miercuri, 23 iunie 2010

O tâmpenie produce valuri.

Presa a luat foc. O făcătură ordinară cu titulatura „Strategia Națională de Apărare” a fost luată la puricat și a născut, pe bună dreptate, sentimente de teamă, insecuritate, dezgust, dispreț față de semnatarul fițuicii, mânie și dorința de a se opune.

Am arătat, destul de concis în postarea anterioară, că această fițuică nu este o strategie și mai puțin o strategie de apărare. Sunt doar obsesii ale individului de la Cotroceni puse într-un document politic care ar urma să fie aprobat de Parlament prin hotărâre. Asta doar dacă parlamentarii au mintea plecată cu sorcova. Dar nu m-ar mira, având în vedere tâmpeniile făcute de parlamentarii puterii până acum.

În primul rând trebuie să atrag atenția asupra faptului că o strategie de apărare trebuie să devină, după aprobarea Parlamentului, un document programatic pentru Guvern și forțele naționale care au atribuții constituționale și legale cu privire la apărarea națională. Pe baza principiilor și a regulilor stabilite în această strategie se va concentra efortul național pentru apărarea națională. Emiterea sau actualizarea unor legi în materie, a unor hotărâri ale Guvernului, ordine ale conducătorilor instituțiilor cu atribuții pe linia apărării naționale, elaborarea unor programe specializate pentru îndeplinirea cerințelor strategiei, stabilirea fondurilor bugetare destinate acestor programe, stabilirea altor resurse necesare îndeplinirii cerințelor de apărare etc. Pentru asta sunt membri ai CSAT premierul, ministrul finanțelor, ministrul economiei, ministrul transporturilor, ministrul apărării, de interne, sefii serviciilor secrete etc. Nu pentru cloacă prezidențială.

Strategia ar fi trebuit să urmărească prevederile art. 118 din Constituție - Forțele armate. Acestea trebuie să garanteze suveranitatea, independența și unitatea statului, integritatea teritorială a țării, democrația constituțională (prin toate cele expuse mai înainte). Fițuica cu titulatura pompoasă de Strategie Națională de Apărare nu face acest lucru. Nu ne spune, distinct, pentru fiecare obiectiv în parte care sunt riscurile și vulnerabilitățile, care sunt principiile după care Forțele Armate se conduc pentru a le garanta, cum, când și cu ce forțe le asigură. Mai mult, nu ne spune despre pregătirea populației pentru apărare, pregătirea teritoriului, pregătirea economiei, dezvoltarea cercetării fundamentale și a celei aplicative care să permită modernizarea echipamentelor, armamentelor și a metodelor de luptă, nu ne vorbește despre modernizarea armatei și care etape sunt de parcurs pentru realizarea unui scop determinat în acest scop ...

Nu ne spune nimic din toate acestea însă bate câmpii cu declarații politice ale unui psihopat și ale consilierilor lui. Iar alături este Iulian Fota, consilier prezidențial pentru securitate națională. Individul era la Realitatea Tv, la emisiunea lui Ursu și încerca să se dea cocoș. A găsit o echipă pregătită și i-a avut în față pe CT Popescu și C Tolontan. A fost penibil. A spus aberații după aberații. Cei care au urmărit emisiunea pot confirma. Problema mea este că individul a declarat, cu subiect și predicat că respectiva Strategie este o declarație politică a Președintelui cu privire la securitatea națională. Nu că acest document ar trebui să fie un program al tuturor programelor în domeniul apărării naționale ci simplu, doar o declarație politică care va declanșa discuții în Parlament și, probabil, se va ajunge la o negociere de genul „mai dă tu că mai las și eu”. O tragedie pentru noi toți. Într-o situație reală se pare că fiecare va face ce va crede de cuviință. O să ajungem să ne împușcăm unii pe ceilalți declarând, cu toții, ritos, că ne apărăm țara. Așa o vom duce de râpă.

Este clar. Această fițuică nu are nimic în comun cu o strategie de apărare națională. Fără a vedea fondul problemei, gravitatea actului iresponsabil al lui Băsescu și a tâmpiților care îl consiliază prin punerea la dispoziție publică a acestei fițuici, presa și actorii politici au acționat asupra intențiilor declarate, da declarate, de Traian Băsescu de a pune căluș presei. Un astfel de act aprobat de Parlament devine obligatoriu pentru toate forțele de apărare ale țării. Normal că nu Armata va interveni împotriva trusturilor de presă, a ziariștilor ci MAI, SRI, Guvernul cu deja celebrul art. 53 din Constituție și, de ce nu, majoritatea parlamentară tărcată care, la rândul ei, va fi sprijinită de noua Curte Constituțională portocalie.

Prin intermediul lui Lilick iau materialul din Jurnalul Național privind poziția PNL:

"PNL se va bate pentru libertatea presei. Facem apel la societatea civilă să militeze împotriva intenţiilor antidemocratice ale regimului Băsescu-Boc-Udrea. Partidul Naţional Liberal ia act cu îngrijorare şi revoltă de includerea unor materiale de presă pe lista ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale a României. Apreciem că ne află în faţa unei tentative a regimului Băsescu-Boc-Udrea de a reduce la tăcere mass-media critice. Partidul Naţional Liberal consideră că acţiunea actualei guvernări reprezintă un atentat la adresa unei valori fundamentale a oricărei societăţi libere şi democratice: libertatea presei", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al PNL, Mihai Voicu.

El adaugă că pumnul în gură aplicat presei transformă un document fundamental şi extrem de necesar al statului, Strategia Naţională de Securitate a României, "în strategia de securitate personală şi de grup a clanului Băsescu-Boc-Udrea".

"Ne aflăm în faţa unei alte dovezi certe a faptului că România nu are în momentul de faţă preşedinte. Traian Băsescu se comportă ca şeful de trib al PDL, şi nu ca şeful statului român. Preocuparea actualei guvernări de a reduce presa la tăcere aruncă România în afara Europei şi o plasează în rândul ţărilor din lumea a treia, cu dictaturi de tip sud-american ori bananier. Anularea uneia dintre cele mai importante libertăţi câştigate în Revoluţia din decembrie 1989 reprezintă, din păcate, încă un episod din războiul pe care puterea Băsescu-Boc-Udrea l-a declarat poporului român. Profund ataşat valorii sale fundamentale - libertatea - Partidul Naţional Liberal va face toate demersurile pe care le are la dispoziţie, ca formaţiune de opoziţie, pentru a împiedica transformarea în norme legale a intenţiilor actualei puteri de restrângere a libertăţii presei şi de suprimare a vocilor critice la adresa guvernării Băsescu-Boc-Udrea. Facem, de asemenea, apel la toate organizaţiile societăţii civile, la personalităţile acesteia, indiferent de convingeri şi afilieri politice, să militeze împotriva transpunerii în practică a intenţiilor antidemocratice ale actualei guvernări", susţine Mihai Voicu.


Sper ca parlamentarii care mai au o urmă de conștiință și unii chiar de pricepere în problemele de apărare națională și securitate să nu fie de acord cu fițuica numită pompos „Strategia Națională de Apărare”.

10 comentarii:

Hendrix spunea...

Am vazut si eu emisiunea de aseara cu nemernicul de fota. Am avut puterea sa renunt practic la meciul Germania-Ghana, incapabil fiind sa comut de la aberatiile aruncate cu nonsalanta de fota! Tupeul nemasurat al individului, aroganta cu care vorbea neintrerupt interlocutorii m-au lasat masca! Chiar vroiam sa vad pana unde poate sa ajunga megatupeul individului! A fost ceva...INFIORATOR!
Titlul pus de tine postarii este extrem de corect:,,O tâmpenie produce valuri''. Am spus ieri, la Lilick, imediat dupa declansarea ISTERIEI cu pericolul presei asupra sigurantei nationale, ca avem de-a face cu o DIVERSIUNE! Lilick a fost angrenata in scandal inca de ieri dimineata cand analiza vorbele aruncate de radu oralu labe1tv. Vorbele lui erau identice cu ,,documentul'' scos din joben de CSAT. Concluzia? Totul a fost orchestrat de la Cotroceni, incepand chiar cu declaratia lui radu oralu. Scopul? Deturnarea atentiei de la imensul dezastru economico-social in care este tarata tara. Chiar azi se dezbate la CCR legea taierii pensiilor si salariilor bugetarilor. Este posibil sa e dea chiar azi o sentinta!
Vezi ce usor pot securistii sa faca o manipulare? Vezi cat de usor se pot inflama chiar oameni de buna credinta ca Lilick? Diversiunea basesciana a reusit si de ieri nu se mai vorbeste altceva. Intrebare? Cate astfel de SCANDALURI a declansat ba-secu pana acum? Cum au fost ele declansate, adica cine au fost actorii? Vei observa ca toate scandalurile au plecat de la oamenii lui ba-secu, PROPAGATE de oameni de-ai lui si apoi comentate isteric de toata lumea. De toata lumea care intra in jocul li perfid. Solutia? EVITAREA DIVERSIUNII, IGNORAND-O! Asta am spus si ieri la Lilick. Dupa cateva zile de dezbateri sterile, inutile lumea va fi sleita, obosita, uitand ca CCR a hotarat soarta noastra! Ba-secu va ranji satisfacut si va pregati cu serviciile si presa oranj o noua diversiune!!! Ha ha ha ha ha ha (hahait basescian)!

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Am citit ieri comentariul tău la Lilick.

Eu tratez subiectul diferit deși sunt de acord cu cei care observând inepțiile introduse în text fac caz de așa-zisele „vulnerabilități” generate de campaniile de presă. Prin semnătura lui Băsescu pe document, asumarea lui și mai apoi intervenția în fața presei a lui Boc care explica doct de ce s-a înscris așa ceva într-un astfel de document oamenii au constatat că puterea așa gândește. Iar pericolul este cu atât mai mare cu cât avem un antecedent deja la CCR de admitere a art. 53 din Constituție pentru impunerea reducerii veniturilor salariaților bugetari prin concediile fără plată forțate. Azi suntem în fața unei alte aplicări a deja celebrului art. 53 cu privire la tăierea salariilor bugetarilor și a pensiilor. Am ajuns la situația paradoxală că Băsescu și sleahta nu mai pot guverna fără art. 53, fără starea excepțională.

Sunt de acord cu tine că poate fi și o diversiune. Se cam aglomerează subiectele de presă cu priză la public. Tehnica aceasta a fost descoperită și folosită de americani pe timpul războiului din Golf. La un seminar la care am participat cu ani în urmă, seful biroului de presă al Pentagonului ne-a prezentat acest concept și ne-a asigurat de succesul abordării. Ei au inundat presa cu informații, multe reale însă și cu informații trunchiate care aveau ca scop câștigarea unui timp până la finalizarea unor acțiuni. Preocupată să analizeze volumul uriaș de informații puse la dispoziție, presa a intrat în criză de timp și astfel, administrația americană și-a putut câștiga timpul necesar pentru acțiuni punctuale. Așa ceva se petrece acum la noi. Băsescu „inundă” presa cu evenimente iar principalele probleme sunt astfel protejate.

Hendrix spunea...

@Cepeca Spui asa:,,Sunt de acord cu tine că poate fi și o diversiune.'' Dupa care argumentezi ca este foarte posibil sa fie o diversiune. TOTUSI nu esti convins, asa este? Sincer, ma asteptam de la un om de inteligenta ta sa-si dea seama singur ca suntem martorii unei uriase DIVERSIUNI. Eu am spus imediat pe blogul lui Lilick ca este o diversiune ordinara, ieftina chiar, vizibila din avion. Sa vedem cine are dreptate!

Crăciun Florin spunea...

Corect Hendrix, nu sunt convins că este o diversiune. Pentru că nu a plecat de la Băsescu ci de la solicitarea lui Geoană adresată lui Băsescu de a prezenta în Parlament această strategie. Ieri Fota încerca să apere fițuica și nu mai găsea cuvinte. De aceea mă gândesc că nu a fost o inițiativă a lui Băsescu. Mai mult, mă gândesc că a fost încropită în pripă pentru a preveni un atac al PSD la Băsescu care nu și-a îndeplinit o obligație constituțională: prezentarea strategiei de apărare la 3 luni de la investitură. Au trecut 6 !

Astea sunt motivele pentru care convingerea mea nu merge către „diversiune” în mod direct și de aceea consider că Băsescu se va folosi de ea ca o diversiune pentru că îi convine situația.

Hendrix spunea...

@Cepeca Ma uimesti, ca sa zic asa! Nu pot sa cred ca tu iei in calcul solicitarea lui geoana de a prezenta strategia. Esti cumva obosit? Hai sa-ti pun cateva intrebari la care nu este musai sa-mi dai un raspuns, este suficient sa te gandesti la ele!
1. Nu crezi ca solicitarea lui geoana ar fi un simplu PRETEXT?
2. Are geoana vreun amestec direct in elaborarea ,,strategiei''?
3. Daca nu ba-secu a facut diversiunea, cine a facut-o?
4. Textul a fost opera consilierilor lui ba-secu?
5. Tu chiar crezi ca psd l-ar fi atacat pe ba-secu pe motiv ca nu era gata ,,strategia''?
Stii ceva? Securistii sunt specialisti in dezinformari, ,manipulari si diversiuni, ok? Crezi in coincidente? Eu nu! Incearca sa pui cap la cap ultimele ,,evenimente'' create de portocalii: arestarea lui senzationescu, vorbele aruncate de radu oralu labe1tv alaltaieri seara si ,,strategia'' aparuta ieri la pranz! Incearca sa GANDESTI un pic, nu foarte mult. Daca nu intelegi ce se intampla, culca-te! Dupa un somn odihnitor sunt convins ca vei vedea LIMPEDE, doar esti extrem de inteligent!

