sâmbătă, 10 mai 2014

Răspunsul PNL la ideile iredentiste ale UDMR, în special cele privind autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc.


Categoric nu sunt de acord cu proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Am spus astăzi, La Târgu Mureș, că, în România, minoritatea maghiară are toate drepturile care se cuvin, în regim european, unei minorități! Presupun că PSD nu va avea curajul să spună ”NU” celor de la UDMR, dar sper că nu vor avea curajul să asume un asemenea proiect! Cel mai probabil va adopta o atitudine echivocă, așa cum a făcut și în cazul Proiectului Roșia Montană sau a Legii Amnistiei!”

Kelemen Hunor ar trebui să bage bine la cap. Minoritățile naționale au aceleași drepturi, fără discriminare. În plus, recunoașterea la nivelul comunității europene a nivelului înalt atins în România privind recunoașterea drepturilor minorităților naționale înlătură categoric alegațiile promovate de UDMR și personalități ale minorității maghiare că în România nu le sunt respectate drepturile.

Revin și postez, încă odată, declarația lui Hunor în urma afirmațiilor Monicăi Macovei că România este un model în Europa în privința respectării drepturilor minorităților:

Atunci putem vorbi de un standard la un nivel european când spunem noi, maghiarii, că s-a rezolvat problema drepturilor minorităților naționale. Până când noi nu spunem acest lucru, când spune altcineva, când spune Monica Macovei, atunci lăsați-mă să am o oarecare îndoială. Să ne întrebe pe noi, dacă cineva vrea să știe, ce credem noi despre comunitatea noastră, despre viața comunității noastre și despre viitorul comunității și când spunem noi că e OK, atunci va fi OK. Până spunem că nu e OK, degeaba spune Monica Macovei că e, pentru că nu e. (...) Sigur că nu sunt rezolvate problemele, pentru că altfel nu am mai milita și nu am mai pune în programul nostru problematica minorităților naționale și a comunității maghiare”.


Este inadmisibilă soluția propusă de Kelemen Hunor în numele politicienilor maghiari. Populația maghiară minoritară nu poate avea drepturi mai mari decât populația română majoritară sau alte populații minoritare din România în limitele constituționale ale statului unitar român. Pretențiile politicienilor maghiari încalcă toate principiile constituționale ale statalității României: unitatea, integritatea, suveranitatea și indivizibilitatea statului român. Este inadmisibil.

Ca partid care s-a aflat în decursul istoriei României la conducerea țării în marile momente, PNL nu poate fi de acord cu pretențiile iredentiste ale UDMR și politicienilor maghiari din România.

Partidul Național Liberal este, cum știm, legat de aproape toate marile momente istorice ale națiunii române. Fără liberali nu ar fi existat, de exemplu, Proclamația de la Islaz, unde sunt cele mai importante principii constituționale de modernitate pe baza cărora s-a constituit statul modern. Fără liberali nu s-ar fi purtat, câștigat și fructificat războiul pentru independență despre care vorbim astăzi, fără liberali nu am fi avut rege, dragă Klaus, niciodată. Fără liberali nu am fi avut o Constituție dintre cele mai moderne ale lumii în 1923, fără liberali nu ar fi existat în România reforma agrară, fără liberali nu ar fi existat în România sistemul modern de învățământ întemeiat de Spiru Haret, fără liberali, nu fără socialiști, nu ar fi existat în România votul universal, fără liberali nu ar fi existat nimic din ceea ce a însemnat tradiția statală și democratică a României până la comunism” - Crin Antonescu la Târgu Mureș.

Niciun comentariu: