Agerpres. Declarații ale lui Victor Ponta: „Fiind vorba de președinte, evident, că sancțiunile sunt cele prevăzute de Constituție și, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curții Constituționale a României, Guvernul României va sesiza în baza articolului 34, alineatul 1 din Legea 47/1992, legea care organizează activitatea Curții Constituționale, Curtea Constituțională în sensul de a analiza trei solicitări. Să analizeze existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, cel abilitat prin Constituție și lege să organizeze și răspunde, de altfel, de campania electorală, și președintele României. Să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a președintelui în campania pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și în campania pentru alegerea unor mandate de deputat și senator în Parlamentul României. Să pronunțe o decizie prin care să stabilească în mod clar că președintele României, ca și alte categorii de persoane care ocupă anumite funcții, nu are dreptul de a face campanie electorală și de a se implica activ. În baza deciziei Curții Constituționale, evident, vom proceda în consecință”.
Consider că declarația lui Ponta și acțiunea anunțată intră la categoria superficialitate penibilă.
Trebuie să recunosc faptul că lipsa cunoștințelor cu privire la normale constituționale și la legislația în materie (Ponta face referire și la alte categorii socio-profesionale) din partea celor care receptează mesajul poate fi luată în calcul de Ponta și asociații lui și folosită în așa-zisa „bătălie politică” pe care o duce cu Traian Băsescu. O bătălie falsă pentru că Traian Băsescu nu mai este o persoană cu viitor în politica românească. De fapt, încet-încet, Victor Ponta și PSD au preluat cu sprijinul legii iar acolo unde nu s-a putut cu forța (prin abuz politic și administrativ) toate pârghiile de putere de la Traian Băsescu. Bătălia, dacă mai poate fi numită așa, exploatează doar imaginea negativă a lui Traian Băsescu căpătată pe timpul celor două mandate de Președinte al României ca urmare a abuzurilor comise de acesta. Nici PMP-ul, partidul de suflet al lui Traian Băsescu nu este o valoare politică care să pună în pericol marele PSD. Este o bătălie cu subiect însă fără fond. Este o lungă și prostească gargară cu pioneze.
Constituția este clară. Art. 84 - Incompatibilități și imunități -, alin. (1) prevede: „În timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nici o funcție publică sau privată”.
Constituția nu îi interzice să fie susținătorul unui partid politic. Constituția nu îi interzice să promoveze valorile politice ale respectivului partid.
Este absolut idioată asocierea Președintelui României cu persoane care îndeplinesc o funcție publică, cum sunt militarii, magistrații, polițiștii sau înalții funcționari publici. Aceștia din urmă sunt profesioniști, sunt persoane care lucrează într-un domeniu de activitate ca urmare a unei pregătiri corespunzătoare acelui domeniu pe când funcția publică de Președinte al României nu poate fi considerată ca fiind o funcție într-un „domeniu de activitate”.
În Statutele profesionale ale unor persoane care îndeplinesc funcții publice sunt prevederi exprese cu privire la activitatea lor politică, sub forma „interdicțiilor”:
Magistrații:
„Art. 8. - (1) Magistraţii nu se subordonează scopurilor şi doctrinelor politice.
(2) Magistraţii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare activităţi cu caracter politic.
(3) Magistraţii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice”.
Polițiștii:
„ART. 45
(1) Poliţistului îi este interzis:
a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora;
b) să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;...”.
Militarii:
„Articolul 28
(1)Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
a)sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;”.
Promovând în mod direct un partid politic, Traian Băsescu are un comportament imoral, pe considerentul că el ar trebui să se comporte ca Președinte al tuturor românilor, să fie imparțial, să fie un mediator între puterile statului, între puterile statului și societate etc. Mai grave sunt declarațiile lui Traian Băsescu de la pupitrul Cotrocenilor la adresa lui Victor Ponta ca prim-ministru sau ale Parlamentului decât apariția lui caraghioasă la malul mării ca susținător al PMP. La fel de grave sunt însă și declarațiile publice ale lui Victor Ponta la adresa lui Traian Băsescu, Președintele României, declarații care cuprind și amenințările la adresa acestuia cu pușcăria, după ce mandatul i se termină.
Cei doi, Victor Ponta și Traian Băsescu distrug imaginea țării prin comportamentul lor ilegitim și imoral. Nici unul dintre ei nu se ridică la înălțimea demnității publice pe care o ocupă. Duc în derizoriu imaginea celei de a doua puteri în stat, puterea executivă. Ei reprezintă executivul ! Este deprimant să vezi că țara ta este condusă de astfel de persoane.
Ce va face Curtea Constituțională ? În mod normal va constata că nu există nici o interdicție constituțională (atenție, nu legală !) privind susținerea pe care Președintele Românie o poate avea față de un partid politic și valorile promovate de acesta. În mod normal. Anormal, CCR are și astfel de antecedente, poate să facă jocul lui Victor Ponta și a PSD. Sper însă că judecătorii CCR vor avea capul pe umeri și vor da răspunsul adecvat.
În afara scopului politic evident, denigrarea adversarului personal, declarația lui Victor Ponta și posibila acțiune a Guvernului intră la categoria prostie instituțională. Ea nu duce la rezolvarea unei probleme ci crează alte probleme, amplificând imaginea ipocriziei și a superficialității celui mai mare partid din România, PSD.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu