marți, 27 mai 2014

Unificarea dreptei devine un fel de convenție a înghițitorilor de broaște. Râioase.

Scena politică este cuprinsă de convulsii. Rezultatele alegerilor europarlamentare au stabilit câștigătorii. Pe stânga, PSD și anexele fără voință proprie, UNPR și PC. Pe dreapta PNL și PDL. PMP nu este un câștigător, este un „răpitor” care va muri înainte de a mai ucide. Începând de azi. Chiar de azi de când PNL a făcut niște pași. Foarte, foarte importanți în vederea construirii forței politice care să fie capabilă să oprească PSD să redevină partidul stat ca pe timpul lui Adrian Năstase.

Gândul are o prezentare a acestor „zbateri” (aici). Nu îi combat, nu am cum. Cele întâmplate nu pot fi contestate iar cele viitoare sunt posibile. Mediafax ne informează și el (aici). La Realitatea Tv am văzut pe MRU cu explicațiile lui. Am văzut și pe Blaga cu ale lui. Discuțiile PDL și FC cu PNL sunt doar la nivel informal. Deocamdată. Întâi se va vedea gradul de compatibilitate între cele PNL și PDL. Separat, așa a ales MRU, vor fi purtate discuții între PNL și FC.

Nu este vorba despre fuziuni. Sper că am înțeles bine.

Să le luăm pe rând.

Discuțiile cu Mihai Răzvan Ungureanu sunt foarte sensibile. Forța Civică este plină de liberali trădători și are în spate colaboratori ostili PNL și lui Crin Antonescu. Vicepreședintele Dan Cristian Popescu este și admirator al Elenei Udrea. Nu mai spun de legăturile acestuia și a locoteneților lui cu Tăriceanu ! Nu doar el. În spatele lui MRU se ițește imaginea lui Chiliman și a IRL cu colcăiala fetidă de acolo. Prin Moisescu se ivește și chelia lui Pavelescu. A face o fuziune cu această cloacă cu pretenții de partid sau partide politice ar însemna ca PNL să facă un uriaș pas greșit. Pe de altă parte, electoratul FC și al PNȚCD este nu doar nesemnificativ, este taliban anti-PNL. Mai ales anti-Crin Antonescu. Prietenii știu de ce ! Este mai mult decât evident că PNL nu are ce primi de la MRU și acoliții săi. Nici acum și nici în viitor. Va putea accepta însă ca FC să adopte/accepte proiectele PNL pentru viitor, în special după ce vor fi finalizate negocierile cu PDL. FC nu are ce propune. O altă abordare a discuțiilor cu FC ar duce la o revoltă în PNL. În special din partea celor care au avut de suferit de pe urma acoliților lui MRU.

Discuțiile cu PDL sunt deja altceva. Nu, nu va fi fuziune. PDL în schimb, are ce oferi unei alianțe politice pe program comun cu PNL. Un program comun și susținere parlamentară neechivocă. Urmată de o colaborare europarlamentară în interesul României. Nesuferita monica Macovei fie va trece de partea PMP fie se va astâmpăra și va lucra pentru România. Înclin să cred că își va schimba comportamentul după ce va fi obligată să colaboreze cu Norica Nicolai, Renate Weber, Ramona Mănescu, Adina Vălean și ceilalți europarlamentari liberali.

Media a sesizat faptul că atât PNL cât și PDL nu vor să aibă a face cu PMP. Imaginea lui Traian Băsescu și a Elenei Udrea este nocivă în lumea politică de mâine. Cred că PNL nu va negocia cu PMP în mod foarte serios dacă la aceste negocieri vor fi prezente persoane care și-au probat, în timp, ura față de liberali și liderii lor.

Este de observat faptul că PNL nu are cuțitul la os, cum se spune. El luptă cu PSD și Traian Băsescu ! Până acum, doar PDL nu a luptat contra PNL. Șicanele politice nu sunt luptă. Dovadă faptul că PDL a fost primul care a venit alături de PNL la moțiunea de cenzură. PDL în schimb are cuțitul la os. Traian Băsescu l-a mușcat continuu profitând de funcția publică pe care o are și a deturnat o parte dintre membrii PDL, în special primari, către PMP. Încheierea unei alianțe punctuale între PNL și PDL va opri atacurile lui Traian Băsescu. Înclin să cred că PMP va slăbi foarte tare și în timp foarte scurt. Dacă însă Traian Băsescu nu se va opri din atacurile la PDL și PNL, vom vedea ce nu a văzut Parisul: o alianță PSD cu PMP. Deja, azi, în Parlament, PMP-istul Popescu a fost salvat de arestarea preventivă prin voturile coabitanților PSD și PMP !

Discuțiile anunțate între PNL și PDL plus MRU au născut reacții. Antena 3 este oripilată, B1Tv este nemulțumit, Turcescu insistând asupra faptului că unificarea dreptei nu se poate face fără „liantul” Băsescu iar desemnarea candidatului dreptei la alegerile din toamnă-iarnă nu poate fi făcută fără aprobarea lui Băsescu. RTV este în ton cu Antena 3. Deocamdată, mai aproape de aceste negocieri este Realitatea Tv.

Mă gândesc la ziua de mâine. Cum ar fi să vedem B1Tv aliniat cu Antena 3 și RTV împotriva opoziției ?!

8 comentarii:

ADRIAN spunea...

Esec pe linie. Dezastruos. S-o luam pe firul logic. PNL declara ca se aliaza cu PSD pentru ca e singura cale sa scapam de Bas. Nu scapam de Bas din indolenta ambelor forte. PSD da cu PNL de pamant iar Bas e in continuare pe pozitie numai ca acum mai e si toata tara sub cizma PSD. Pe motiv ca nu putem cu PSD, PNL pupa unde a scuipat, se aliaza cu jegurile odioase de la PPE si cu basistii cei mai abjecti. Rezultatul? Nu mai e nicio cale de "dreptate pana la capat", PSD e in control total iar UDMR caruia i s-a spus NU, NU, e acum la guvernare si ar mai fi si in pozitia sa obiecteze la accederea in genunchi a PNL in slujba madamei Macovei + Reding. Ce inseamna de fapt astea si de ce sunt atunci suparat? Morala zero, Bas in functie si situatia e inca si mai rea caci acum mai trebuie sa si luptam chipurile sa dam jos clica rosie pe care tot noi am adus-o la putere. Eu sunt consecvent si spun ca acum doia ani. Eroare fundamentala pornita dintr-o extrem de precara moralitate politica. Ce sens are sa fiu intrebat daca sunt suparat? Mai vine cate unu si baga un rahat cu "stanga si dreapta" si-l invoca pe Bratianu. La cata ignoranta in tara asta nu ma mir. Bratienii au fost "rosii" in timpul lui Ion iar Ion I.C. a supravietuit politic cu sprijinul socialistilor absorbiti in partid dintre care s-a afirmat ulterior I.G.Duca. Vintila Bratianu, excelent primar insa a centralizat transportul si i-a sugrumat pe privati pentru o societate cmunala de transport. Liberalism in sensul de "dreapta" ? Nu pare. Ca si in ziua de azi, chestia cu dreapta sau stanga este o caterinca ieftina. Cine n-a crezut in chestia aia cu " ... aceeasi mizerie" se vede ca n-a avut viziunea corecta. O cloaca generalizata.

Titus Chirila spunea...

N-au decat sa inghita cate broaste vor. Fara mine. Eu nu le mai inghit pe cele pe care mi le serveste PNL in formula actuala.

Anonim spunea...

Tudor Chirila, care este alternativa pe care o propui?

Anonim spunea...

Titus Chirila

Crăciun Florin spunea...

Adrian, Tudor Chirilă,

Vorbim despre politică iar politică prin alianțe se practică peste tot în Europa. Când ai nevoie de mai multă forță politică, faci o alianță. Uneori ajungi la fuziune.

Să nu uităm că un partid este, de fapt, o sumă de interese. Democrația de partid se exprimă prin vot iar majoritatea dictează. Majoritatea adoptă acele hotărâri care să fie favorabile tuturor, cum este părăsirea ALDE și aderarea la PPE.

ALDE nu are puterea de a ajuta partidele membre. Ba, mai mult, a început să capete o altă culoare politică. Să privim la viitor și să lăsăm trecutul. Să nu îl regretăm dar nici să nu ne comportăm doar prin raportare la el.

Este evident că PNL nu are, singur, forța de a prelua puterea în viitor. Pe scena politică românească, singurul posibil aliat este PDL. Vor fi discuții și deja există un punct de vedere comun. Fără Traian Băsescu și PMP.

M-am referit la broaște în sensul că PNL și PDL vor trebui să se accepte în condițiile în care în ambele partide sunt persoane care nu plac în cealaltă parte. Vor trebui să găsească un limbaj de colaborare și vor trebui să lase trecutul cu problemele lui deoparte. De acum contează doar ce vor face în viitor.

Asta este valabil și pentru cei care votează cele două partide. Eu încerc să fiu de folos acțiunii în sine fără însă a uita sau ierta.

Valentin Berceanu spunea...

Adrian, răstălmăcești un pic faptele ca să iasă cum îți convine ție.

În primul rînd, ideea de USL a apărut pe la 2010 când PD-ul pedala VUM-ul pe toate părțile prin parlament. Perspectiva VUM-ului era ca Arnold în 84 pentru PNL, un Terminator. Poate mai ții minte ce inflamați au fost toți bloggerii liberali la vremea aceea. PNL a fost forțat, pentru a'și asigura supraviețuirea după alegerile din 2012 să intre într'o construcție politică anti-PD care să îi depășească acestuia intenția de vot. Așa ceva nu se putea face fără PSD (cel puțin nu în 2010 când era imposibil de prevăzut cât se va prăbuși popularitatea PD-ului și a lui Băsescu). Poate îți aduci aminte cum, odată ajunși la putere în 2012 după momentul MRU, același USL a încercat să resusciteze ideea VUM-ului, îndulciindu'l pentru minorități (UDMR) pentru a scoate PD-ul cu totul din viața politică, acest lucru fiind respins de CCR cu niște argumente extrem de subțiri. Dacă ai impresia că același CCR ar fi respins VUM-ul PD-ului în condițiile în care USL nu ar fi existat, te înșeli.
Că s'a spus peste tot că am făcut USL ca să scăpăm de băs, asta e mai mult un slogan politic de justificare. Ce erau să spună? Am făcut USL ca să nu murim în 2012?
Bun, ajungem acum și la momentul Băsescu suspendat în 2012. Cine a acceptat să'i fie impus pragul de la Bruxelles care 'l-a scăpat pe Băsescu? Cine a semnat faimosul pact de coabitare după scorul de 60% obținut de USL? Cine invita UDMR-ul la guvernare în noaptea de 9 decembrie 2012? Cine a promovat legea minelor în complet dezacord cu agenda USL din campania electorală? Cine a făcut troc cu procurorii lui Băsescu? Cine (cum scrie și'n articol) a salvat ieri un PMP-ist de la cercetări?
Ponta pe persoană fizică și PSD-ul au sabotat USL la fiecare pas important și 'l-au scăpat pe Băsescu de cam tot atîtea ori. Uite numai ultimul caz în care Ponta a băgat repede o cerere de anchetă la parchet pentru faza cu Nana fix la momentul oportun ca să suspende citirea în parlament a raportului comisiei de anchetă. Cumva însă toate eșecurile USL, în mintea votanților PNL le-a decontat Antonescu...
Să fim înțeleși, și mie 'mi-a picat rău faza cu PPE, și eu cred că PNL nu'și face nici o favoare negociind cu PD-ul dar, așa cum scriam și la mine pe blog, din păcate, în România un partid ca PNL nu are șansa să ia guvernarea singur decât poate peste vre'o 30-40 de ani, într'o societate mult mai luminată și educată pe care actualul sistem de învățămînt nu are cum s'o producă. Și atunci? Cum ai remarcat și tu în decursul istoriei, PNL a cochetat cu multe doctrine și nu a fost niciodată un partid de mase (parcă la ultimele alegeri dinainte de WW II era pe la 8%, mult în urma PNȚ-ului) dar felul în care se alegea parlamentul la vremea respectivă (vot censitar înainte de 1923, senatori de drept) 'i-au permis să conducă chiar România. După 1989, însă, și mai ales după 1992 cred că nu a fost vreu'un dubiu că PNL a fost de dreapta constant și consecvent, iar guvernarea din 2004-2008, a fost singura care a produs o creștere semnificativă a bunăstării maselor, indiferent cum a fost ea realizată (că nu poți s'o pui pe toată pe seama creditelor cu buletinul și bulei imobiliare; nici una dintre ele nu ar fi existat fără perspectivele de creștere a economiei și a salariilor, btw) așa cum doar o guvernare competentă de dreapta poate genera. Tăntălăii ăștiălalți de la PD, au arătat cât de dreapta știu ei să fie, în doi ani au crescut taxele, au sugrumat IMM-urile și au galopat inflația, toate în vreme ce au mai și dublat nivelul de îndatorare al țării. Așa că gargara cu stînga și cu dreapta ține doar la PSD prin moștenire doctrinară și la PNL pentru ceea ce am zis mai sus. În rest, mucles în tramvai.

Valentin Berceanu spunea...

(continuare comentariu, wow mai mult de 4096 de caractere, deja e blogpost :P)

Câteva din punctele tale de vedere sunt corecte, însă. PNL-ul are datoria față de electoratul său, pentru că e alcătuit în mare de oameni inteligenți, să nu îi mai vîndă gogoși și să nu mai încerce să'l facă din vorbe ca la piață. Dacă vor neapărat în PPE, trebuie s'o spună cu subiect și predicat că se bagă ca să primească suportul PPE pentru prezidențialele din toamnă, că intră ca partidul cu cel mai bun scor din România (crezi că e vre'un alt motiv pentru care curva de Daul s'a grăbit luni să zică de bine despre PNL?), că politica'i o curvă mare în Europa cum s'a văzut deja și că trebuie să te faci frate cu dracu' câteodată, șamd.
Cu PD-ul iarăși cred că greșesc, dar trebuie să încerci să'i securizezi, pentru că au arătat la ultimele alegeri că au încă un aparat de partid disciplinat care iese la vot și care n'a fost încă transferat la PMP. Spre deosebire de conducerea PNL, eu nu'mi fac iluzii că aceștia, în frunte cu Blaga n'au să plece la primul semn cu ochiul făcut de Băsescu, dar sunt de acord că atîta vreme cât nu sunt trecuți în barca băsistă, trebuie să faci un efort să'i securizezi.
Acuma dacă PNL-ul începe să discute și cu PMP-ul… Va fi mult prea mult de înghițit pînă și pentru mine.

ADRIAN spunea...

@Valentin: nu e nicio rastalmacire, e felul cum vad eu lucrurile. Actiuni sustinute de niste motivatii si care, rand pe rand, ne-au adus intr-o stare mocirloasa. Deci nu vreau sa fac sa iasa cum imi convine caci adevar graiesc, nu imi convine. Caci nu vreau sa dovedesc nimic ci constat ca PNL are niste strategi sub orice critica. E adevarat am si spus-o de-a lungul timpului ...