sâmbătă, 24 mai 2014

PNL la 139 de ani ! La mulți ani, PNL !


Pentru că îmi place prezentarea onestă a Cristinei Ancuța Pocora, o preiau de pe fb și o pun aici:

Partidul Național Liberal sărbătorește astăzi, 24 mai, 139 de ani de la momentul în care Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti, A.G. Golescu, alături de Mihail Kogălniceanu au pus bazele unei formațiuni politice care avea să își lase decisiv amprenta asupra dezvoltării statului român modern.

Partidul Național Liberal a jucat un rol esențial în conturarea și realizarea marilor reforme din istoria României, fiind în perioada interbelică cel mai puternic partid al epocii respective. Obținerea Independenței, crearea României Mari, reforma agrară, programul economic și social sunt indiscutabil rezultatele unei viziuni și acțiuni politice liberale.

Astăzi, ziua de 24 mai, dincolo de simbolistica sa festivă pentru liberali, are o încărcătură suplimentară, cu implicații ale căror consecințe pot afecta iremediabil evoluția ‪#‎PNL‬ în anii ce vor urma. Ne mai desparte o singură zi până la alegerile pentru Parlamentul European. Este un moment decisiv nu numai pentru că pe 25 mai românii îi vor alege pe cei care să le reprezinte interesele în Uniunea Europeană, ci și pentru că rezultatele scrutinului vor trasa coordonatele care vor configura scena politică din România.

Deviza liberală “Prin noi înșine” este parcă mai actuală ca niciodată. Stă în puterea noastră să dovedim că putem continua să creștem, să devenim un partid mai puternic, iar la finalul acestui an, să transformăm în realitate șansa istorică de a propulsa în funcția de președinte al României un liberal”.

Se pot spune mult mai multe despre istoria liberalilor și a națiunii române în cei 139 de ani de când, în mod pragmatic, liberalii din cele două Principate românești s-au unit, au atras personalități eminente ale epocii cu obiectivul de a forma o singură națiune, națiunea română și un stat al românilor. Formarea PNL a însemnat și începerea drumului politic către o singură națiune și un singur stat. Națiunea română și statul român.

Poate, poate că această dată ar trebui sărbătorită de toți românii. Nu doar de liberali. Unirea liberalilor din cele două Principate românești a dus la unirea Principatelor. A dus la formarea statului român. Liberalii au format nu doar un partid ci au format vectorul politic dominant al vieții publice românești către împlinirea dezideratului unirii tuturor românilor într-un stat al lor. Sloganul liberal, „Prin noi înșine !” și-a găsit împlinirea și are vocația de a împlini oricare alt obiectiv politic românesc ce poate apare funcție de mersul lumii. Prin noi înșine în Europa, în această lume este o realitate. Iar pronumele personal din propoziție „noi” are un înțeles „oficial-administrativ” pentru că noi suntem nu doar simpli oameni trăitori în România și vorbitori ai limbii, ci suntem cei care guvernăm această țară, prin reprezentanții noștri, suntem cei care producem în această țară, pentru noi dar și pentru a crește puterea țării, suntem cei care apărăm această țară, la nevoie prin acțiuni militare (așa cum istoria ne arată că am făcut) etc.

Noi vom alege duminică pentru împlinirea altor obiective naționale la nivel european având încredere în capacitatea noastră de a le realiza „prin noi înșine”.

Niciun comentariu: