duminică, 29 aprilie 2012

PDL în chinurile refacerii

PDL se destramă. A început de la cei pe care îi numim, îndeobște, fruntașii politici ai unui partid: lideri la nivel central, parlamentari, președinți de consilii județene, consilieri, primari. Susținătorii PDL urmează, îi însoțesc pe cei de care se simt legați pe plan local. Destrămarea va continua până la un punct. Se speculează că vor ajunge pe la 7-9%, acolo de unde au plecat în aventura pentru cucerirea puterii. Da, dar acele zecimale cu o cifră aveau în spate pe unii dintre cei care au plecat acum. Apoi, venirile în PD de la liberali au adus, într-o primă fază, un plus de peste 10%, plus care s-a micșorat în timp fără a se  fi epuizat complet. Flutur sau Pinalti, ca să dau doar aceste exemple încă mai există în PDL și au intenția de a ocupa mai mult spațiu în partid. În timp, vechilor pediști li s-au alăturat oportuniștii de toată mâna, parte dintre ei fiind și azi de partea PDL pentru că au mirosit că în PDL se vor produce severe modificări în structura puterii și că au astfel oportunitatea să urce mai sus, pe baza principiului „fidelității portocalii”.

PDL a trecut, „statutar”, la măsuri extreme. Vasile Blaga, cel care nu are o funcție oficială în partid a primit sarcina politică de a coordona campania PDL pentru alegerile locale. Normal, Blaga și-a ales și continuă să își aleagă oamenii pe care îi agrează. Este modul lui de a lucra, el are nevoie de oameni care să îi arate, schematic, în domenii pe care nu le stăpânește, care este situația reală pentru a lua decizia ce se cuvine. Dacă înainte de moțiunea de cenzură care a dat „șterge” guvernării băsesciano-portocalii, Blaga era forțat să țină în grupul de conducere a campaniei oameni agreați de Elena Udrea, Falcă, Flutur etc., acum el va forța nota și îi va îndepărta. Vasile Blaga are nevoie de oameni inteligenți și dispuși la un efort susținut pentru îndeplinirea unor obiective cu minim de resurse și maxim de efort, într-u timp dat. Conducătorul Blaga nu suportă altfel de comportamente acolo unde el lucrează și are puterea. Așa că Blaga va apăsa butonul „șterge” oamenilor trimiși de habarniștii băsescieni în curtea lui pentru a-i aminti că trebuie să țină cont și de interesele lor atunci când se întrevede la orizont un ciubuc, o sinecură, ceva pecuniar, acolo.

Da, Blaga va conduce campania electorală pentru locale însă eu bag seama că rolul lui este mai profund. Una din atribuțiile șefului de campanie este aceea de a coordona organizarea alegerilor pe plan local. Organizare. Cuvântul magic. Păi, aici, Blaga va face tot ceea ce este posibil pentru ca odată cu organizarea alegerilor, cu oamenii care au mai rămas, cu cei care doresc să se mai implice, să se facă, din mers o reorganizare și o stabilizare a acelorași organizații. De fapt, dacă stau eu și mă gândesc mai bine, sub umbrela coordonării alegerilor locale, Blaga a fost mandatat de cei care îi doresc pe Boc și gașca lui eliminați de la putere să reorganizeze partidul și să creeze condițiile pentru ținerea, la o dată stabilită după alegeri, congresului lor care să dea încredere portocalezilor că pierderile lui Băsescu-Boc-Udrea pot fi trimise în istorie și că noua conducere, posibil cu Blaga în frunte, va reface puterea politică și gloria PD-ului anterior venirii în partid a veneticilor de la PNL.

Scriam zilele trecute că esența zilei moțiunii de cenzură o constituie destrămarea unei puteri. O destrămare care nu doar a desfăcut o coaliție la guvernare, a acționat și asupra suportului uman în interiorul fiecărui partid în parte. Sunt sigur că ce se întâmplă în PDL se întâmplă și în UDMR și în UNPR. Declarațiile ulterioare ale celor din UDMR sunt false. Da, este posibil ca un grup restrâns dintre udemeriști să susțină cele declarate de liderii formațiunii însă sunt la fel de sigur că masa lor de alegători îi reneagă acum. De aceea eu cred că UDMR va juca rolul formațiunii maghiare care se sacrifică pentru interesele maghiarimii și va coabita în opoziție fiind, cu puterea. Adică va mai încerca să pupe'n cur, să lingă niște mâini, să șteargă niște scame de pe sacoul vreunui lider politic din USL pentru a da impresia alegătorilor lor că au înțeles să își ducă crucea. UNPR știe că este pe moarte. Politică. Generalul peste ismenele soldaților, Gabriel Oprea face sluj, grețos, conducerii PSD. Intuiesc că unii uneperiști au afirmat clar în cavoul în care își țin ședințele că vor vota alături de PSD. Oprea a exprimat altfel sprijinul față de Ponta și PSD ca să nu cadă de fraier. Mai are puțin și aterizează și va purta pe frunte banderola „prostul național șef”. Ceilalți uneperei vor fi doar „prostul național” sau „prost național onorific”, potrivit organigramei UNPR.

Mă interesează PDL, măcar pentru perioada 2012-2016, perioada guvernării USL. Este nevoie de el pentru că USL are nevoie de opoziție. Normal că până la alegerile din toamnă când vom vedea din ce va fi compusă opoziția, acum este și nu prea este nevoie de o opoziție consistentă, suntem în perioada în care PDL trebuie să dea socoteală, trebuie ajutat să devină cât mai mic cu putință, dacă se poate să ajungă la valoarea lui reală, portocaliu pur, fără verziturile putregaiului lui Udrea sau căcăniul lui Flutur. Îi urez succes lui Blaga, în mod sincer, pentru că mai târziu, atunci când vom reveni la normalitate, de va mai intra PD în Parlament, PNL să poată face o alianță pentru guvernare cu un partid care, măcar declarativ, este de dreapta. Atunci vor fi lupte grele cu un PSD foarte puternic. Din moment ce alegătorul român este de stânga este normal ca PSD să aibă mai multe șanse de cucerire a puterii. Dar, de va crește nivelul de trai, de va crește conștiința românilor că au un patrimoniu pe care doresc să îl apere, atunci sunt șanse ca o creștere a clasei de mijloc să ducă și la o creștere a ponderii PNL în opțiunea electoratului. PNL fiind singura forță politică de dreapta semnificativă pe dreapta eșicherului politic. Da, vor mai fi încercări de forma enclave de dreapta dar acelea vor fi sectele religioase. Nu le poți interzice, însă bunul simț te obligă să le ei în considerare.


11 comentarii:

ADRIAN spunea...

Eu astept cu nerabdare ca toate acele scursuri de la UNPR sa dispara definitiv din viata politica. Daca USL nu le va intinde o mana se va intampla cu siguranta asta. Si as mai spera si ca PDL sa ajunga din urma PNTcd si sa iasa si el din scena vietii parlamentare cel putin. Poate vorm mai supravietui pe la niste primarii precum a facut-o Ciuhandu dar pana la urma as vrea sa tragem apa dupa ei. Asa ca astept, cu emotii, ca USL chiar sa nu le intinda nici macar un deget, nici macar in situatii individuale. Dar stim deja ca asta nu este posibil si ca unii se vor "descurca" intr-un fel sau altul.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Nu poți avea viață politică fără adversari politici. Acum jucăm cu USL, uniune națională, însă să sperăm că vom ajunge, cât de curând, la o luptă directă între PSD și PNL. Atunci da, ar fi mai bine ca PNL să nu mai fie „bruiat” de un PDL minor sau de alte făcături politice așa-zis de dreapta.

ADRIAN spunea...

Nici n-am zis ca vreau sa dispara adversarii politici. Am zis ca vreau sa dispara scursurile. Eu l-am admirat pe Adrian Paunescu pentru ca si-a sustinut intotdeauna opiniile si nu si-a renegat convingerile socialiste/comuniste sau trecutul. L-am considerat intotdeauna un om onest in politica, previzibil din acest punct de vedere. Acela era un adversar politic. Cum ramane PSD in esenta ...
Altfel trebui un pic facuta ordine doctrinara candva in tara asta pentru a defini ce inseamna "dreapta" sau "stanga" in politica si administratia romaneasca. Ce anume este de dreapta la dl. Iliescu primar de Giurgiu, fost exponent PSD? In afara de eticheta bineinteles

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Scursurile politice nu vor dispare. Sunt parte a societății. O scursură socială care se bagă în politică devine scursură politică. Simplu.

Pe de altă parte, după părerea mea, definirea unui curent politic oficial sau cu aparență de oficialitate este constrângătoare și dăunătoare liberului arbitru în viața intimă a omului. Eu unul îi contrez pe cei care dau verdicte cu privire la orientările politice. De dreapta sau de stânga. Aceste clasificări sunt total aiurea. De exemplu, eu, mă consider liberal, iar faptul că sunt considerat de dreapta sau de stânga mă interesează prea puțin. Am suficiente motive în doctrina și tradiția liberală ca să îmi pot permite o poziție politică. La fel, pe unul de la PSD îl consider social-democrat, pentru că la el văd un comportament ideologic care îl duce în acea direcție.

Într-o discuție liberă cu Codrin Scutaru (sociologul) am formulat o diferențiere între liberali și sociali-democrați care, într-un stat de drept, au aceleași obiective, diferă însă o parte din instrumentele politice cu care acționează. În timp ce liberalismul oferă individului prioritatea în politica publică, statul având doar rolul de a servi interesele indivizilor fie singuri fie în asocierile în care aceștia activează (societăți comerciale, partide politice, culte religioase etc.), social-democrația pune accent pe comunitățile administrative constituite: comune, orașe, municipii, județe, ministere, sta. Normal că instrumentele diferă. Și legislația va fi construită în așa fel încât să satisfacă gândirea ideologică.

Faptul că politicianist unii consideră, fără a vedea partea intimă a unei formațiuni politice că este de dreapta sau de stânga, nu are relevanță la partidele cu ideologie bine conturată. Iar PNL și PSD au această calitate politice. Sunt partide cu ideologi.

Apropo. Liberalismul are și o puternică componentă socială. Foarte puternică. Liberalismul spune că statul trebuie să aibă grijă de sănătatea, educația și bunăstarea cetățeanului, de creșterea veniturilor lui astfel încât cetățeanul să devină independent de formele de asistență socială pe care statul le are constrâns de existența persoanelor care au nevoie de această asistență: copiii, minorii, persoanele cu handicap, bătrânii etc.

ADRIAN spunea...

Eu ma refer la situatii de enunt gen: "de va mai intra PD în Parlament, PNL să poată face o alianță pentru guvernare cu un partid care, măcar declarativ, este de dreapta"
Nu stiu ce e dreapta, de unde incepe si unde se termina. NU cred ca e atat de greu de enuntat niste principii prin care sa putem cerne oamenii atunci cand fac astfel de enunturi despre ei sau despre alti politicieni. Repet: ce anume din grila asta minimala il defineste pe primarul de la Giurgiu ca fiind de dreapta sau, macar, liberal?
Mie mi-ar placea de exemplu sa pot sa stiu daca Johannis, dincolo de a fi membru al forumului german daca este de dreapta sau de stanga. As vrea sa pot spune daca Marko Bela e de stanga si Frunda e de dreapta. Nu pot sa cred ca toti ungurii sunt crestin democrati ...

Crăciun Florin spunea...

Adriane,

Ai observat bine. Așa am scris. Recunosc, folosesc astfel de calificări atunci când nu pot defini ceva. Iar la PDL am găsit enunțuri comune cu cele liberale, la fel și la PC fără ca cele două să fie formațiuni liberale pentru că pe lângă enunțurile în cauză au alte enunțuri și mijloace care le duce în altă parte.

Cu referire la Iliescu de la Giurgiu nu am ce spune. Aud, dar nu cunosc persoana și nici nu știu, concret de ce este acuzat.

Johanis a spus despre el că este de dreapta. În ce registru, nu știu. În Germania, de dreapta (folosind această sintagmă), teoreticienii spun că sunt creștin-democrații și liberalii (FDP). Nu știu dacă este una sau alta.

ADRIAN spunea...

Ma intereseaza cumva subiectul pentru ca, in principiu urasc lozincile si aprecierile necuantificabile. Eu cred ca nu exista disponibilitate sau interes pentru o astfel de lamurire. In ce privste activitatea comisiei pentru cultura, am incercat sa produc cateva idei care sa porneasca o dezbatere care sa duca la o astfel de sita pentru a sti cum ar trebui sa ne asteptam ca s-ar comporta liberalii pusi in fata cu administrarea orasului din punct de vedere al masurilor urbanistice si de relationare cu patrimoniul. Interesul a fost nul, reactiile zero (inclusiv de la "comanditari") asa ca eu sunt convins ca lucrurile vor ramne si in continuare la fel ca acum. Adica subiective si neevaluabile precum statutul. Inca n-am capatat de exemplu raspuns nicaieri la intrebarea daca este statutar ca o conducere de filiala sa fie numita. Asadar inca nu stiu daca asta e o masura "liberala" sau "comunista".

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Este o măsură de management al structurii. Nu este nici liberală și nici comunistă.

Când îți asumi o responsabilitate în cadrul unei structuri constituite, îți asumi și obligația de a îndeplini programul echipei de conducere. Opinia personală are valoare doar în situația în care organul colectiv de conducere o validează. Dacă este respinsă nu înseamnă că nu are valoare sau nu poate fi exploatată ulterior când se îndeplinesc anumite condiții.

În cazul la care faci referire s-a încercat impunerea față de conducerea superioară a unei soluții cu motivarea unor acțiuni deja desfășurate și cu unele rezultate, evident superioare unei perioade anterioare. Întâmplarea a făcut că la nivelul conducerii superioare era prioritară îndeplinirea unui angajament politic și susținerea unuia dintre liderii mai vechi și mai bine situați în cadrul organului colectiv de conducere. Eu am ajuns la concluzia că acolo s-a ajuns de la dorință la teribilism juvenil.

Am participat, împreună, la o ședință a unei comisii pentru cultură la nivelul Bucureștiului, când a fost și Mircea Diaconu. Păstrarea tradiției și a culturii este în fibra liberală însă, spun eu, nu trebuie împiedicată dezvoltarea urbanistică și socială. nu sunt de specialitate să îmi pot permite să spun dacă este bine să dărâmi ceva sau să îl păstrezi. Ca jurist însă, consider că este dreptul oricărui proprietar să dispună de proprietatea sa fără a fi împiedicat de stat sau de alții sau să împiedice el pe ceilalți.

Pentru că bănuiesc că tu ai un proiect legat de patrimoniul cultural arhitectonic din București, ar fi mai bine să discuți cu cei de la PNL care se ocupă de proiectele de dezvoltare ale Bucureștiului. Nu este exclus ca și aceștia să nu poată avea ceva sigur în privința unor imobile devenite proprietate privată. Dacă statul sau primăria doresc o anume întreținere și destinație a unui imobil atunci trebuie să îl exproprieze potrivit legii și să îl includă în bugetele viitoare pentru restaurare și întreținere curentă.

Sincer, pentru mine este destul de complicată situația pentru că văd că, deja, din fondurile primăriilor sunt prevăzute mai multe lucrări și toate au în spate credite bancare.

ADRIAN spunea...

Nu ma gandeam la niciun proiect particular ci la principii. Asta lipseste, recunoasterea si respectarea principiilor. Daca ar fi asa atunci as putea, de exemplu, sa fiu sigur ca daca nu stiu ce partid are vreo doctrina ecologista care vrea numai energii regenerabile inseamna ca n-ar trebui sa ma astept ca atunci cand ajunge la guvernare sa aiba prin buget vreun proiect de construire a reactorului X de la Cernavoda. Asadar eu vorbesc de un sistem grila intern al partidului, care sa fie recunoscut de public si care sa-i permita publicului sa traga de urechi partidul cand face ceva care e in contra a ceea ce a propovaduit cu titlu general. Stiu, daca nu conteaza asta in raport cu statutul intern care poate fi contorsionat "dupa caz", "dupa situatia speciala" ...
As vrea un sistem cam ca in productia agricola: sa stiu ca prin grila asta de principii nu scapa proiecte guvernamentale la care nu ma asteptam asa cum stiu ca dintr-o unitate de procesare a legumelor europene nu ies tomate sau castraveti care sa fie mai mici decat X. Iar daca ouale ar fi rosii atunci sa ma prind ca sunt de la Cornu :)

ADRIAN spunea...

In ce priveste dispunerea de proprietatea sa neimpiedicat asta e o problema a legislatiei romanesti post revolutionare. Dispunerea discretionara de propria proprietate nu exista cel putin din 1831 incoace de la regulamentele organice, cel putin in ceea ce priveste "comunele urbane" de mai tarziu. Exista ideea preconceputa, total eronata, ca Bucurestiul s-ar fi dezvoltat haotic in ultimii 200 de ani. Ei bine nu! Nimeni n-a putut dispune discretionar de propria proprietate in aceasta perioada - pana si palatul regal se extindea cu autorizatie de la primarie!
Obiectivele controlului erau insa foarte clar si simplu exprimate pe atunci si se legau de salubritate, siguranta, ordine si estetica.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Ridici două probleme.

În prima, vorbim despre partide, unde vin oameni de toată mâna. Unii au mai multă, alții au mai puțină educație. În permanență apar tinerii care au altă educație și sunt mai agitați. Aici este norocul și șansa dezvoltării. Ei bine, tinerii nu primesc o educație în școală prin care să aprecieze anumite valori. Mai mult, caracterul formal al unor raporturi sociale este de cele mai multe ori refuzat. De aceea nu cred că în PNL, de exemplu, se poate adopta o anumită linie ideologică fără a lăsa portița de salvare prin care să se permită ideilor noi să intre.

PNL are principii. Eu spun că sunt suficiente pentru a gândi și acționa în spiritul liberalismului. Însă ele nu trebuie căutate în comportamentul celorlalți. Ci în propriul comportament. Dacă le am și mă ghidez după ele, atunci pot vedea dacă vecinul le respectă sau nu. Trebuie totuși să observi că mulți, prea mulți politicieni, nu asociază o acțiune sau o propunere a lor de principiile care îi călăuzesc. De aceea există această impresie că politicienii acționează haotic.

Cu ani în urmă, când lucram, am fost cu niște proiecte de acte normative la Comisiile parlamentare. Singurii care au aprobat sau respins anumite construcții din textele normative sau au venit cu completări ce promovau principii au fost cei de la PSD și PNL. La PNL dna Norica Nicolai (m-am întâlnit de mai multe ori cu ea la Comisia pentru apărare), Ionescu Quintus etc. Au fost singurii care au folosit principiile ideologiei politice pentru cererea de modificare sau completare a textelor normative. PRM și PD urmăreau scopul. O diferență.

La aserțiunea ta cu privire la actul de dispoziție cu privire la proprietate te rog să reții că aprobarea sau condiționările în care trebuie să acționeze un proprietar nu slăbesc actul lui de dispoziție. Condiționările și aprobarea sunt norme de conviețuire socială și ca atare sunt obligatorii pentru toți. Proprietarul poate face ceva în limitele stabilite de lege și urmând procedura prin care autoritatea publică (în numele și pe seama celorlalți cetățeni) poate controla dacă au fost respectate prevederile legale. De aceea s-a trecut, în epoca modernă, în localități, la norme prin care să fie protejată identitatea culturală a comunităților, estetica arhitecturală etc. Da, este o problemă a îndeplinirii atribuțiunilor de către reprezentanții autorității. Există o problemă a controlului asupra modului în care reprezentantul autorității, după specializarea sa își îndeplinește atributul de serviciu. De fapt, din cauza dezordinii și incompetenței din administrația publică ajungem să nu vedem adevărul.