Hendrix spunea...

Citind blogul lui Mihai Voicu am aflat o informatie extrem de interesanta, la care am raspuns cam asa:,,n comentariul meu de la ora 8:33 insistam pe ideea ca avem de-a face cu o DIVERSIUNE portocalie, orchestrata de ba-secu, securistii din jurul sau si pionii lui din presa oranj. Mi-au atras atentia spusele pupincuristului portocaliu mircea marian( un fel de andreea pora cu putza!) amintite de tine:,,Tot ce a vrut preşedintele a fost să nască o dezbatere asupra ceea ce se petrece în presa de azi. A spus-o şi Valeriu de altfel.” EXACT, trepadusii oranj recunosc ca CSAT a lansat acest balon de sapun( TAMPENIE CARE FACE VALURI) in stilul in care un ziar de scandal lanseaza un zvon pentru a vedea ce reactii va avea. In concluzie: avem de-a face cu o diversiune, atata timp cat si pupincuristii oranj accepta ca CSAT a lansat un balon de sapun?''
Pai daca si pupincuristii spun ca a fost un balon de incercare(in termeni jurnalistici), ce sa mai zici? Grav este ca balonul asta a fost lansat nu de un ziar de scandal ci chiar de CSAT!!! Este jalnic la ce porcarii se preteaza, dar daca te gandesti cine face parte din el parca intelegi, n'asa?

Crăciun Florin spunea...

Bine Hendrix. Fie ca tine. Eu rămân, totuși, cu unele îndoieli.

Acum, cu privire la CSAT, hai să fim serioși. Este format din activul de partid și de stat portocaliu. Așa că nu trebuie să ne mire acțiunile portocaliilor.

Hendrix spunea...

Prietene @Cepeca, ce parere iti dai daca un pupincurist portocaliu de genul lui mircea marian(imi vine sa vomit doar cand ii scriu numele si asta nu din cauza infatisarii lui de maimutza urlatoare!) spune cu subiect si predicat cam asa:,,Tot ce a vrut preşedintele a fost să nască o dezbatere asupra ceea ce se petrece în presa de azi. A spus-o şi Valeriu de altfel.'' Informatia am citit-o dimineata pe blogul lui Mihai Voicu, autorul fiind @exasperat, la ora 10:24. Nu ti-e clar?
Hai sa-ti explic. Pedeleprele au dat stire lumii intregi, prin CSAT, chestiunea cu presa ca ,,vulnerabilitate'' pentru siguranta nationala. PRESA A LUAT FOC, inclusiv deontologi de bine precum turcescu! Scandalul era creat dar asta era si SCOPUL, adica sa se dezbata despre moguli, despre ziaristi vanduti, afaceri dubioase etc. etc. Trec peste faptul ca pedeleprele au generat scandalul cu o seara inainte, cand jenibilul radu oralu spunea cam ce spunea si CSAT dupa o zi!!! Totul pe fundalul arestarii superdubioase a lui senzationescu!!! De aceea ti-am spus sa pui toate cap la cap si sa judeci daca a fost DIVERSIUNE!
Efectul DIVERSIUNII a fost cel scontat de ba-secu! De ieri incoace nu se mai vorbeste altceva!!! Rezultatul dezbaterilor sterile va fi nul, avantaj ba-secu. GAME OVER. Cui ii mai pasa acum de ce va hotari CCR, compris?

Crăciun Florin spunea...

De acord cu tine că această dezbatere eclipsează dezbaterea din CCR. Dar se va estompa odată ce CCR va da publicității decizia.

Am fost și eu la Mihai Voicu pe blog și am citit comentariile. Am văzut că lupți cu portocalii. Indivizii bagă strâmbe însă tatonează terenul pentru o eventuală repliere pe alte aliniamente. Unii se vor duce către PSD alții vor dori să fie băgați în seamă de liberali.

Iar eu dacă am dubii, am dubii.

Hendrix spunea...

@Cepeca Este ca la Rovine, dar nu la fel de rau ca la Coti in perioada 2007-2008! Sunt vaccinat, tin la tavaleala! Securistii portocalii care intra pe forumuri sunt absolut de speriat, un amestec inimitabil de prostie-injuraturi-minciuni. Ma rog, copia fidela a securistului de la Anvers, doar paduche la paduche trage,n'asa?