luni, 5 octombrie 2009

Motiunea de cenzura. Pro si contra.

Liberalii au anuntat ca pregatesc o motiune de cenzura impotriva actualului Guvern Boc-poloboc-care-face-poc. Intentia liberalilor a fost comunicata media de catre Crin Antonescu. UDMR umbla cu cioara vopsita si, dupa ce suntem aburiti de Marko, vine Kelemen si afirma ca pana la alegerile prezidentiale ei nu voteaza o motiune de cenzura impotriva Guvernului Boc II. PSD in schimb, se declara gata sa voteze motiunea.


Iau de Realitatea TV declaratiile lui Crin.

"PNL iniţiază o moţiune de cenzură aşa cum am declarat, împotriva Guvernului Boc II. Până în cursul acestei seri, moţiunea de cenzură, textul, va fi finalizat, iar mâine dimineaţă o vom distribui tuturor grupurilor parlamentare şi tuturor parlamentarilor din Parlamentul României făcând apel la conştiinţa lor politică şi civică şi aşteptând semnături din toate direcţiile politice pe acest document.


Am avut o discuţie dimineaţă cu preşedintele UDMR şi tot aşa în cursul serii ne vom mai consulta şi vom trimite, repet, acest text al nostru solicitând sprijinul tuturor, inclusiv parlamentarilor PSD, inclusiv parlamentarilor din PDL.

Acum însă vorbim de Guvernul existent şi o moţiune de cenzură nu poate viza decât Guvernul Boc II - raspuns la intrebarea daca motiunea se va referi si la rezultatele guvernarii PSD.

Noi lansăm acest text şi primim, din toate direcţiile, cu discuţii sau fără, semnături, pentru că este neapărat necesar ca Parlamentul să dea o ripostă tentativei făţişe a lui Traian Băsescu de a instaura un Guvern personal, fără sprijin în Parlament (...) Nu putem permite ca România să se îndrepte către o dictatură voalată. O să discutăm începând de mâine (cu PSD - n.r.). Dacă nu se vor strânge semnături pe această moţiune de cenzură atunci constat că şi voinţa celorlalte grupuri parlamentare este ca Videanu, după ce a rezolvat treburile economiei să se ocupe şi de sănătate şi aşa mai departe. Suntem într-o situaţie discutabilă constituţional în cazul numirii lui Blaga, pentru că Dan Nica nu a demisionat, ci a fost revocat".
Referitor la situatia lui Blaga, am avut si eu un comentariu care constata neconstitutionalitatea masurii.

PSD, prin Mircea Geoana, isi arata disponibilitatea de a sustine motiunea. La Antena 3 si la Realitatea TV sunt articole in acest sens.
"Ţinând cont de faptul că actualul guvern funcţionează de o manieră neconstituţională după modificarea compoziţiei acestuia, ţinând cont de faptul că actualul Guvern se află într-o stare de ilegitimitate prin asigurarea unei funcţionări a unui tip de Guvern doi într-unul, ţinând cont de abuzurile masive şi premeditate care au condus la epurarea administraţiei publice centrale şi locale româneşti şi înlocuirea acesteia cu o camarilă de partid, în scopul împiedicării unui plan de masivă fraudare electorală pusă la punct de regimul Băsescu-Boc şi ţinând cont de faptul că în mod oficial, de ieri domnul Băsescu a anunţat că Guvernul nu şi-a propus să scoată ţara din criză pentru că nu poate, din motive de lipsă de soluţii economice reale în faţa crizei profunde pe care o traversăm, PSD a luat decizia de a susţine introducerea unei moţiuni de cenzură care să conducă la înlăturarea actualului Guvern".


Vă pot spune cu certitudine că UDMR nu va susţine nicio moţiune de cenzură până la alegerile prezidenţiale. Eu sunt un politician responsabil. Când votezi o moţiune de cenzură, trebuie să fi gata să preiei guvernarea. Nu suntem gata. În perioada asta toată lumea fuge de guvernare. Dacă instabilitatea politică continuă şi după alegeri, şi nu se ajunge la nicio majoritate democratică, UDMR nu are probleme să voteze o moţiune de cenzură", a declarat prezidenţiabilul Uniunii, în exclusivitate pentru Inpolitics.

Bine, nu se putea fara abureala UDMR, prezentata de Marko.

"Criteriul cel mai important este stabilitatea guvernamentală dar, în acelaşi timp, trebuie ca Guvernul să nu ia măsuri abuzive. După ce vom avea discuţii şi cu aceste partide, vom lua o decizie privind moţiunea de cenzură. Însă şi în cazul reuşitei unei moţiuni, până la alegerile prezidenţiale vom avea acelaşi Guvern provizoriu, dar cu mai puţine atribuţii.
Deci, UDMR va discuta cu PD-L sa nu mai comita abuzuri. Daca PD-L isi ia angajamentul solemn, atunci UDMR nu va semna motiunea ! Hai sa fim seriosi. PD-L isi va lua orice angajament. Nu ar fi prima oara si sigur nici ultima cand PD-L si-a incalcat angajamentele. Solemne sau ne-solemne. Nu de alta, dar UDMR chiar va sprijini PD-L, Blaga platind anticipat prin cei trei subprefecti maghiari pusi in functie ieri !

Intre timp, Bogdan Olteanu ne anunta ca au terminat textul motiunii si ca urmeaza adunarea semnaturior.

Actualizare.

Varujan Vosganian are o postare superba pe blogul sau. Usor de inteles si pentru economisti, si pentru ceilalti si pentru filosofi.

Pun doar un fragment, la tema.

"PNL lucrează la textul unei moţiuni de cenzură. Cei desemnaţi cu redactarea ei nu mai prididesc cu argumentele pentru a sublinia neputinţa şi lipsa de caracter a acestui guvern PD-PSD. Să scrii despre minciunile şi greşelile acestui Guvern, istovitoare îndeletnicire! Incercăm să scurtăm textul la cincizeci de pagini, căci altminteri istoria erorilor acestui Guvern pot face subiectul unei epopei. Mai puţin faptele glorioase specifice întinderilor epopeice".
Actualizare 2:

Eram la TV si aflu ca UDMR s-a hotarat sa mearga impreuna cu PNL. Ramane sa vedem cat vor fi de seriosi cei din PSD.

Totusi, cum ramane cu declaratia lui Hunor ? Mai este el politician serios ?

Niciun comentariu: