sâmbătă, 10 mai 2014

Crin Antonescu la Bacău: „această bătălie nu se poate da cu jumătate de măsură” !

Agerpres (aici).

Discursul președintelui Partidului Național Liberal, Crin Antonescu, susținut la Bacău

10 mai 2014

'Bună ziua, dragi prieteni, domnule președinte Stavarache, doamnă, domnilor parlamentari, doamnă, domnilor primari, distinse sef al campaniei, minunat candidat, dragi prieteni,

Suntem aproape de jumătatea campaniei, cum s-a spus aici am venit în Bacău și am avut întâlnire cu mulți dintre dumneavoastră, cu Delegația Permanentă, cred, imediat după criza USL. Revin acum la jumătatea campaniei, într-o zi istorică, 10 mai, istorică pentru România, istorică pentru Partidul Național Liberal. Pentru că aș vrea să nu uităm, luați din discuții din astea, despre 15%, 29%, 32%, PSD și mai nu știu cine, că indiferent cât luăm noi la diferite alegeri aici și numai aici este Partidul National Liberal, moștenitorul de drept și necontestat al acelui partid fără de care n-ar fi existat nici 9 mai, nici independenta României, nici 10 mai, nici Regalitatea, nici regatul, nici reforma agrară, nici votul universal, nici învățământul modern în România, nici Constitutia din 1923, nici, mai ales, reîntregirea la 1 decembrie 1918 a statului român, România Mare.

Acesta este partidul fără de care nimeni în 1990, 1991, 1992, nu ar fi avut curaj să spună: da, iau acum la aceste alegeri 3%, 5%, 7%, dar trebuie să spun adevărul și anume că acești comuniști, care ieri se numeau PCR și azi, vorbesc atunci, se numesc FSN au distrus această țară, că e nevoie de libertate, că e nevoie de partide politice, mai multe, că este nevoie de întreprinzători, că este nevoie de patroni, că este nevoie de capital.

Toate aceste lucruri, dacă le spuneai în 1990, mâncai și bătaie. Sunt oameni aici care mai țin minte, oamenii erau, după atâția ani, ținuți în ignoranță, oamenii erau manipulați, atunci că și azi. Sigur că astăzi, după 24, 25 ani aproape, generațiile s-au schimbat, oamenii au învățat atâtea și atâtea lucruri despre viață, despre democrație, despre lumea asta, oamenii au circulat, oamenii au făcut cu mâinile lor, cu mințile lor, cu banii lor tot felul de lucruri. Sigur că azi mai puțini oameni sunt manipulați, dar sunt în continuare. Acesta este partidul care a făcut atâtea lucruri în România și despre acest partid vorbim noi când spunem că ne batem pentru aceste alegeri sau pentru cele din toamnă.

Campania a pornit mai greu, a fost un șoc pentru foarte mulți, de aproape 3 săptămâni, împreună cu domnul Petrache, șeful nostru, al tuturor, în timpul acestei campanii, împreună cu candidați, împreună cu alți lideri ai partidului, în fiecare zi am fost practic în toată țara. Cred că au rămas, număram dimineață cu Marian Petrache, patru județe unde nu am ajuns, în toată România, iar în unele, cum e Bacăul, suntem pentru a doua oară. Am avut temerea că, nu Bacăul, ci județele în care noi avem o situație mai dificilă, în care există un PSD care pare atotputernic, de exemplu Vrancea, de exemplu Mehedinți, de exemplu Gorj, și câte altele, că acolo ai noștri vor fi mai timorați, mai inhibați, mai defensivi. Vreau să vă spun că în aceste județe, unde puterea liberalilor e mai mică, turația de campanie este aproape maximă deja.

Am fost la Rovinari, la un miting liberal cu aproape 4000 de oameni, care nu erau din comunele apropiate, erau 4000 de oameni acolo, în inima colegiului lui Ponta, care aveau toti culoarea galbenă și care erau alături de noi trup și suflet și care erau mult, mult mai optimiști decât mulți dintre dumneavoastră. 4000 de oameni pentru că acolo oamenii au înțeles că ori, ori. Deci ori acceptă ca acel județ și această țară să devină din nou ca înainte de 2004, ca să nu mai spun, în unele privințe, ca înainte de 1989, ori ies la bătaie. Și de aceea erau atât de mulți oameni acolo pentru că nu acceptau tot ceea ce se întâmplă în acel județ. Unde sunt foarte puternici, pesediștii își dau arama pe față fără niciun fel de ezitare, dau afară până și lideri de sindicat, nu directori de întreprinderi, fac liste, și asta era problema oamenilor acolo, asta nu se mai întâmplase dinainte de 1989, ca idee, fac liste cu oameni care trebuie să vină la mitingul lor, pe linie de muncă, de întreprindere. Mâine ești la mitingul PSD, îmbrăcat în roșu !

Unde sunt mai slabi, de exemplu, la Bacău, unde suntem si noi ce suntem, sunt extraordinari de prietenoși. Când i-am spus un an de zile lui Ponta, spitalul de la Bacău, că omul acela prin eforturi proprii, ale lui si ale comunității, face o minune, face cel mai puternic, mai frumos și mai dotat spital, poate din țara asta, hai să îl ajutăm. Eee, iar ai venit cu Stavarache ? Acum, la inaugurare, cel mai bun prieten cu Stavarache.

În alte județe, pe la Călărași, pe la Giurgiu, pe nu știu unde, mare prietenie cu Partidul National Liberal. Domnul Ponta e cel mai mare prieten al Partidului National Liberal, abia îl așteaptă să vină înapoi. Dar domnule Ponta, ai uitat când spuneai, când te-ai enervat și exista USL încă, și ai fost întrebat, e adevărat că liberalii au cerut din nou reducerea CAS-ului ? Când te-ai enervat și ai strigat pe holurile Parlamentului, în fata presei, care liberali, unde mai sunt liberalii în România ? Acum văd că i-ai găsit.

Sigur că propaganda lor e activă, dar nu vă supărați dragi colegi, propaganda nu se face doar prin televiziuni. Ei au televiziuni, noi nu, așa a fost întotdeauna, în această privință noi ne-am bătut cu mâinile goale. Dar propaganda se face și altfel, propaganda se face prin oamenii lor, prin activiștii din teritoriu și problema mea, de curiozitate, este următoarea, de ce oamenii, în atâtea locuri ne întreabă pe noi numai ce-i învață pe ei să ne întrebe, de ce ați trădat, ca și cum am fi trădat pe cineva, de ce ați plecat, de ce v-ați dat cu Băsescu, ca și cum ne-am dat cu Băsescu, dar de ce nu îi întreabă nimeni pe pesediști când trec pe acolo, de ce nu l-ați vrut mă pe Iohannis în guvern ? De ce ati preferat UDMR-ul în guvern, de ce v-ati bătut joc atâta vreme cât am fost în alianță, de liberali ? De ce, dacă îl susțineați pe Antonescu la președinție, cum v-ați angajat în fața întregii țări, an de an, în fiecare seară, ba Ilie Sârbu, ba Viorel Hrebenciuc, ba Olguța Vasilescu ieșeau și spuneau, dar noi suntem un partid mult prea mare ca să nu avem candidat propriu ?

De ce, dacă tot se pun întrebări, nu îi întreabă nimeni pe ei, dar de ce spuneați în campania electorală că Băsescu, Boc și Ungureanu vor să dea Roșia Montană, să dea aurul țării, nu stiu cum si nu stiu cum, de ce ați venit să îl dați și de ce ați sărit la scandal la liberali, când liberalii, conform angajamentelor electorale, au spus nu ? De ce pe ei nu îi întreabă nimeni, nimic ? Ce am trădat ? Am spus că îl facem pe Ponta prim-ministru si că îl susținem ? E prim-ministru, bine-mersi, cu ce am trădat ? I-am dat noi afară de la guvernare și i-am adus pe alții și guvernăm noi ? Cu ce i-am trădat ?

De ce trebuie să fim noi defensivi ? Cu ce am greșit noi față de acești oameni, față de cei din PSD sau față de domnul Ponta ? Spuneți-mi dumneavoastră sau dacă nu îmi spuneți mie pentru că nu știți ce să îmi spuneți, atunci dați-le și lor răspunsul și învățați-i pe toți colegii noștri să nu fie defensivi, pentru că nu le datorăm nimic, eu nu le datorez nimic, Stavarache nu le datorează nimic, Miron nu le datorează nimic. Care dintre dumneavoastră sunteți primari sau ce sunteți pentru că v-a făcut PSD-ul ? V-a dat PSD-ul ceva ? Nu !

Stimati prieteni, în zonele în care ei sunt foarte puternici, ai nostri duc o luptă eroică, la Slatina pentru că urma să vină domnul Ponta, într-o dimineață au ieșit pesediștii și au tăiat tot, tot ce aveam noi, să nu vadă domnul Ponta galben, că poate se indispune. Acolo ai noștri lucrează aproape ca în ilegalitate, dar lucrează, nu se lasă, au pus frumos un poster cu Ponta cât un bloc, au venit și ai noștri cu un poster cât un bloc și scria cu roșu, ca să nu se supere, Opriti ciuma rosie !

În zonele unde noi suntem tari, eu nu spun să facem aceleași lucruri ca ei, pentru că noi nu facem așa ceva, dar în zonele unde noi suntem puternici, eu cred că trebuie să avem mai mult curaj, eu cred că trebuie să fim mai mult pe tot terenul. Pentru că așa cum spunea neasemuitul, neasemuit de înțeleptul nostru coleg Ionel Paler, uneori am senzația că sunt alegătorii mai hotărâți și mai curajoși decât noi.

Păi, noi suntem cei care trebuie să-i explicăm alegătorilor adevărul împotriva minciunilor unei televiziuni sau alteia, nu să stăm noi și să ne convingă pe noi televiziunile și după aia bietul alegător să ne spună, Haide frate, am revenit în poziția normală ! Hai să ne batem cu PSD-ul !

Este o văicăreală extraordinară, nu la alegători, ci la mulți militanți de-ai noștri.

De ce am spus eu dacă nu luăm 20% demisionez ? Da, nu cumva să fac chestia asta. Păi, o fac. În primul rând sunt un om care îmi țin cuvântul, cum adică să nu o fac ? În al doilea rând, cum să nu spun acest lucru ? Păi da, am stat, ne-am gândit, ne-am evaluat, ne-am întâlnit la București, am analizat cu pixul în mână și am ajuns la concluzia că ținta noastră pe care o putem face, nu așa să declarăm, este 25%.

Păi dacă eu spun că fac 25% și nu fac nici 20, domne înseamnă că ceva nu e în ordine, și dacă ceva nu este în ordine hai să asumăm o responsabilitate fiecare. Eu, ca președinte, mi-o asum. Eu, ca președinte al Partidul Național Liberal, nu am ținut capul jos în fața nimănui, eu nu am fost mâna a doua.

În 2009, când eram incomparabil mai slabi decât acum, când aveam 4 presedinti de Consiliu Judetean si nu 13, când aveam vreo 500 de primari și nu 900, când nu aveam nimic, eu sunt cel care am avut curaj să mă duc la Cluj, la confruntarea cu un Traian Băsescu în vârful puterii sale, nu candidatul PSD-ului care a stat ascuns. Eu nu am stat niciodată ascuns, chiar dacă am avut momente mai grele, chiar dacă nu am fost și nu suntem încă cel mai mare partid, eu, ca președinte, nu am acceptat să fiu mâna a doua niciodată, și nu accept cât sunt președinte, Partidul Național Liberal la mâna a doua.

Am încheiat un contract politic cu cel mai mare partid din România, cu PSD-ul pe picior de egalitate și câtă vreme Partidul Național Liberal a fost în USL, eu am fost copreședinte al USL-ului, picior de egalitate cu domnul Ponta când era și prim-ministru, nu mergeam ca Tăriceanu să îi iau covrigi lui Dragnea, pe la Pitești.

Niciodată, când a fost vorba de poziția Partidul Național Liberal în interiorul Uniunii Social Liberale, niciodată nu am tăcut, niciodată când a fost vorba de acest echilibru de forțe dintr-un județ sau altul, niciodată nu am tăcut pentru că nu am fost, deși avem mai puțini aleși locali, deși avem mai puțini parlamentari, deși avem mai puține voturi în acest moment, nu am fost și nu accept să fiu mâna a doua.

Așadar, povestea cu 20% este simplă dragi colegi. Sub 20% suntem mâna a doua și pe mine nu mă interesează, cine vrea să fie mâna a doua vă rog. Peste 20% suntem mâna întâia și avem prima șansă și atunci rămân.Vorbim mereu și ascult peste tot în țară pe unde mă duc, nu de acum, de ani de zile, ceva ce riscă să se transforme într-o lozincă, Ia uite băiatul de acolo, Antonescu, viitorul președinte al României ! Bravo ! Ura ! Avem o șansă extraordinară de a da viitorul președinte al României ! Bravo ! Ura !

Da ! Aveam sansa de a da viitorul presedinte al României, dar această șansă nu se împlinește din declarații, ci din curaj, dintr-o atitudine ofensivă, și din pași în care primul înseamnă peste 20% la europarlamentare.

Vă mulțumesc pentru tot ce dumneavoastră ați făcut în decursul timpului și ați construit pornind de la situația pe care a descris-o Romeo Stavarache din 2004. Dacă înțelegem exact în toate județele și în toate localitățile, noi liberalii, un lucru simplu, atunci este foarte bine și avem toate șansele. Lucrul acela simplu, este următorul: în Partidul Național Liberal nu avenit nimeni să se căpătuiască, nu a venit nimeni ca să fugă de justiție, nu a venit nimeni pentru că a fost vreodată șantajat.

În Partidul National Liberal am venit pentru o istorie, am venit pentru niste valori, am venit pentru niste convingeri. Dacă ne interesează să punem în practică aceste lucruri și ne interesează, ne batem pentru putere, ne batem pentru poziții, ne batem pentru posturi de primari, consilieri, parlamentari, miniștrii și ne batem pe mâna noastră. Pentru că noi vrem această putere ca să facem ceva, nu orice. Cine vrea puțină putere și ceva privilegii cu orice preț, să nu mai piardă timpul, domne, să meargă direct la PSD. Orice om sănătos la cap știe ce darnic este PSD-ul și ce ușor dădea el când eram împreună și când eram cu drepturi depline. Cei care își închipuie că stând acum, așa mai ușor, mergând pe la ușa PSD-ului, cu domnul Tăriceanu pe acolo, vor primi de la PSD mai mult decât au primit în calitate de membri ai Partidul Național Liberal, să o facă. Ceilalți însă, cei care suntem aici, cei care suntem în toată țara prinși în această bătălie trebuie să înțelegem că această bătălie nu se poate da cu jumătate de măsură, nu se poate da cu jumătate de gură și nu se poate da punându-ți speranța în alții. Lasă că fac eu la Tulcea, la PNL, mai puțin, că face Stavarache la Bacău. Lasă că fac eu mai mult la Botoșani, ca să-l acopăr pe cel din Ialomița. Nu domnilor, este simplu, suntem liberali, suntem pragmatici, suntem inteligenți și nu este deloc complicat, nimeni nu ne cere imposibilul, situația politică ne cere însă tot posibilul.

Și dacă în această campanie fiecare dintre noi vom lupta ca și cum este vorba de soarta noastră personal, ca și cum am candida acum fiecare pentru primărie sau pentru ce vreți dumneavoastră, atunci vă asigur eu că rezultatul trece de 25%. Dar nu este oare normal, când este vorba de soarta partidului, să luptăm din toate puterile ca și ar fi vorba de soarta noastră, a fiecăruia dintre noi pentru că niciunul dintre noi nu poate fi fără Partidul Național Liberal ceea ce este acum și ceea ce ne-a făcut pe noi pe toți să fim împreună aici. Nu am niciun fel de îndoială că Bacăul își va valorifica toate atuurile, aveți cel mai puternic primar liberal din țară, Romeo Stavarache, de municipiu.

De ce spun că este cel mai puternic primar, nu pentru că nu am mai avea primari excepționali, că gospodari, ca administratori, ca liberali. De la Bolojan de la Oradea până la Iohannis de la Sibiu, de la Marius Stan de la Galați până la profesorul Robu la Timișoara și atâția alții, avem primari excepționali. Niciunul însă, nu au făcut Partidul Național Liberal, într-un timp atât de scurt și prin atâta multă muncă și dăruire, mai puternic decât a făcut-o Stavarache, Paler, Miron și echipa dumneavoastră aici la Bacău. De aceea problema PNL Bacău nu este dacă bate PSD-ul, nu este nici măcar dacă bate PNL Iași, ci dacă este sau nu este prima organizație liberală din România. Eu așa vă doresc !'

Niciun comentariu: