sâmbătă, 5 iunie 2010

Precizare

Ieri, la Clubul bloggerilor liberali, am discutat cu Eugen Nicolăescu. O primă observație. Se poate discuta cu el. Normal. A luat o bilă albă de la toți bloggerii liberali, cârcotași de felul lor.

Fiecare dintre noi a avut câte ceva de spus. Chiar mai multe. Printre nemulțumirile expuse de mine, o punctez pe cea referitoare la un paragraf din comunicatul PNL privind amendamentele la legile pentru care Guvernul handicapaților Băsescu-Boc-Udrea vrea să își asume răspunderea. Textul care m-a nemulțumit este următorul:

„... iar în ceea ce privește categoriile de pensionari care beneficiază de legi speciale, ei vor intra în sistemul unitar de pensii, însă cuantumul pensiei lor neputând să depășească 5 salarii medii brute pe economie”.

Nu este liberal nici de frică. Această precizare punctuală poate satisface umorile unora însă moral este incorectă față de cei care contribuie substanțial la fondul de pensii. Dacă se rămâne pe actuala concepție a sistemului de pensii cu fondul administrat de stat. De fapt, sistemul de pensii trebuie reformat în sensul trecerii lui de la stat în sistemul de administrare privat cu un set de măsuri de control al statului foarte sever pentru protecția deponenților. Dar un astfel de sistem este nedorit de sindicate. Acum nu se poate acest lucru deoarece statul nu are bani să acopere pensiile celor care deja au contribuit ani și ani la fond, legile în materie au fost concepute pentru a asigura o pensie de subzistență chiar dacă persoana activă și-ar fi dorit să aibă o pensie mai mare și ar fi fost dispusă să depună mai mult pentru a avea „bani albi la zile negre ”, statul comunist a urmărit să aibă controlul asupra vieții cetățeanului etc. Este o formulare populistă și comunistoidă. Pedelepristă.

Eugen Nicolăescu a recunoscut că o astfel de formulare este greșită. A afirmat că pensia contributivă trebuie să fie pe măsura contribuției fiecăruia fără limită superioară. Așa ne-am împăcat.

Nu am abordat în detaliu problema pensiilor militarilor, polițiștilor, magistraților și altor categorii profesionale cărora legea prin care le este definită profesia (statutul), în temeiul prevederilor art. 53 din Constituție, le limitează drepturi și libertăți civile pe timpul vieții active. Am susținut însă menținerea pensiilor de stat (de serviciu), în sistemul actual, pensii care au nu doar rolul de a le asigura existența ci și de a le plăti, în acest fel, în oarecare măsură, în perioada de viață cât le-a mai rămas, acele interdicții care au restrâns drastic posibilitatea de a avea și alte surse de venit față de salariu.

Modul cum abordează problema pensiilor militarilor, polițiștilor și magistraților și altor categorii profesionale Guvernarea Băsescu-Boc-Udrea este o insultă adusă celor care, din convingere și cu pasiune, și-au pus întreaga viață în interesul națiunii. Aceștia nu pot fi comparați cu celelalte categorii profesionale, inclusiv politicienii aflați în funcții publice pentru că ei nu au posibilitatea de a beneficia de acele drepturi și libertăți pe care le au ceilalți cetățeni. Libera circulație a acestor profesioniști în spațiul UE nu este admisă, prevederea fiind cuprinsă în Tratatul Comunității Europene - sunt exceptați de la dreptul liberei circulații în spațiul pentru a practica profesia UE cei aflați sub conducerea unei administrații de stat (militari, polițiști, magistrați etc.). Apoi, după ieșirea la pensie aceștia nu pot fi angajați în mediul privat pe măsura cunoștințelor și expertizei pe care o au decât în situații cu totul deosebite, atunci când o firmă desfășoară un program cu statul care necesită expertiza unor astfel de oameni. Mă opresc deși ar fi mult mai multe de spus.

Niciun comentariu: