miercuri, 11 iunie 2014

Discuții între PDL și IRL. Fuziune ?! Aiurea. Este o ofertă de mercenariat IRL-ist.

HotNews: PDL poartă discuții cu gruparea lui Andrei Chiliman și Vlad Moisescu (aici).

Motivarea lui Blaga este construită pe înțelegerea PDL cu PNL ca, până la fuziunea între cele două partide, fiecare să facă fuziuni separate cu alte formațiuni. Inițiativa România Liberală condusă de Chiliman și Moisescu nu este un partid. Este un ONG politic, formal, în realitate însă a funcționat ca o grupare de „mercenari politici”.

Este evident că discuțiile dintre PDL și IRL nu sunt pentru realizarea unei fuziuni, este imposibilă juridic. Membrii IRL se pot înscrie în PDL ca persoane fizice fără nici o problemă. Dacă ar fi așa, discuțiile ar avea ca scop obținerea unor avantaje, temporar, din partea liderilor IRL ce urmează a se înscrie în PDL. Pentru că odată cu realizarea fuziunii dintre PNL și PDL, este puțin probabil ca PDL să își lase deoparte liderii pentru a face loc celor veniți de la IRL.

În situația în care liderii IRL se înscriu în PDL vor desființa, cumva, ONG-ul ? Dacă îl vor desființa, atunci se vor supune politicilor construite în interiorul partidului care va rezulta în urma fuziunii dintre PNL și PDL. Dacă ONG-ul nu se va desființa, atunci membrii acestuia vor intra în conflict ideologic cu partidul în care s-au înscris. Își vor da demisiile sau vor fi dați afară.

Ce scriu eu mai sus are un precedent. IRL-ul lui Chiliman a oferit servicii politice Partidului Forța Civică și PNȚCD Pavelescu. Cu PNȚCD au mers chiar mai departe. Au introdus în PNȚCD o trupă de mercenari politici în frunte cu Vlad Moisescu pentru a revigora partidul aflat în moarte clinică. Performanța lor a fost uluitoare. PNȚCD a obținut 0,90% voturi la alegerile europarlamentare. Deosebitul succes a fost urmat de o demisie zgomotoasă din funcții a mercenarilor IRL-iști urmată de demisiile altor lideri țărăniști ajunși în sfera lor de influență. Nu a demisionat însă Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD, omul cu ștampila, astfel că mercenarii IRL-iști nu au putut prelua în forță partidul. A urmat, cum era și normal, un comunicat al IRL (aici) prin care organizația asta de mercenari politici anunță, cu emfază, încetarea colaborării/parteneriatului cu PNȚCD !

Valorificând informațiile cunoscute cu privire la antecedentele celor din IRL îmi este peste putință să cred că aceste discuții au alt scop decât acela de a obține pentru IRL o poziție avantajoasă în viitor. Mă bazez pe faptul că o fuziune între PNL și PDL va duce în derizoriu scopul pentru care IRL s-a înființat. Este evident că în urma negocierilor cu PDL cei din IRL nu vor obține funcțiile de conducere în partidul care va rezulta din fuziune. Nu vor avea nici puterea de a impune partidului nou ideile lor. Vor fi acolo niște membri. Din grupare dizidentă cu vizibilitate vor deveni niște „foști”. Nu pot crede că egoismul agresiv al lui Chiliman și Moisescu se transformă peste noapte în altruism politic. Episodul PNȚCD nu îmi dă voie să gândesc altfel. Îmi vine în minte și SAR, a lui Pippidi, cel care a încercat să impună lui Băsescu o linie de conduită politică și care i-a pus la dispoziție strategii politice „de dreapta”, motivări ale unor acte politice de agresiune socială etc. dar care nu s-a pierdut în masa membrilor PDL sau mai nou a PMP. Un singur mare partid pe dreapta eșichierului politic va domina categoric orice construcție de tip ONG, fie că se numește SAR, fie că se numește IRL. Partidul își va construi politicile în interior. Nu este exclus ca ONG-urile să fie consultate cu privire la un domeniu social sau altul, să li se ceară o cercetare politică pentru o soluție de viitor, un punct de vedere relativ credibil de la niște oameni care își câștigă existența „vorbind politică”.

Deocamdată interpretez discuțiile PDL cu IRL ca pe o ofertă a IRL de asistență politică pentru conducerea PDL. PDL este prea mare pentru a cere IRL ajutorul prin „mercenarii” care au activat în PNȚCD. Totuși, IRL va încerca să obțină pentru cei care au ajuns în Parlament menținerea și în viitor a poziției de candidat la un loc în Parlament. Cum este Diana Tușa. Nu este exclus ca PDL să accepte. Dar nu bag mâna'n foc.

Vasile Blaga știe cu cine are de a face. Nu știu însă dacă va accepta ca membri în PDL pe cei din IRL care vor dori să aibă poziția „talerului cu două fețe”. Și membri PDL și membri IRL. În ambele formațiuni se dezvoltă idei politice. Dacă se ajunge la identitate politică, una din formațiuni este în plus. Devine factor de risc. Devine grupare dizidentă.

Fuziune între PDL și IRL nu se poate. Nu cred nici în disponibilitatea IRL-iștilor de a se desființa. Pentru simplul fapt că în IRL sunt și membri ai PFC, PNȚCD etc. Dan Cristian Popescu, vice-președinte al PFC, și-a declarat disponibilitatea de a se reînscrie în PNL ca urmare a procesului de fuziune cu PDL și trecerea în familia popularilor europeni. Dar restul ?!

4 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Buna, Florin, ca de obicei vin cu cateva precizari.

1. Momentan, politicienii din IRL negociaza si cu PDL dar si cu PNL. De la ambele partide au primit oferte si probabil pana la sfarsitul saptamanii se vor finaliza negocierile.

2. ONG-ul nu se desfiinteaza. Doar politicienii din IRL vor intra in PDL sau PNL, nu si noi, restul, cei care reprezentam societatea civila, si care avem alt rol. Se va face probabil un parteneriat cu noi. Nu avem de ce sa desfiintam un ONG care are si contacte internationale, cu alte fundatii. In plus, nu toata lumea vrea sa faca politica din postura de membru de partid. E si cazul meu...

3. La alegeri PNTCD a luat 0,89%. Insa in sectorul 1 a luat 8,57%, aproape cat PNL. De altfel trei sferturi din voturile PNTCD au fost aduse de oamenii din IRL.

4. Dan Cristian Popescu e demult in grupul PDL de la Camera Deputatilor. Nu cred ca se pune problema sa intre in PNL altfel decat odata cu unificarea celor doua grupuri.

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Mulțumesc pentru clarificări. Voi urmări evoluția.

Anonim spunea...

Pana la urma in politica cei ce se cearta se mai si impaca.Vrem nu vrem azi trebuie sa admitem ca ideile celor din IRL au ajuns sa fie imbratisate si de liberali. IRL sustinea ca o guvernare alaturi de PSD e una toxica si exact asa a fost
Tot ei sustineau unificarea dreptei sub cupola PPE iar acum aceasta idee este pusa in practica si de PNL. Cu alte cuvinte nu mai exista niciun motiv de cearta cu acest ONG iar daca ei vor sa puna umarul la intarirea dreptei din Romania atunci sunt bineveniti sa o faca.

Cristi

Lilick Auftakt spunea...

Cam asa, Cristi. Cea mai mare parte din cele reclamate de noi, cei din IRL, s-au rezolvat. Dar mai e ceva cale de batut pentru ca PNL sa fie un partener credibil, de dreapta, ferm angajat pe drumul euroatlantic.