Domnule președinte, ne spuneți că așteptați o analiză clară a celor din Comisia de Justiție a PNL dar totuși, spuneți că nu vedeți motive clare pentru revocare. În acele rapoarte ale Inspecției Judiciare sunt constatări, că doamna Kovesi a avut acele înregistrări, acele declarații, că a mințit și că a încălcat decizii ale Curții Constituționale. Nu știrbesc aceste lucruri legitimitatea?

Ludovic Orban:  Stimată doamnă, eu l-am văzut pe domnul Tudorel Toader că a prezentat ceea ce consideră încălcarea deciziei Curții Constituționale, un demers al DNA-ului care a vrut să ancheteze posibilitatea comiterii unei infracțiuni. Sigur că ulterior sesizării Curții Constituționale, în baza conflictului între puterile statului, când Curtea Constituțională a luat o decizie pe speța respectivă, DNA nu a mai făcut nimic, adică a respectat decizia Curții Constituționale care a fost o decizie făcută în baza Curții Constituționale. Mi se pare un contra argument și nicidecum un argument.

Jurnalist: Vă referiți la Belina și la OUG13. Eu mă refer la cele pe care doamna Kovesi nu le-a respectat, să vină la acea comisie parlamentară. Un lucru atât de simplu, de altfel.

Ludovic Orban:  Aceasta cu prezența la comisia parlamentară, știți foarte bine care este poziția Partidului Național Liberal. Noi considerăm că nu orice cetățean poate fi adus la orice comisie parlamentară fără să aibă legătură cu domeniul său de activitate. Ce legătură este între DNA și organizarea de alegeri? Mi se pare o convocare puerilă și faptul că nu a răspuns acestei convocări, nu mi se pare un temei prin care să i se impute ceva procurorului șef, privitor la modul în care a condus DNA.

Biroul Executiv a luat decizia de a nu susține proiectele legislative neconforme cu viziunea liberală ale domnului Daniel Zamfir (exemplu- plafonarea dobânzilor)​

Jurnalist:  Despre limitarea dobânzii, acel proiect legislativ al unui senator PNL

Ludovic Orban: Partidul Național Liberal este consecvent poziției exprimate de mine. Partidul Național Liberal nu susține nici o măsură intervenționistă care să încalce principiile și valorile liberale. Ca atare, parlamentarii Partidului Național Liberal au fost mandatați să voteze împotriva acestei propuneri legislative. 

Jurnalist:  Este a nu știu câta oară când, în cazul domnului Zamfir, partidul Național Liberal nu susține vreuna dintre inițiativele legislative cu care a venit . Ne puteți spune care este statutul domnului Zamfir în acest moment în Partidul Național Liberal?

Ludovic OrbanExistă dreptul oricărui parlamentar de a avea inițiative legislative. Nu putem să restrângem acest drept al unor parlamentari. În ceea ce privește, în schimb, poziția oficială a Partidului Național Liberal privitoare la inițiativele legislative formulate de colegi de-ai noștri, Partidul Național Liberal poate să sprijine sau să nu sprijine un proiect de lege inițiat de un deputat sau de un senator PNL. Aduceți-vă aminte că am avut un precedent privitor la propunerea legislativă în care era semnatar un coleg de-al nostru, senator, privind ne suspendarea din funcție în cazul trimiterii în judecată a funcționarilor publici, în care Partidul Național Liberal nu a  sprijinit acest proiect.

Acuma, multe dintre aceste inițiative au pornit înainte de Congres, când încă nu exista o conducere legitimă. Ele nu au parcurs procedurile statutare. Acuma trebuie să vă explic, că nu este complicat. Pentru ca un proiect de lege să beneficieze de susținerea partidului trebuie ca inițiatorul sau inițiatorii să obțină un punct de vedere din partea comisiilor de specialitate ale partidului și pentru a obține susținerea de către partid, votul Biroului Executiv al Partidului Național Liberal. Așa spune statutul PNL. 

Când s-a semnat, s-a semnat. Acum, decizia Biroului Executiv este o decizie limpede, a fost luată cu două abțineri. Este o decizie pe care am mandatat parlamentarii partidului să voteze împotriva acestui proiect de lege.

Nu este un caz Zamfir. Domnul Zamfir, probabil a fost supărat că nu l-au mai ales colegii în funcția de președinte al Comisiei Economice.

Eu cred că acolo s-a ajuns la o soluție care este conformă cu deciziile Congresului, practic a fost ales președintele Comisiei economice la Senat vicepreședintele economic al partidului, domnul Florin Cîțu, nu a fost un vot anti-Zamfir, ci a fost un vot în favoarea domnului Cîțu care este vicepreședinte economic al partidului și care poate fructifica mult mai bine pentru Partidul Național Liberal poziția de președinte al Comisiei economice. Ca atare, nu există un astfel de caz, iar apropo de pozițiile partidului deciziile privitoare la susținerea unui proiect de lege sau a altuia le ia în ultimă instanța Biroul executiv, care astăzi a decis că nu susține acest proiect de lege

Jurnalist: Sunt voci care spun că legea este una bună.

Ludovic Orban: Permiteți-mi să nu intru într-o analiză de fond, dar pe această idee au crescut prețurile la ouă. Dacă domnul Zamfir inițiază un proiect de lege pentru plafonarea prețului la ouă sau la unt, că și la unt a crescut prețul, normal că foarte mulți oameni vor considera că e o inițiativă bună. În materie de creditare funcționează același legi, nimeni nu apus pistolul în tâmplă niciunui beneficiar de credite să semneze contractul de credit, în momentul în care a solicitat creditul respectiv. De ce să operăm o discriminare, între cei care își plătesc creditele în condițiile date? Niciodată băncile nu vor pierde bani, eu cred că trebuie pe de o parte să privești din perspectivă principială și aici nu cred că poate interveni cineva în materie de contracte. Contractul reprezintă legea parților, este acordul de voință care semnează un contract. Parlamentul nu poate după ce au stabilit două părți condițiile contractului, să vină să afecteze condițiile contractuale.  O lege nu poate să stabilească orice, că pe baza acestui principiu mâine o să considerăm că profiturile firmelor din IT sunt prea mari și o să plafonăm profiturile pe care le înregistrează firmele din IT. Poimâine o să considerăm că sunt prea mari prețurile la produsele alimentare și o să introducem mercurial în piețe. Răspoimâine o să considerăm că nu știu ce categorie de angajați câștigă prea mult și o să plafonăm  veniturile pe anumite domenii. Nu pot fi acceptate aceste intervenții. Există anumite reguli care guvernează orice economie de piață orice economie capitalistă care nu pot fi afectate prin nicio lege.

Gabriel Toncean, consilier al președintelui PNL  în domeniul sportiv

Jurnalist:  Aveți un invitat lângă dumneavoastră.

Ludovic OrbanVoiam să vi-l prezint pe domnul Gabriel Toncean care este noul consilier al președintelui PNL pe tot ceea ce înseamnă domeniul sportiv și care s-a alăturat astăzi echipei noastre. Îl invit să se adreseze dumneavoastră.  Este președintele Federației Române de Culturism și Fitness.

Gabriel Toncean:  Cred că toată lumea ar trebui să facă sport și important este să ducem oamenii să facă sport indiferent de culoarea politică. De 5 ani sunt președintele Federației Române de Culturism și Fitness, fac educație în acest sens. Din păcate, în momentul de față obezitatea infantilă sunt pe un loc regretabil.

Ludovic Orban: PNL  are politici publice în toate domeniile, inclusiv în domeniul sportiv, trebuie să vă spun că domnul Toncean nu a acceptat să fie consilierul meu pe probleme sportive pentru a mă ajuta să editez un manual de educație fizică, așa cum a scornit domnul Genunche, în scurtul său mandat de ministru, dimpotrivă, am avut discuții privitoare la investiție extrem de serioasă în politici publice care să încurajeze educația prin sport, care să readucă sportul la baza programelor educaționale. Educația prin sport este o educație care crește competitivitatea, creează disponibilitatea de cooperare. Trebuie repusă la baza educației educația sportivă.

Jurnalist: Aveți o recomandare pentru politicieni?

Gabriel Toncean: Sunt supărat, sunt trist pentru că până acum nu am văzut pe cineva care să facă ceva concret pentru sport, pentru tineret, pentru persoane cu dizabilități  pentru că au fost lăsate total la o parte. Atunci toată lumea trebui să facă sport. De la puterea exemplului pleacă tot, cred că prin educație și prin voință putem face asta cu toții. 

Ludovic Orban: Astăzi am decis și astăzi am prezentat public această numire, vom pregăti programe serioase în domeniul sportiv , pentru că din păcate starea finanțării sportului în România este catastrofală, iar puținele performanțe pe care le realizăm în anumite discipline, le obținem întâmplător datorită pasiunii unor oameni, antrenori și nicidecum  datorită unor politici publice de investiții în sport. Readucerea și punerea accentului pe sport în educația copiilor este fundamentală. Ce mă deranjează, apropo de politică este totala lipsă de fair-play și totala lipsă de respectare a regulilor de bun simț care ar trebui să guverneze inclusiv viața politică, nu lovitura pe la spate trebuie să sta la baza acțiunii publice a oamenilor, ci respectarea a  tot ceea ce însemnă spiritul de fair-play în viața publică.

Niciun comentariu: