joi, 26 aprilie 2012

Autovictimizarea portocalie.

Vai, astăzi sunt băiat de treabă. Sau ... relativ de treabă. Mai bine așa. Îi promovez pe pedeleii trecuți la strategia autovictimizării. Ieri Roberta Anastase aiurea în declarații de presă, iar azi citesc în „Excrementul Zilei”, iar de aici în „Hydepark”, ultima creație publică a compilatorului Tismăneanu care se lamentează la fel ca Roberta de discriminare. Nu, acest articol nu este o compilație, este o creație personală, nu ca raportul devenit celebru de condamnare a comunismului care a rămas, pentru autor, se pare, opera lui civică cea mai îndrăzneață. Să îți pui tatăl la zid și să apeși pe trăgaci doar pentru a da capital politic unui aventurier bețivan este mare lucru.

Intitulat „Retorica urii și sindromul PSM” are scopul să ne ducă, pe cei care am trăit istoria acestor momente în coșmarul primilor ani de viață ai socialismului „biruitor” la orașe și sate iar pe cei mai tineri să îi ducă în haos. Este nemernică încercarea. De la asasinatele politice denunțate de Roberta Anastase la discriminările denunțate de Tismăneanu, înclusiv ideea că viitorii conducători politici din USL ar putea ajunge să ardă în piața publică mărețele capodopere ale așa-zișilor „intelectuali ai lui Băsescu”, totul este spus cu disperarea cărturarului neînțeles însă dornic de o remunerație pentru că există pur și simplu. Parcă pentru a apăra o enclavă ce dă să se spargă, în viitorul apropiat, Tismăneanu îi înșiră pe cei care fac parte din găștile băsesciene. Nume sonore, auto-promovate prin intermediul Humanitas sau al publicațiilor plătite din bani publici după ce diferitele guverne perindate pe la Palatul Victoria s-au lăsat păcălite de cântecul de sirenă al câte unui așa-zis intelectual sinecurist și au dat hotărâri de guvern prin care le-au ridicat la rangul de instituții de utilitate publică. Îi înșiră ca pe ață pentru ca ei să priceapă, de au cumva gânduri ascunse, că sunt în aceeași barcă și că trebuie să se salveze împreună. Cumva îl înțeleg. Andrei Pleșu este maestru în devieri, Patapievici ar cam face niște mătănii pe la biserică și s-ar spovedi conștiincios cu posturile TV alături de fusta popii etc.

Să înțeleg că presa băsistă, aceste bordeluri cu jurnaliști, se va umple de autovictimizări ?

6 comentarii:

Shadow spunea...

Pt tismaneanu and comp este "melodia mult visata". Ei se considera in aceeasi categorie precum "intelectualii" agresati de "multimile de mineri" care cereau "moarte intelectualilor".

Insurubati bine in scaune bine platite de contribuabil, manipularea lor este evidenta. Nimic nu seamana si nimic nu "aduna".

"Unicitatea" adevarului "promovat" de ei si caracterul sau de adevar "irepetabil" pute de la km.

Daca privesti "tonele" de maculatura scrise de acestia prin presa de cativa ani de zile de cand au devenit "prezidentiali" si automat "detinatori ai adevarului absolut"(scriu maculatura ca cel putin in cazul asta nu are treaba nici cu vreo "opera personala" nici cu cine stie ce treaba "intelectuala") vei observa ca ei intre ei intr-un ciclu "perfect inchis se promoveaza "pe ei".

Acest stil de caracter "clanic" al intelectualilor asa zisi prezidentiali duce cu gandul doar la perioada neagra a "comunismului" din Romania in care "intelectualii regimului" se "promovau" doar pe ei intre ei anatemizand si scotand in afara sistemului orice voce care nu canta "aria proprie partidului".

Ani de zile romanii sa-u lamentat ca "ei insusi" nu sunt in stare sa-si schimbe "metehnele", mentalitatile, din pacate adevaratii "conservatori"(traditionalisti) ai acestor "metehne" sunt chiar cei care ar fi trebuit prin "spirit critic" sa realizeze "noul model" de mentalitate romaneasca.

Si cum "istoria" joaca deseori feste constat cu bucurie ca "romanii simpli" fara "apetente" la "ranguri" si recunoastere bine remunerata au schimbat mult in "mentalitate". Au ramas doar "rinocerii" la care matale faci referire in mentalitatea comunista.

Si acum despre cornea si "promovarea" sa catre tismaneanu din articolul din 22 care a si generat "promovarea inversa" - bijectia atat de "abjecta" nu pot sa uit de reprezentarea urii sale la tv la inmormantarea lui paunescu. Unde era "ura" atunci? Sau ce "motiva" si "spala" ura aceea? Numai educatia, zic eu "lipsa" a acestui tip de intelectual poate explica.

Pana acum spuneam ca avem "liderii" pe care ii meritam si de la asta poti sustine ca avem si "intelectualii pe care ii meritam". Am insa impresia ca de data asta "intelectualii" prezidentiali nu mai sunt "meritorii" romanilor. Decad urat in "istorie". Vom vedea daca vor fi in stare sa traiasca precum ceilalti oameni de rand dupa pierderea "sinecurilor". Pt o mare parte din ei ma indoiesc sincer. Nu pot spune insa ca ii compatimesc. "Marfa" lor si-a pierdut termenul de valabilitate cu cel putin 22 de ani.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Cei tineri nu îi vor ierta. Pentru cei tineri Tismăneanu și gașca fac parte din categoria „retarzi”. Noi, ăștia cu mai muți ani în cârcă, din solidaritate de vârstă, le mai apărăm, accidental, onoarea. Ar fi chipurile oameni cu carte sau au scris ceva chiar dacă au compilat agresiv de pe la unul și altul sau au reformulat frazele unora pentru a da ideea de concept nou sau măcar modernizat.

Anonim spunea...

Daca se simt amenintati, sa sune la o societate de protectie a animalelor, de preferinta una a carei angajati sa aiba experienta in manevrarerea reptilelor si a daunatorilor (sobolani, gandaci, etc.) ...

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Bună replică.

ADRIAN spunea...

s-a schimbat ceva in infatisarea blogului ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Am căutat ceva care să fie mai deschis și mai prietenos. Am găsit acest model, mi-a plăcu, l-am luat.