vineri, 11 iunie 2010

Golăneala „golanilor”

Această postare se naște aproape singură. Contribuția mea va fi minimă. Doar aranjez. Cuvintele mari au fost spuse de alții, mai în măsură ca mine să aprecieze.

Bookfest 2010 are în prim plan pe scriitorul Ion Iliescu. Scriitorul. Are în spate ani mulți și grei de om politic. Pe partea politică are în mine un adversar. Mărunt el, dar cu ștampilă de vot în mână. Votul meu și votul altora l-au readus la putere în 1999 când „o glumă studențească” a dus pe Vadim în turul II la prezidențiale. Iar PRM în jur de 20% în Parlament ! Am votat cu disperarea în suflet. Doar ideea ca Vadim Tudor ar fi Președintele României îmi producea frisoane.

Oameni cu mai multă materie cenușie la purtător și cu instrucțiunile de folosire a acesteia nesigilate consideră pe Ion Iliescu un brand politic. Cam singurul în viața azi în România. Știu, vor veni unii și vor spune de Traian Băsescu. Aceștia sunt sinecuriștii. Traian Băsescu nu este un brand, este o maimuță politică. Încercând să imite ba pe unul ba pe altul dintre liderii politici români sau de pe aiurea a ajuns la performanța de a rămâne gol. Gol pușcă. Este doar un derbedeu, un bișnițar, un contrabandist care a reușit marea performanță de a dispune, după bunul plac de autoritățile care constituie forța coercitivă a statului. Nu mai dă el darul autorităților de control la frontieră ca în vremurile de glorie ale marinei comerciale românești din frumoșii ani ai contrabandei instituționalizate de comuniști - în jurul anilor 1980 -, el este azi acolo unde se duce „darul” !

Lăsând la o parte „păcatele” lui de om politic, dar neuitând care sunt acelea, Ion Iliescu este și are mari șanse să rămână cel mai mare om politic la început de veac în România. Traian Băsescu îl egalează și are șansa să îl depășească în ticăloșii. În ultimul an și jumătate acestea se adaugă, zi de zi, la CV-ul dezonorant al cotrocenistului șef. Eu unul am speranța că în societatea civilă, cea neinfectată de băsism, vom găsi la momentul potrivit acea personalitate care să ne facă mândri de conducătorul nostru. Dar până atunci, mai va ...

La eveniment au ieșit în evidență „noii golani”. Acțiunile lor au fost mediatizate suficient pentru a dezgusta pe cei decenți, a încânta pe băsescieni, a îngrozi pe cei care privesc mult mai departe decât ziua de mâine. Nu au întârziat reacțiile.

La temă mi-a plăcut foarte mult postarea epistolarului pentru zeus: aici. I-am și spus că sunt de acord cu el. La fel de mult mi-a plăcut postarea actorului Mihai Mălaimare.

Rămâne să clarificăm cine sunt „noii golani”. Când au apărut ei ? Pe site-ul lor își fac prezentarea. Cuvintele sunt mari însă comportamentul lor în spațiul public arată altceva, că sunt mici. Ei susțin că s-au săturat de cuvinte și că promovează acțiunea, inclusiv luarea puterii din mîinile politicienilor și aplicarea acesteia (nm. de către ei !) pe baza valorilor în care ei cred - libertate și democrație. Acesta este scopul final. Însă pentru aceasta trebuie să eliminăm Constituția și partidele politice. Trebuie să renunțăm la Parlament iar actul de guvernare se va săvârși în alte forme decât cele unanim acceptate. Acest grup promovează minciuna. Libertatea și democrația nu pot exista fără libertatea individului și reprezentarea acestuia în organele reprezentative ale statului. Iar formularea „luarea puterii” fără a folosi instrumentele democrației - alegeri libere și corecte, partidele politice ca organizații private ce reprezintă interesele cetățenilor etc. -, este un îndemn la anarhie. Iar aici este aplicabil art. 40 din Constituție alin. (2) care prevede că ”Partidele sau organizațiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranității, a integrității sau a independenței României sunt neconstituționale”. Iar prevederile acestui articol trebuie coroborate cu prevederile art. 57 din Constituție care stipulează că „Cetățenii români, cetățenii străini și apatrizii trebuie să își exercite drepturile și libertățile constituționale cu bună-credință, fără să încalce drepturile și libertățile celorlalți”. Așa că ne aflăm în prezența unei organizații care s-a înființat cu scopul de a destructura statul de drept așa cum este construit prin voința majorității cetățenilor țării - aprobarea, prin referendum a actualei Constituții -, și a impune o altă formă de organizare a statului, probabil „statul anarhist”. Nu m-ar mira ca Cotroceniul actual să nu fie străin de activitatea acestei organizații mai ales că unii dintre consilierii băsescieni au exprimat poziții comune cu ale „noilor golani”, mai ales în ultimii ani. Mă refer la Cătălin Avramescu sau Lăzăroiu. Dar mai sunt și alții. Dar avem și exemplul istoric al tolerării legionarilor de către Antonescu pentru ca mai apoi să instaureze dictatura. Mai știi ce i-a trecut prin cap matrozului cotrocenist ?

Având în vedere cele de mai sus nu văd reacția Ministerului Public ! Oare onorabilii procurori băsescieni nu mai citesc Constituția României ? Sau după ei ceea ce au făcut acești așa-ziși „noi golani” împotriva unei persoane fizice - Ion Iliescu nemaiavând o funcție publică care să „justifice” un protest public - face parte din comportamentul social normal, moral și sunt acoperiți de lege ?

Ieri, sub protecția „statului de drepți băsescian” s-a săvârșit un atac nedrept și injust asupra actului de cultură, o persoană fizică a fost agresată de un grup organizat pentru destabilizarea statului de drept iar media română a tratat subiectul de parcă ar fi transmis, în direct, o bătaie între nuntași. Tratarea unor astfel de evenimente cu superficialitate justifică aprecierea potrivit căreia ”România este un stat eșuat” (Gheorghe Piperea).

11 comentarii:

sabina spunea...

Buna ziua,
Sunteti sigur ca Ion Iliescu este "cel mai mare om politic la inceput de veac in Romania"???? Atunci totul este pierdut: Romania nu mai are nici un viitor.
Eu cred ca va inselati grosier.

Toni spunea...

După cum văd eu că se discută, mai e puţin şi-i cerem noi iertare lui Ilici că l-am pus în situaţia neplăcută să-i deranjeze pe mineri, că am sabotat producţia de cărbune a ţării şi că i-am deturnat pe securişti de la misiunile lor de apărare a avuţiei naţionale pentru a-i ghida pe mineri prin labirintul Universităţii!
Asta da Golaniadă!
Să ne mai mirăm că apare noua tânăra gardă de fier?!

Crăciun Florin spunea...

Când ma refer la „om politic” mă limitez strict la acțiunea omului politic. A construit un partid, l-a impus în viața publică, l-a păzit de dezmembrare, și educat înlocuitorii etc. Cu referire la „omul - în sens civil - Ion Iliescu” părerea mea este contrară față de cea pe care o am față de „omul politic - politicianul”. Îl consider dușmanul democrației, în special al valorii care stă la baza democrației oriunde în lume - proprietatea. Dar asta nu mă face să „sar calul” și să accept „golăneala” unora. Nu așa se poate face raportarea la Ion Iliescu acum când nu mai deține o funcție publică. De fapt, în viața publică este o greșeală, acum, să îți consumi resursele criticând pe Iliescu. Alții sunt actorii.

Și, în final, Ion Iliescu este singurul om politic care s-a împlinit. Ceilalți nu. Nici Băsescu, nici Antonescu, nici Ponta, nici Năstase ... Nici măcar Vadim Tudor care are parcurse, la fel ca Iliescu, etapele politice. Dar nu a reușit, cu mici excepții, să își ducă partidul la guvernare, să îi confirme vocația de a guverna.

Nu mă înșel, chiar dacă emoțional Ion Iliescu îmi provoacă greață.

Crăciun Florin spunea...

Toni,

Ești om matur, ce naiba ! Pericolul nu mai este Iliescu. Este în altă parte. Pentru că nu am avut puterea să îi dăm jos ciracii atunci când a trebuit nu putem veni acum să ne răzbunăm pe o persoană fizică. Nu mai are beneficiul „demnității de stat”. Gata. S-a dus.

Și da, noua tânără gardă de fier este un pericol potențial. Mare. Chiar foarte mare.

Lilick Auftakt spunea...

Cine sa fie Noii Golani? E de ajuns sa stim ca sediul lor e in Asociatia 21 decembrie care tocmai a facut-o membra de onoare pe Roberta Anastase.

Crăciun Florin spunea...

Hopaaa ! Lilick, faci o precizare interesantă. Incitantă chiar. Iau de la Toni formularea „tânăra gardă” și îi pun culoare portocalie ! Ca dracu.

Anonim spunea...

Deci sunt portocalii? :(

EPISTOLEpentruZEUS spunea...

nu stiu ce varsta are prima domnisoara (sabina) care ne-a pilduit aici. si spun "ne-a" pentru ca ma simt vizat de intrebarea ei. asa ca ii raspund: oh, da! nu sunt doar sigur. tocmai reactia dumneavoastra, draga domnisoara, ma face sa fiu mai mult decat convins ca ESTE si va mai RAMANE ceva vreme in postura asta! pentru ca nu prea vad sa se fi nascut din spuma marii pe malurile noastre mioritice vreun altul pana acum.

ca sa va satisfac curiozitatea, domnisoara: cata vreme mai exista oameni ca dvs. care nu disting intre valoarea unui om politic (retineti, am spus om politic, da?) comparativ cu obiectivele propuse si perseverenta cu care sunt ele urmarite si fructificate, avem toate sansele ca un traian basescu sa nu fie de ajuns acestui popor. il veti mai alege si pe urmatorul!

EPISTOLEpentruZEUS spunea...

aoleo, tony frate, m-ai omorat! am citit-o pe domnisoara, m-am grabit sa-i raspund si n-am mai ajuns si la tine. te vazusem om cu fire albe pe la tample si destula "mobila" pe la etaj ca sa nu faca ture-ture neuronu' nestingherit. :)
lasa, taica, reactiile la manie, lasa fierbinteala si pune creierii la rece cand le ceri sa presteze. nu-ti dau mura-n gura ca te stiu cu ganduri in cap, nu odihnit. dar hai sa facem un exercitiu teoretic si raspunde-ti la o singura intrebare: te-ai gandit vreodata ce sclavi din germania sau america iti angajai sa-ti mature laboratorul de cercetare sau uzina daca s-ar fi corcit caracterul lui ilici cu vreun crin prin tinerete?

Toni spunea...

Una-i una şi alta-i alta.
Eu nu ziceam că Ilici e vreun pericol azi.
Dimpotrivă, susţin că e în formol de ceva vreme.
Şi că e o ţintă falsă. Diversionistă.
Vezi aberaţiile idiotului de Traian (!) Ungureanu.
Chiar am argumentat că alianţa cu PSD e benefică, în lupta cu dictachioru'.
Dar de aici şi până la a-i ridica osanale e cale lungă...
Măcar de jenă, pentru morţii de atunci!
Ai Revoluţiei, ai mineriadelor...
Pentru victime...
Pentru martori...
Eu sunt primul pentru iertarea duşmanului.
Cu condiţia să o ceară!
Nu să i-o ofer eu. Ca să mai rânjească o dată, atotştiutorul liber cugetător!
În felul ăsta, după 20 de ani, Iliescu a învins!
Cât priveşte "Noi Golani", să nu uităm că, atunci când Leon Nica îl executa pe Ilici prin Parlament, nu mai avea loc nici un fals protestatar pe lângă el.
Cel puţin Leon era autentic!
Nu putea fi contestat de nimeni. Nici epigonat.
Nu că asta ar fi fost modul meu de-l contesta, evident.
Înjurăturile şi obscenităţi sunt ţigănisme care nu exprimă decât frustare şi impotenţă.
Revenind.
Materia nu suportă vidul.
Dacă, în loc să i se pupe poala popii, ar fi avut loc un protest decent, cu însemnele Pieţii Univerităţii, cu umorul ei, cu solidaritatea noastră, care fuse şi se duse, istericul ăla fanatizat, victimizat oarecum, nici n-ar mai fi existat pe ecrane!
Dar nu, golaniii preferă să omagieze Conducătorul Urât!
Când mă gândesc ce-ar fi păţit ăla care-ar fi prezis un asemenea viitor lamentabil de la balconul Univerităţii, îmi vine să plâng.
Şi, Poştaşule Olimpian, mai uşor cu neuron pe scări.
Miştocăreala asta e bună, dar prezintă riscuri.
Cât priveşte corceala pe care-o sugerezi, nu mi-e clar ce spui.
Te referi la repetarea experimentului Decebal-Traian?
Sau ce?
Că nu prea văd legătura între cei doi...
Şi nu înţeleg de nu-i întrebi chiar pe ei.
Pe Ilici puteai, la luarea autografului.
Pe Crin, la prima convocare a clubului bloggerilor liberali.
Dacă-l inviţi, poate vine!
Dacă nu, nu.
Ca să nu mai spun că nu înţeleg de ce te simţi obligat să iei atitudine.
Dacă aveam ceva să-ţi spun, ştiam unde să mă adresez.
Aici discutam cu gazda.

Toni spunea...

PS Văd că mai există cel puţin încă o persoană de aceeaşi părere.
http://wwwzoepetre.blogspot.com/2010/06/exercitii-de-admiratie.html#comment-form
O fi şi ea e cu neuronul?
E bine, punem de doi.
Neuroni.