marți, 3 iunie 2014

Cu respect pentru un altfel de politician, Crin Antonescu.

Asta mi-am dorit. Crin Antonescu, Președintele României. Nu va fi să fie în acest an. A luat o altă decizie. A renunțat. După cum explică el, a renunțat pentru a nu produce rupturi în partid, frământări care sigur ar fi dăunat atât partidului cât și lui, ca om politic.

Crin Antonescu lasă un partid mai mare, un partid mai aproape de o masă a alegătorilor care ar fi optat pentru socialiști sau pentru autoritariștii băsescieni dacă PNL nu ar fi adoptat o mai mare deschidere față de întreaga populație, nu doar către o anume parte a ei. Deschiderea PNL a avut și are riscuri care s-au manifestat, în parte. Alegerile europarlamentare au arătat că tocmai această deschidere a stat la baza „înfrângerii”. Lideri locali ai PNL, adversari interni ai lui Crin Antonescu, au lucrat pentru îndepărtarea lui Crin de la conducerea PNL și, mai apoi, de la candidatura pentru alegerile prezidențiale.

Am ascultat, cu atenție, intervenția telefonică a lui Crin Antonescu în emisiunea lui Rareș Bogdan la Realitatea Tv. O parte din ea este redată, fragmentat, de către agențiile de presă, site-uri Tv, ziare. După cum a considerat fiecare jurnalist că este mai senzațional. Mediafax (aici) pune accentul pe retragerea candidaturii de la alegerile prezidențiale și aprecierile lui Crin Antonescu pentru Klaus Iohannis. Chiar dacă dă ca exemplu pe Ludovic Orban sau Teodor Atanasiu ca persoane care au tot scos în evidență „voința” populației de a-l susține pe Klaus Iohannis la Președinție, în mod sigur sunt și alți lideri locali sau de la nivel central al PNL care au și alte opțiuni. Mie, aceste explicații îmi arată că cei cinci ani de conducere a PNL au uzat pe Crin Antonescu și că pentru unii dintre colegii lui această conducere a devenit obositoare. Era nevoie de o schimbare iar acum ea se produce. Regretul meu și sigur și al altora, este că schimbarea nu s-a produs prin alegerea lui Crin Antonescu ca Președinte al României.

PNL merge înainte cu agenda impusă de Crin Antonescu. Schimbarea familiei politice europene este un eveniment major. Trece PNL de la statutul de „partid balama” la cel de partid cu vocația reală de putere politică internă. La statutul de „partid alternativă” la politicile socialiste. Una este să fii susținut de către o mare familie politică europeană - cu avantajele evidente ale acestei susțineri, PDL fiind beneficiarul susținerii din partea PPE, iar PSD are avantajele susținerii de către PES -, alta este susținerea de către o familie politică europeană neclară din punct de vedere doctrinar, cu o orientare mai mult de stânga decât de dreapta, cu scăderi severe de popularitate și fără realizări majore pe scena politică, în primul rând în țările din care provin respectivele partide dar și la nivelul politicii europene în general. Obișnuința este a doua natură însă în politică poate fi periculoasă. Cu o informare deficitară, am considerat că ALDE este liberal și că rămânerea în ALDE este naturală. Ei bine, în afara PNL, politicienii cu adevărat liberali din ALDE se numărau pe degetele mâinilor. Liberalismul vest-european este „roșu”, înclină către o alianță cu socialiștii europeni. Mai ales după ce liberalii-liberali de dreapta nu au mai fost aleși la aceste alegeri. În PPE sunt însă partide liberale de dreapta cu care PNL poate colabora fără a face concesii politicilor de stânga. Cu un anume regret, dat de obișnuință, am ajuns la concluzia că intrarea PNL în PPE este corectă. Cât va fi de bună vom vedea.

Fuziunea care se pregătește cu PDL (alt eveniment politic major) are, la rândul ei, nu doar rolul de a întări „alternativă”, prin creșterea puterii politice, ci și pe cel de a opri diseminarea opțiunilor politice a celor care nu mai doresc socialism. Conducerea PNL de către Crin Antonescu, creșterea puterii PNL în cei cinci ani de zile, a oprit ascensiunea lui Traian Băsescu. Alegerile europarlamentare au fost un test sever pentru toate partidele politice din România. Stânga ne-a arătat limitele sale superioare. Acel procent de 37% a fost plafonul maxim pentru stânga socialistă. Un plafon totuși mincinos. Un plafon la care stânga a ajuns ca urmare a unei campanii electorale extrem de costisitoare și mincinoase (USL trăiește !). S-au folosit fondurile atrase de PSD și aliații lui dar și fondurile „mogulilor” deținători ai posturilor Tv - Voiculescu și Ghiță. Tot la limita maximă s-a oprit și Traian Băsescu (un 6% „uluitor”). PMP-ul lui Traian Băsescu a fost, la fel ca PSD, beneficiarul unei campanii extrem de costisitoare, pe lângă fondurile proprii beneficiind și de fondurile unor „moguli” (B1Tv, HotNews, EvZ etc.). PMP a beneficiat și de sprijinul PSD și a aliaților acestora care au căutat astfel să împiedice creșterea PNL și a PDL, posturile media aservite intereselor PSD și PC intoxicând, copios, opinia publică cu „războiul Ponta - Băsescu”. Un „război” fals, o mascaradă politicianistă. Obiectivul tandemului Traian Băsescu - Victor Ponta a picat. Nu doar că partidele lor au arătat care le este plafonul maxim, au pierdut și partidulețele sprijinite de Traian Băsescu să preia alegătorii din PDL și PNL. Dezastrul a fost pe linie. Are dreptate Crin Antonescu când afirmă că aceste alegeri au confirmat prăbușirea politică a lui Traian Băsescu. Evenimentul politic major al anului va fi dat de PNL și PDL care au hotărât să fuzioneze astfel încât PSD să aibă un singur adversar real. Dreapta politică în România va fi reprezentată doar de partidul rezultat în urma fuziunii.

Crin Antonescu se retrage și lasă o moștenire frumoasă, totuși. Clarificarea scenei politice românești, creșterea politică a PNL, căderea politică reală a lui Traian Băsescu, unificarea dreptei, stoparea ascensiunii PSD și a aliaților acestuia etc. La fel ca mulți alți susținători ai lui Crin Antonescu îmi doresc ca acesta să considere că acum ia o pauză. El spune că are „cicatrice” care îl dor. Mogulii Voiculescu și Ghiță, dar și mogulii băsescieni nu îl lasă și îi provoacă zilnic altele. Prăbușirea lor și a idolilor lor este datorată lui Crin Antonescu și nu îl pot ierta. Atacurile lor murdare împotriva lui Crin Antonescu și a familiei lui nu vor mai putea atinge însă PNL. Renunțările lui Crin acum urmăresc și scoaterea PNL de sub tirul acestor nemernici în această perioadă sensibilă în care se negociază fuziunea cu PDL. La fel ca mulți alții sunt deranjat de atacurile unor liberali la Crin Antonescu comise din studiourile Antena 3 și România Tv. Ioan Ghișe dă dovadă de un jigodism extrem. Nu l-am simpatizat, nu îl simpatizez și nici nu îl voi simpatiza. I-am apreciat, în anii din urmă, unele acțiuni, am scris frumos despre el însă acum nu o voi mai face. Am motive serioase să spun aceste lucruri.

Sper ca peste niște luni să îl vedem pe Crin Antonescu din nou în prim-plan. Între timp, PSD are toate șansele să se prăbușească. Nu va ajunge alături de Traian Băsescu însă nu va mai fi cea mai mare forță politică a țării. Crin Antonescu merită acest rezultat.

14 comentarii:

Adrian Stoica spunea...

Toate alegațiile din acest articol mi se par extrem de puțin credibile. Un singur lucru e cert: PNL iese din ALDE și intră în PPE. Deci nu mai e liberal. Restul e can-can.

Crăciun Florin spunea...

În PPE sunt și partide liberale. FDP-ul din Germania, ca să dau doar un exemplu. ALDE s-a mai înroșit puțin.

Crăciun Florin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ADRIAN spunea...

N-am inteles cu Ghise care-i jigodismul. E adevarat ca in ultimele zile am renuntat sa ma mai uit la TV , am si fost plecat din B, am sters blogul lui Varujan Vosganian din lista de bloguri ca sa nu-mi mai pierd timpul cu totul aiurea ..
Deci sunt "neinformat".
Am vazut insa printre picaturi ca a aparut la TV si stiu ca candideaza la sefia partidului si, ca in multe alte cazuri, vorbeste de articole (fie de lege, fie de statut). Acum la intrebare. Invocarea legii si a statutului se incadreaza la jigodism? Ca vad ca altfel Crin Antonescu a lasat numai lucruri frumoase in urma lui si a limpezit total viata politica. Aflu acum ca si Basescu a decazut si ca PSD nu mai urca ceea ce ma bucura. Probabil insa ca asta din urma nu e chiar o informatie exacta.

Enache Lucian spunea...

Dragilor comentatori politici avand in vedere ca intr-o disputa de 1/1 in fata natiunii Ponta ar fi pierdut la scor in fata lui Antonescu toate eforturile au fost facute ca Antonescu sa nu ajunga in finala.Pe de alta parte electoratul are o dezamagire - ruperea USL -ului, nemodificarea Constitutiei,nedescentralizarea,etc. Dragilor nemultumiti sacrificiul ritual s-a facut, "stati linistiti la locurile voastre". Gunoaiele politice vor apare ca "uleiul deasupra apei"!

Anonim spunea...

da , politicianul perfect , a fost o viata bugetar la stat ! A avut o activitate meritorie ca ministru , ca parlamentar si sef de camera , cu nici nu-mi aduc aminte cate initiative legislative ( sa fi fost vreo 2...ca e unul din recordmani la absente...)

Anonim spunea...

da , politicianul perfect , a fost o viata bugetar la stat ! A avut o activitate meritorie ca ministru , ca parlamentar si sef de camera , cu nici nu-mi aduc aminte cate initiative legislative ( sa fi fost vreo 2...ca e unul din recordmani la absente...)

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Ghișe a trecut în tabăra „să salvăm USL”, pentru că românii au ales USL și nu pe liberali. Mai mult, are atacuri la persoană asupra unor colegi, majoritatea proveniți din PDL, ajunși cu ani în urmă la PNL. În special asupra lui Frunzăverde.

Nu am urmărit emisiunile în care evoluează Ghișe, în totalitate, însă din ce am prins și din ce am citit, omul este chitit să devină „răzbunătorul”.

Evident, Ghișe este mai mereu la Antena 3 sau România Tv, având alături pesediști care îi întăresc acuzele aduse PNL.

ADRIAN spunea...

A devenit Frunzaverde vreun reper moral in PNL?

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Ce are a face „reperul moral” în treaba asta ?

Frunzăverde este liberal de 2 ani. Își vede de treaba lui, lucrează pentru PNL, are opțiunile lui. Cu unele sunt și eu de acord.

Ghișe este liberal de foarte mult timp. Modul însă în care Ghișe încearcă să obțină voturile delegaților la Congresul extraordinar pentru a deveni Președintele PNL, nu are treabă nici cu morala și nici cu liberalismul. Eu l-am cunoscut și pot spune, cu mâna pe inimă, că nu merită aprecierea mea. Simplu.

ADRIAN spunea...

Cred mai curand ca Ghise nu e in "sa salvam USL" ci in "sa salvam PNL".
Eu am vagi amintiri (asa sunt unii, cu tinere de minte mai scurta) despre intentia de a fuziona PDL cu PNL propusa de bas si care a starnit o rezistenta de 4 ani a PNL versus Bas, ceea ce il facea pe Tariceanu foarte simpatic. Vad ca pohta ce-a pohtit Bas e de fapt un lucru bun, la care PNL s-a opus din prostie. Parca si Ghise se opunea prosteste ... Boc e un om bun si Frunzaverde nu mai e coruptul ce era odata, in timpul lui Boc. E la fel de bun ca Macovei sau Stolojan. La fuziunea cu tradatorul Stolojan de odinioara sper totusi sa nu se mai verse nicio lacrima de dragul lui.

DINU spunea...

Aveam impresia ca sunteti un pom cu picioarele pe pamant,dar m-am inselat.Cariera politica la varf a lui Antonescu s-a incheiat,iar prin miscarile facute aduce servicii PSD.SINCER MA MIR CAT DE OBTUZ PRIVITI ACTIUNULE POLITRUCULUI ANTONESCU

DINU spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Crăciun Florin spunea...

Dinu,

Schimbă ochelarii. Este evident că PSD nu are nici un câștig de pe urma acțiunilor lui Crin Antonescu.

Cât privește cariera politică a lui Crin Antonescu, rămâne să mai vedem. În PNL se alătură lui Ionescu Quintus și lui Radu Câmpeanu, ca fost președinte al partidului și va avea un cuvânt de spus. Va face politică la vârful PNL, chiar și după fuziunea cu PDL. Mai vorbim. Variante de analiză sunt destule. Dacă însă tu ai intenția să susții pe cineva anume, te înțeleg. Este dreptul tău.