Unele știri de presă scot în evidență o realitate pe care Rusia nu și-a dorit-o. Chiar dacă altele arată o Rusie „în ofensivă”.
Să le adun, pe unele dintre ele, nu pe toate.
Rusia protestează vehement împotriva acțiunilor forțelor ucrainene de restabilire a autorității de stat în zonele ocupate de teroriștii pro-ruși. Lavrov a anunțat retragerea forțelor rusești de la frontierele Ucrainei pentru a calma pe cei din vest. Spune el. Mie, „a calma” îmi spune că Rusia a făcut pasul înapoi însă vrea să aibă `ultimul cuvânt”. Acum, Rusia a cerut întrunirea Consiliului de Securitate pentru a se discuta „situația” din Ucraina și, mai ales, pentru a acuza Ucraina că folosește împotriva propriei populații forța armată - „grava escaladare a violenței în estul Ucrainei” (aici). Este o manevră a Rusiei în domeniul politicii externe care vrea să justifice intervențiile de până acum și să îi favorizeze o eventuală intervenție cu „forțe de menținere a păcii sub egida ONU” pentru a bloca procesul de recuperare a autorității de stat a Ucrainei în regiunile în care teroriștii pro-ruși au încercat să creeze condițiile pentru ruperea teritoriilor din estul Ucrainei și alipirea lor de Rusia așa cum s-a reușit în Crimeea. În Consiliul de Securitate se va discuta situația din Ucraina mâine, vineri. Până acum, statele membre nu au ajuns la un punct de vedere comun cu privire la situația din Ucraina. Ultimele evenimente și mai ales „arestarea” membrilor OSCE de către teroriștii pro-ruși plus pierderile ucrainene de material militar și personal, nu mai spun de torturarea militarilor ucraineni însoțitori ai comisiei OSCE vor amplifica un punct de vedere comun împotriva Rusiei care este văzută de ceilalți membri ai Consiliului de Securitate ca statul agresor. Va fi interesant să vedem care va fi poziția Chinei.
La Washington a fost o întâlnire Obama - Merkel. Cancelarul Germaniei a comunicat la terminarea întrevederii că „Statele Membre ale Uniunii Europene” vor trece, chiar dacă nu își doresc acest lucru, la etapa a treia a sancțiunilor ce urmează a fi aplicate Rusiei, tocmai ca urmare a evoluțiilor din Ucraina (aici). Președintele american a confirmat și el un nou val de sancțiuni dacă Rusia va perturba, luna aceasta, alegerile libere din Ucraina (aici). Sancțiunile vor afecta tot domeniul economic. Obama a făcut și precizarea că sunt state europene care ar avea de suferit în cazul în care Rusia va alege să nu mai exporte gaz către Europa. Face totuși precizarea că este puțin probabil. Îl cred. Este una din sursele majore de finanțare a bugetulului Rusiei.
La Varșovia a avut loc o altă întâlnire a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, cu premierul polonez Donald Tusk, la urmă comisarul european făcând o declarație care va naște multă tulburare la Moscova (aici):
„Vrem un preț uniform la gaze în piața comună europeană", a spus Oettinger, într-o conferință de presă comună cu Tusk. "Jocul 'divide et impera' — sau un joc de acest tip — propus de Moscova nu poate fi și nu va fi acceptat de statele membre ale UE”.
Va naște tulburare pentru că proiecția UE vine să protejeze statele membre de abuzul Rusiei. Rusia va putea exporta gaze în UE, plata gazelor se va face prin CE, controlul intrărilor de gaze și distribuția către statele membre care le cer se va face de către CE. La statele membre ale UE se vor adăuga alte state europene:
„Infrastructura în privința tranzitului de gaz și energie ar trebui să aibă un caracter paneuropean și ar trebui să includă de asemenea Ucraina, Georgia și Balcanii de Vest. Vrem să ne dovedim solidaritatea cu Ucraina”.
Acest anunț va provoca reacții din partea Rusiei. Dacă la nivelul organelor de conducere ale UE decizia va fi luată în timp util, statele care au semnat un parteneriat economic cu UE vor fi admise în piața comună a energiei UE (Georgia, Ucraina, R. Moldova, statele din Balcani). Potrivit acordurilor ce se vor încheia între UE și aceste state, la capetele de intrare a conductelor de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei sau Georgiei vor exista reprezentanți ai UE.
Anunțul ne arată și faptul că UE va dezvolta, cu prioritate, rețeaua europeană a energiei, interconectările între state devenind o urgență majoră.
Aceste știri sunt suficiente pentru a arăta că Rusia a pierdut deja. Un război nu poate duce, este mai slabă decât NATO. Va continua să susțină grupările teroriste pro-ruse însă și acestea vor pieri sufocate de forțele de ordine publică ale Ucrainei. După un timp, Rusia va avea de „apărat” Crimeea. Raptul teritorial al Crimeii nu îi va fi iertat.
Concluzia ? Rusia a pierdut Ucraina. Ministrul ucrainean al energiei a fost de acord cu punctul de vedere al comisarului european pentru energie. Rusia va pierde și Transnistria. Ucraina poate și cred că își dorește să blocheze Transnistria. Sufocați de ucraineni la est și așteptați cu brațele deschise de moldoveni la vest, transnistrenii vor trebui să accepte condițiile R. Moldova. Să devină, în viitor, cetățeni ai Uniunii Europene și membri NATO.
Rusia s-a întins mai mult decât i-a fost plapuma.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu