Am spus, anterior, că declarația lui Klaus Iohannis la Congres nu a fost utilă. A încins spiritele în tabăra PDL. Acum, sunt de părere că acea declarație trebuia făcută de către Vasile Blaga sau Cătălin Predoiu, unul dintre ei, în orice caz. Le aparține. Este alegerea lor.
Mă deranjează reacția lui Cătălin Predoiu. Nu în sensul că s-a supărat pentru o nepolitețe din partea lui Klaus Iohannis ci pentru afirmațiile lui care pot conduce la ideea că negocierile sunt degeaba.
La Mediafax (aici) am găsit declarația lui Predoiu și am citit-o cu atenție. Sunt afirmații insultătoare, pe fond, la adresa PNL. Golănii.
Să lămurim lucrurile.
Unificarea dreptei este o idee strategică. Fondul problemei, este realizarea unei bipolarități politice în România astfel încât, la un moment dat, alternarea la putere a partidelor politice să nu mai fie condiționată de alianțele conjuncturale cu UDMR sau alte partide fantomă. Partide balama.
PNL și PDL sunt, după rezultatele alegerilor europarlamentare, principalele partide de dreapta care prin fuziune pot forma un mare pol de dreapta. Pot forma însă până la formarea unui real pol de dreapta va fi o cale mai lungă. Ambele partide sunt canibalizate de „sateliți politici” care s-au format și se formează ca urmare a orgoliului sau intereselor meschine ale unor lideri politici care se vor în rol de „Mesia”. PNL îl are pe Tăriceanu, PDL îl are pe Băsescu. Opozanții unificării din cele două partide au o poziție de retragere asigurată.
Unificarea dreptei nu are doar o cale de realizare. Fuziunea dintre PNL și PDL este doar una dintre ele. O cale mai lungă este cooptarea în cele două partide a altor formațiuni politice mai mici și atragerea membrilor de partid din alte partide care vor să facă parte din partide mai puternice.
PNL are o tradiție, o istorie, un nume de păstrat ca principal partid istoric. Partidul care se confundă cu formarea României ca stat și evoluția țării către statul modern. PDL este urmașul FSN, la fel ca PSD. Istoria PDL este destul de zbuciumată însă are meritul de fi fost un partid deosebit de agresiv. Oportunist. A ales mereu calea cea mai brutală pentru a se impune pe scena politică. Are și meritul de a fi printre cei care au distrus PNȚ, partidul istoric fondat de Iuliu Maniu.
Cătălin Predoiu pune semnul egalității între PNL și PDL, între denumirea celor două partide ba, mai mult, afirmă că denumirea PDL este mai importantă azi ca denumirea PNL !
Predoiu vorbește despre resetarea discuțiilor dintre PNL și PDL plecând de la denumirea viitorului partid. Afirmația lui Predoiu este fără echivoc. Invită PNL la negocieri cu condiția ca PNL să renunțe la valorile fundamentale, imuabile care îl definesc.
Ei bine, mă întreb ca omul, mai au rost aceste discuții ? Răspunsul fără echivoc este nu.
Stabilirea unui candidat comun la prezidențiale se poate realiza și fără fuziune. O alianță electorală pentru acest obiectiv este realizabilă. O fuziune însă, ar aduce mai multe voturi. Accederea în PPE nu este condiționată de fuziunea dintre PNL și PDL.
Cineva trebuie să accepte includerea în celălalt. După cum se exprimă Predoiu, cu o formulare exclusivă, paritatea dorită de PDL exclude fuziunea prin absorbție în PNL. Deși, ca să fiu sincer, paritate poate exista în forma de realizare a fuziunii, liderii PDL să primească în PNL funcții la paritate cu liderii PNL. Pentru că fuziunea prin absorbție este refuzată, atunci și reacția PNL va trebui să fie pe măsură: fuziunea nu se poate face.
Am mai trecut prin negocieri dure. Mă bazez pe declarația lui Predoiu că negocierile vor continua. Vor continua pentru că PDL are un mare interes în continuarea lor. PDL este, azi, un partid vulnerabil. PNL este un partid stabil. Până la alegerile din 2016, PNL are o mai mare bază a puterii decât PDL. PDL este canibalizat nu doar de PMP-ul lui Traian Băsescu, este canibalizat și de PSD. Un eșec al negocierilor cu PNL ar duce PDL pe panta disoluției.
Pot considera, pentru motivele de mai sus, că Predoiu este un fanfaron. Este evident că în fruntea PDL este un grup politic major care nu dorește ca partidul să fie absorbit de PMP. Este evident că acel grup știe că PMP nu îi dorește. Acel grup a ales să facă unificarea cu PNL pentru că va exista acceptul majorității membrilor PDL pentru unificare. Un partid cu aproape 30% este foarte atrăgător și ei, ca persoane fizice, vor avea merite recunoscute public pentru unificarea dreptei. Să ținem cont că omul luptă pentru gloria personală de care vrea să se bucure în timpul vieții. Fără unificarea dreptei, liderii actuali ai PDL au doar șansa să fie pomeniți ca distrugători ai unui mare partid de dreapta. Viitorul pentru un PDL singur nu este deloc roz. Prin unificare, liderii PDL intră în categoria liderilor vizionari, pozitivi.
M-a enervat Predoiu. Un fanfaron cu discurs pretențios.
Negocierile vor fi dure. Va trebui găsită o formulă care să satisfacă orgoliile personale ale liderilor PDL în urma fuziunii. Pentru că eu cred că fuziunea prin absorbție a PDL în PNL este singura soluție viabilă, indiferent de vorbele spuse de unii sau alții în fața jurnaliștilor. Vor fi frământări și în teritoriu. Trebuie să recunosc faptul că nu vor fi mai intense ca frământările actuale din PNL. În aproape toate organizațiile PNL sunt lupte între grupurile de interese. Venirea și altor persoane cu interese politice nu poate face viața organizațiilor liberale mai agitată.
Predoiule ! PNL nu va accepta dispariția de pe scena politică. Caută alt discurs. Fără fanfaronadă.
2 comentarii:
coposu a pus un cd in coada pnt si asa a aparut pntcd. nu zicea nimeni ca pnt a disparut. asa si pnl poate adauga un d in coada devenind pnld
A fost treaba lui Coposu. Nu este obligatoriu să ne luăm după ce au făcut alții.
Acum PNȚCD-ul a luat în jur de 40 mii voturi la europarlamentare ! Nici cât să justifice existența ca partid.
Trimiteți un comentariu