duminică, 9 august 2009

Intre doua cafele am "o caruta" de vorbe

Ieri am mers. Ceva mai mult decat de obicei. Fie m-am plimbat, prin parcul Izvor, fie am cautat sa ajung la niste puncte de interes. In Piata Natiunilor Unite stiam ca sunt curse pentru Botosani si urmaream o cursa spre Campulung Moldovenesc sa imi planific drumul catre Liceul Militar din localitate unde, in perioada 21-23 august, ne intalnim absolventii anului 1969 se ne revedem. Pana acum si-au anuntat participarea peste 110 "nasturei". Poate vor mai veni. Cine stie, pentru multi dintre noi va fi ultima revedere. Apoi am fost, tot pe jos, de acasa pana la Real. Impreuna cu sotia. Am facut cumparaturi si ne-am intors tot pe jos. Lipsa cronica de miscare si-a spus cuvantul. Dupa doua ore de mers pe jos aveam o lene in mine ceva mai puternica decat de obicei. Corpul ma tragea la somn iar eu vroiam sa citesc. A castigat corpul. Am "frunzarit" un somnulet in jur de o ora. Mai mult a fost o deranjanta lenevire in culcusul patului pentru ca nu ma lasau gandurile in pace. Si aveau dreptate. De peste tot veneau stiri, uneori bine conturate, alteori doar sub forma unor usoare si efemere baloane de sapun. Curiozitatea de a le cuprinde nu ma lasa sa imi fac somnuletul cerut de organism.

Am revenit la lecturi. Unele placute altele deranjante. Noaptea m-am culcat multumit, nemultumit, satisfacut, nesatisfacut, sictirit si dornic sa ma exprim. Dar ... nu aveam chef. Tastatura nu ma mai atragea ca in alte dati.

Azi m-am sculat hotarat sa rastorn lumea.Vise. Lenea si tastatura nu fac casa buna. Mi-am facut cafeaua, potrivit retetei casei (doua lingurite darnice de cafea, doua tablete de indulcitor, o apa bine fiarta turnata cu grija intr-o cana de ceai, peste care pun lapte). Am inceput sa lecturez. Pe ici, pe colo.

Lumea este in vacanta. Boc insa nu. El conduce tara. Vrea sau isi inchipuie. De fapt el are treaba cu PSD care nu il asculta si nici nu are de gand sa il asculte. Atunci anunta masuri. Lumea le ia de bune chiar daca ar trebui sa se uite cu mai multa atentie la posibilitatea ca Boc sa ia masurile anuntate. Angajarea (nu asumarea asa cum se foloseste in presa) raspunderii Guvernului pentru legi foarte diferite, in acelasi timp, este putin cam interzisa. Constitutia "vorbeste" in alin (1) din art. 114 despre angajarea raspunderii guvernului in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra ... unui proiect de lege ! Iar in cele anuntate de Boc sunt cam trei legi, toate "planificate" prin aceasta metoda in toamna ce bate la usa. Culmea, nu interesul national il mana pe Boc la astfel de idei ci punerea PSD la punct. Dupa cum a anuntat Boc ca vrea sa faca, se pare ca mai mult de o luna vom avea treaba doar cu sedinte comune ale Camerelor Parlamentului, angajari pompieristice ale Guvernului pe proiecte de lege care nu sunt finalizate pe deplin - lipseste conditia consultarii societatii -, asteptarea pentru a vedea daca PNL va gasi sustinatori pentru introducerea motiunii de cenzura, asteptarea sa se vada daca PSD va sustine angajarea Guvernului chiar daca in sedinta de Guvern PSD va fi impotriva (?!) si tot felul de alte asteptari.

Dintre cele 3(trei) legi pentru care Boc vrea sa angajeze raspunderea Guvernului eu vad ca prioritare doar doua. Legea privind salarizarea bugetarilor si cea a pensiilor publice. Nu pentru faptul ca s-a convenit cu FMI si CE adoptarea lor in vederea reorganizarii a doua sisteme cuprinse de bolile cronice ale clientelismului politic, ci pentru ca punerea lor in aplicare se poate face abia din anul 2010, in cel mai fericit caz. Ambele legi au efecte severe asupra bugetului de stat. Ambele legi vor avea efecte severe asupra raporturilor intre membrii societatii, intre diferitele categorii profesionale, in proiectarea carierelor profesionale, in reformularea politicilor de personal a institutiilor publice si, asa vad eu, reformularea functiei publice. Satatutul functionarilor publici precum si statutele diferitelor categorii de functionari publici cu statut special vor trebui reformulate sever. Iar aici vad eu ca trebuie redus cu severitatea numarul functiilor publice pentru acoperirea corecta a sintagmei "functionar public". Nu orice functionar din ministere, din agentii, din diferite institutii publice poate avea calitatea de functionar public. Aceasta calitate ar trebui restransa doar la acele functii publice ce presupun o decizie publica ce are caracter de opozabilitate. Adica cei care isi pun semnatura pe un document care angajeaza raspunderea statului fata de petent. Restul ar trebui sa aiba doar calitatea de functionari. Astfel, referentii nu ar mai avea calitatea de functionari pubici a fel cum nu vor mai avea aceasta calitate toti cei care ocupa functii din domeniul secretariatului, al asigurarii logistice, cei care se ocupa de domeniile comunicatiior si informaticii, cei care se ocupa de hartogaraia de la managementul resurselor umane, cei ce se ocupa de pregatirea continua si exemplele pot continua. Astazi, au calitatea de functionari publici datorita unor grade profesionale si soferii care asigura conducerea autovehiculelor demnitarilor sau paznicii acestora. Sa fim seriosi, ce fel de functionari publici pot fi acestia ! In orice caz, cele doua legi vor aduce enorm de multe modificari in constructia altor sisteme publice si, mai ales, in proiectiile viitoare privind functia publica. Va mai fi tentanta sau nu ? Daca nu va fi tentanta, atunci functionarea statului va fi pusa grav in pericol. Nu poti avea un stat eficient atunci cand functionarii sai sunt niste nulitati. Se pare ca in aceasta directie doreste coalitia actuala sa mergem. Statul minimal nu se refera la statul "prost", se refera la reducerea functiilor statului in economie. Economia trebue lasata privatilor iar statul trebuie sa urmareasca ca investitorii ce actioneaza in limitele frontierelor nationale sau in alte sisteme de drept sa aiba parte de drepturi egale si tratamente egale. Statul trebuie sa asigure libera concurenta. Atat. Are destule alte obligatii, cum ar fi cele privind Justitia, politica externa, apararea, ordinea publica, mediul, sanatatea, invatamantul etc.

Legea invatamantului nu o vad ca prioritate. Introducerea ei ca prioritate este moftul lui Basescu. Mai ales ca sunt doua sau mai multe proiecte de acte normative pe aceeasi tema in opozitie. Boc vrea sa angajeze raspunderea Guvernului pe proiectele psihoterapeutului Miclea, consilierul prezidential, pachet normativ care are destule ciudatenii constructive insa are sustinerea neconditionata a "eminentului" Basescu. Pachetul normativ prezidential are puternice urme ale unui grup universitar de initiativa de la Cluj care s-a hotarat sa isi impuna cu sprijinul lui Basescu viziunea asupra a tot ce misca in tara asta. . PSD a construit, la randul sau, un pachet normativ care are puternice urme ale grupurilor de interese adunate in jurul lui Andronescu (ostil sistemelor de invatamant private). La Parlament stau blocate de actuala putere actele normative la care alte grupuri de interese din invataman au lucrat cu sprijinul liberalilor. Practic, fiecare trage pentru grupul lui de interese, invatamantul urmand a arata ca naiba. Arata si acum la fel, dar in viitor va fi si mai ciudat. In mod evident vom avea, in continuare, puternice tendinte de a lucra la limita legii iar autonomia universitara va face restul. Restul fiind "mai putin cu legea".

5 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Ganduri, ganduri... Nu stiu ce e cu leneveala asta pe capul nostru. :)
Totusi din cate spui ieri ai mers foaaarte mult. Real-ul e tocmai la Mihai Bravu, nu? De asta zici? Ca parca sunt doua.

Crăciun Florin spunea...

Asa este. Iar eu locuiesc intre Parcul Izvor si Real, cel de la Mihai Bravu, aproape pe la mijloc, dar mai apropiat de Real. Ca sa vezi cat am mers.

Se pare ca nu sunt singurul cu lenea de gat. Abia azi, in jur de 10.00, am mai simtit ca imi revin.

Lilick Auftakt spunea...

Cred ca i-a fost lene pana si mitocanului sa mearga pe la paranghelii cu tuns oi. Sau ma insel? :)

Crăciun Florin spunea...

Ai dreptate. Parca nu se mai aude nimic despre el. Mai devreme am incercat sa stau pe RTv. Nistorescu, Chireac, Saftoiu. Fiecare avea cate ceva cu el. Dar se incurcau unul pe altul. Despre Basescu se spuneau multe insa nu se vorbea despre vre-o actiune concreta. Nici o tundere festiva de oi sau, macar cum ai prevazut o mulgere de vaca ... O fi lene ? Daca da, de unde a luat-o ? De la mine ? Daca da, ma ofer sa ii dau zilnic cate o portie. Poate scapam de el.

Lilick Auftakt spunea...

Citeste Coti azi. O editie de exceptie. Mor de ras. :))