miercuri, 23 iunie 2010

România o ia razna !

Umblând pe net am ajuns la informația de pe Mediafax. „Presiunea trusturilor de presă pe decizia politică, o vulnerabilitate conform Strategiei de Apărare”.

Am mers la Președinție pentru clarificări. Am luat Strategia Națională de Apărare și, după ce am parcurs conștiincios mai multe pagini am luat și Startegia de Securitate Națională a României. De ce ? Pentru că Strategia Națională de Apărare este o dezvoltare a Strategiei de Securitate.

Dacă cei care au scris strategia de apărare sunt cei de la MApN, atunci sunt niște tâmpiți. Dacă însă cei care au scris strategia de apărare sunt de la Președinție, atunci ce se află în document este după chipul și asemănarea lui Traian Băsescu. Este „pe inima lui”. Asta nu înseamnă că existența documentului oferă României o strategie de apărare de care, în mod normal, are nevoie.

Strategia Națională de Apărare a României are prea puțin din „apărare”. Din când în când apare cuvântul „apărare” însă conceptele lipsesc. Faptul că România este membru NATO nu este un concept ci o stare de fapt.

Ca exemplu, la pg. 8 vorbește despre obiectivele naționale de securitate, strategia de apărare având menirea să le asigure ! Suntem de pe altă planetă.

La subcapitolul 6.1. Riscuri și amenințări sunt expuse riscuri și amenințări de securitate și în nici un caz de apărare. Mai mult, Ministerul Apărării trebuie să conceapă planuri pentru amenințarea

fragilitatea sistemului financiar internațional” sau

proliferarea unor manifestări radicale, iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile și libertățile cetățenilor, coeziunea socială sau relațiile interetnice”, bașca

riscurile de sănătate publică, pandemii” ca să nu mai spun de

traficul și consumul de droguri”.

Măi oameni buni, cum apar aceste riscuri pe hărțile operative ? Care sunt efectivele, tehnica și metodele prin care militarii români, oriunde s-ar afla în misiuni, să combată aceste riscuri ? Eu nu mai știu însă este posibil să fi apărut „tancul antidrog” sau avionul de luptă cu muniție anti-inflație !

Dar glumele nu se termină aici. Armata Română trebuie să ia măsuri de apărare națională având în vedere vulnerabilitățile (6.2.) sistemului național de apărare:

- diminuarea capacității de aplicare a legii de către instituțiile statului;
- capacitatea administrativă redusă la nivel central și local;
- politizarea excesivă a unor instituții, atât la nivel local cât și național;
- corupția, cu implicații asupra funcționării instituțiilor statului și cu efecte negative asupra vieții cetățeanului;
- lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoză, programare, planificare, execuție și control care să susțină conducerea bugetară în sistem multianual și pe bază de rezultate, pornind de la coerență în formularea și implementarea politicilor publice și în așa fel încât să fie respectat nivelul unor indicatori care este stabilit în funcție de diverse interese, înțelegeri și tratate ale României pe plan internațional;
- dezechilibre bugetare generate de decizii politice greșite;
- scăderea calității serviciilor publice de sănătate;
- crima organizată, presiunile și influențele pe care aceasta încearcă să le exercite asupra instituțiilor statului, asupra mass-media și asupra unor reprezentanți ai clasei politice;
- fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituții ale statului, prin răspândirea de informații false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obținerii de avantaje de natură economică sau în relația cu instituții ale statului ...”

Oameni buni, poate îmi spune careva ce are coada vacii cu ștampila primăriei ?

Cred că Băsescu și cei care îl consiliază au uitat de faptul că Armata este apolitică, că treaba Armatei începe, de regulă, de la frontierele naționale către exterior și că are treabă în interiorul țării doar când desfășoară operațiuni de apărare a teritoriului național împotriva unui invadator, că Armata are privirea îndreptată doar către armatele altor state care pot acționa ca agresori.

Nu știu ce vor face parlamentarii care se vor pronunța pe acest document. Părerea mea este că documentul nu cuprinde o strategie ci doar obsesiile unui politician care a pierdut startul la categoria conducători de țară iar acum vrea să se răzbune pe cei care, după mintea lui bolnavă, categoric bolnavă, i-au pus piedică. Omul este paranoic. Este în ultimul hal. Această lălăială declarată Strategie Națională de Apărare este cea mai bună dovadă.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Din pacate contine doar obsesiile unui politruc.

Crăciun Florin spunea...

Așa este Mădălina.

Felicitări pentru blog. Te bag în blogroll.

ADRIAN spunea...

Nu am un blog cu continut politic dar voi incerca sa ajung la intalnirea de maine. Cele bune!

Crăciun Florin spunea...

Mă bucur Adrian pentru decizia ta. Abia aștept să te întâlnesc.

madalina spunea...

Atata timp cat basescu e la putere nimic nu va fi apolitic in Romania. Basescu e ca o caracatita, e obsedat de putere si va face tot ce-i sta in putinta sa distruga orice in intereseul clientelei politice.
Imi este teama ca suntem condusi de un maniac cu acte in regula.

Crăciun Florin spunea...

Mădălina,

Maniac cu acte în regulă ? Nu ar fi exclus ! Categoric este maniac.