vineri, 16 mai 2014

Preambul la lansarea azi a programului „Economia Liberală. Prin noi înșine !”.


Evenimentul este, în sine, important. Este opțiunea PNL pentru o politică liberală a economiei românești în viitor. Este o propunere electorală pentru o altfel de abordare a politicilor economice. Să ieșim din starea de azi, a politicilor socialiste de jefuire a bogățiilor țării în interesul clientelei de partid, pentru a trece la politicile economice axate pe bunăstarea cetățenilor. Este o poziție a liberalilor care se încadrează în practica istorică a partidului, liberalii fiind cei care au forțat, la începutul secolului XX, modernizarea României, liberalii sunt cei care au trecut, prin actul de guvernare, România de la feudalism la capitalism, de la înapoiere economică la dezvoltare. Sunt date istorice care confirmă aceste evaluări.

Se cuvine a observa și declarațiile oficialilor liberali din zilele trecute. Eu le leg și de acest program.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Klaus Iohannis a anunțat că într-un viitor guvern condus de el nu vor exista cei de la PSD:

În cazul în care aş fi premier, aş avea o coaliţie guvernamentală care nu include PSD. (...) Acest lucru (o eventuală guvernare comună cu PSD, n.r.) în momentul de faţă şi în perioada următoare este exclus. Această despărţire a fost dureroasă, pentru noi a fost extrem de dureroasă fiindcă, practic, noi de la guvernare - care totuşi aduce câteva beneficii unui partid politic, de aceea toate partidele vor să fie la guvernare - noi am ajuns direct în opoziţie. (...) Această despărţire a arătat că nu putem să ne întoarcem, deci o refacere a USL este exclusă din capul locului, o revenire într-o guvernare comună PNL - PSD în viitorul foarte apropiat putem să o excludem din capul locului” - Mediafax.

Este vorba despre o concluzie a unei experiențe nefericite trăite cu PSD de către PNL, experiență care a arătat că o alianță cu PSD este un timp pierdut și că nu poate avea obiective economice de guvernare cu caracter liberal. PSD a profitat de funcția principală din Guvern pentru a bloca toate obiectivele economice convenite anteriror cu PNL ! Pe de altă parte, este și o concluzie privind capacitatea PSD de a participa la o guvernare cu obiective economice liberale. Nu doar economice ci și sociale, mai ales după ce au apărut în presă informații privind comportamentul abuziv al liderilor PSD față de personalul instituțiilor de stat, politizarea excesivă a funcției publice și abuzul în deciziile guvernamentale privind resursele energetice și bogățiilor subsolului. Cu astfel de parteneri nu poți face o guvernare liberală.

Programul are posibilitatea de a fi pus în practică doar dacă noi, liberalii, ne mobilizăm la vot și lămurim și pe alții să vină alături de noi. Pentru aplicarea programului, este necesar să reușim să alegem ca Președinte al României pe Crin Antonescu și să lămurim parlamentarii altor formațiuni politice, inclusiv din PSD, să sprijine formarea unui guvern sub conducerea lui Klaus Iohannis. Nu mai spun despre parlamentarii liberali sau cu orientare liberală, despre liberalii care îndeplinesc funcții publice la nivel central și local.

USL a fost o „Fata Morgana”. Imaginea viitorului prosper pentru români nu conține „gene” PSD. Sunt erori ale naturii umane și sociale.

Niciun comentariu: