marți, 13 octombrie 2009

La ore tarzii. S-a vota motiunea.

Motiunea a trecut. Scor bun. Toate barfele despre posibile fraudari ale votului, majoritatea bagate de pedelistii care aveau nevoie, ca de aer, de panicarea adversarilor, au picat. Elena Udrea vorbea cu convingere ca au discutat cu parlamentarii de la alte partide si au primit asigurari ca vor sustine Guvernul prostiei nationale. Nu a fost sa fie.

Au fost bune si pozitiile exprimate ieri si alataieri de conducerile PNL si PSD. PNL ca ii da afara, PSD ca le retrage sprijinul politic. Azi se cunosc si tradatorii sau, in alta varianta, cei lacomi sau cei cu dosare care nu au rezistat mitei politice sau amenintarilor PD-L.

PSD a incercat sa preia conducerea proaspetei "opozitii". Geoana a iesit si a refuzat intalnirea cu Basescu. Semnalul ? Ei au sange in instalatie. Aiurea. Sunt panicati. O dau cotita acum si incearca marea cu degetul. Crin Antonescu a dat de inteles, destul de clar, ca vor sustine impreuna doar un guvern de tehnocrati, in nici un caz unul politic.

Motiunea aceasta castigatoare a dat mingea in curtea lui Basescu. Basescu o va juca pentru el. Nastase a intuit el bine ca Basescu se va folosi de motiune. De fapt, la intalnirea cu PNL, Basescu a ripostat la cuvantul "responsabilitate" acuzand, aproape direct PNL ca prin motiune au lasat tara fara guvern in aceste momente grele bla, bla, bla. Se vede ca toata retorica PD-L din ultimul timp este construita la Cotroceni.

Cum va juca Basescu ? Nu stiu. Incerc sa vad care este miscarea buna pentru el. Nu pentru tara, nu are el treaba cu tara, el are treaba doar cu persoana lui. Care ii va fi miscarea ?

Pe buna dreptate se spune, de unii si de altii, ca acceptarea propunerii lui Crin, Klaus Johannis, va crea imaginea unei victorii a lui Crin in fata lui Basescu. Cate voturi ii va aduce aceasta "victorie" lui Crin ? In mod sigur cei de la Cotroceni au calculat deja. Daca voturile noi sunt putine, adica nu il aduc pe Crin in turul II, este posibil ca Basescu sa accepte propunerea. Banuiesc ca acelasi calcul a fost facut si de PSD, astfel ca acceptarea de catre Geoana a lui Klaus are aceeasi cauza. Dar mai este timp, mai mult de o luna, iar o astfel de mutare, bine exploatata, poate aduce mai mult.

De fapt, Basescu are nevoie ca de aer de o miscare care sa calmeze spiritele dupa victoria motiunii. PD-L a fost infrant azi sever. Foarte sever. PD-L are nevoie de o trasfuzie, gargara lui Boc si a acolitilor portocalii in media nu mai convinge. Cum se va misca Basescu ? PD-L trebuie mentinut in competitie cu ceilalti, fiind partidul suport al lui Basescu la prezidentiale. Un PD-L infrant definitiv n exista la ora asta. A pierdut o batalie, asa a anuntat si Boc, dar nu a pierdut razboiul. O victorie la prezidentiale a lui Basescu aduce din nou PD-L la guvernare. Dar are Basescu pregatit planul de avarie cu PD-L scos de la guvernare pe timpul campaniei ? Vom afla cat de curand. In orice caz, dupa comportamentul de dupa vot se pare ca nu concepeau pierderea. Acum, culmea, Boc nu mai poate prezenta in fata Parlamentului un Guvern remaniat ! Era solutia cea mai buna dar motiunea le-a luat-o inainte. Factorul timp a fost hotarator. Miscarea PNL a fost stralucita. Basescu va trebui sa numeasca un premier care sa se prezinte Parlamentului cu program si o lista cu ministri. Asa spune Constitutia. Pe cine va numi Basescu ?

Daca va numi din nou pe Boc sau pe Blaga, de exemplu, parlamentarii vor trebui sa aleaga. PNL va fi impotriva. Va fi si PSD ? UDMR va fi pentru ? Sa zicem ca o prima propunere a lui Basescu pica. Mai are una dupa care urmeaza procedura alegerilor anticipate. Este o criza politica majora, nu ca miuta asta politica cu demiterea Guvernului de habarnisti si urechisti portocalii. Eu cred ca Basescu este capabil sa provoace anticipatele. Pana atunci, guvernul demis ramane in functie, fara a face altceva decat a aduna banii si a-i da conform programului de guvernare in vigoare pana la plecarea definitiva de la Palatul Victoria.

Cred ca multi dintre parlamentarii PSD si posibil unii din PNL (daca or mai fi ramas dupa aratarea tradatorilor), nu isi doresc anticipatele. Nu este exclus ca miscarea lui Basescu sa aiba succes.

Daca as fi in locul lui Basescu as provoca anticipatele. Chestiile alea din Constitutie, numite principii si norme constitutionale au fost de atatea ori incalcate de Basescu iar parlamentarii s-au facut ca nu vad incat ma intreb de ce la un car cu oale sparte sa ne facem probleme ca se sparge si ultima ?

Niciun comentariu: