Am urmărit emisiunea. Cu unele poziții ale Noricăi sunt de acord, față de altele sunt rezervat, cu unele sunt în total dezacord. Are poziția ei, este dreptul ei, are meritul de a fi deschisă și fără echivoc.
Cu privire la Justiție, Norica este „imbatabilă”. Din punctul meu de vedere, aici are perfectă dreptate. Azi, avem o Justiție slabă. Influențabilă. Nu doar de factorul politic ci și de presiunea publică care reacționează după cum este manipulată de presă. De aceea, actul de justiție lasă loc de interpretare. Iar unele hotărâri ale instanțelor de judecată sunt vădit corupte. Nu mai spun de modul în care acționează procurorii, polițiștii, avocații, notarii, grefierii. Dacă Justiția ar fi bine organizată și independentă, cazurile grave de corupție în care sunt implicați magistrații (judecători și procurori), avocații, polițiștii și notarii nu ar exista. Ar fi excepții.
Cu privire la cazul Băsescu, iar sunt de acord cu ea. Nu este vorba doar despre cazul juridic „Băsescu”, este vorba despre modelul Băsescu, este vorba despre catastrofa Băsescu pentru o întreagă națiune. Cazul juridic Băsescu este doar o consecință a comportamentului lui Traian Băsescu din înalta funcție de Președinte al României. Sunt de acord cu ea când a afirmat că „modelul” Băsescu a distrus România, a scos țara de pe făgașul bun pe care pornise pe timpul mandatului Președintelui Emil Constantinescu și a dus țara către obscurantismul mafioților politici.
Cu privire la PDL iar am aceeași poziție. Punând în talere diferite PNL și PDL, Norica Nicolai a afirmat: „PNL și-a onorat promisiunile. PDL e partidul care a făcut foarte mult rău României. Eu cred că trebuie să existe o anume decență. Putem colabora, pentru că compromisurile se fac în politică. Dar nu avem aceleași valori”.
Are dreptate. PDL, sub conducerea directă a lui Traian Băsescu dar având în frunte, formal, pe incompetentul Emil Boc, a cucerit puterea prin înșelăciune și prin acorduri de susținere cu sindicatele. Cele din învățământ au mers cu grăbire la vot să aducă PDL la guvernare pentru că Băsescu, Boc și PDL le-a promis mărirea salariilor cu 50%. Cele din industrie le-au dat votul pentru că au promis relansarea economiei, cele din administrație pentru că promis că fac ordine. PDL, partid de dreapta, membru al PPE a ajuns la putere beneficiind de forța electorală a sindicatelor. Ce a urmat ?! A urmat prăpădul. Incapabil să judece în perspectivă, PDL a acționat „la mica ciupeală”, mai bine zis a reacționat la situații și stări după cum au dictat unii și alții. Țara s-a dus de râpă. Așa cum a spus Norica Nicolai, PDL a făcut foarte mult rău României. Este normal că are o reținere severă față de fuziunea PNL cu PDL.
Cu privire la fuziune, Norica Nicolai este împotrivă. Motivul este PDL. La afirmația lui Rareș Bogdan că PDL este mai bine organizat în teritoriu și că astfel are o mai mare stabilitate, Norica Nicolai a fost tranșantă: PDL este ca partidul comunist. Disciplina membrilor PDL nu are nimic a face cu spiritul liberal. Îi dau dreptate.
Eu sunt pentru fuziune. Nu pentru fuziunea prin comasare. Sunt pentru fuziunea prin absorbție. Prin comasare, PNL se desființează. Nu cred că liberalii vor fi de acord cu comasarea. Ar fi o pierdere irecuperabilă a identității. Mircea Ionescu Quintus are dreptate. Nu poți arunca la spate o istorie și o tradiție de 139 de ani pentru o fuziune. PDL nu are nimic în spate. Existența lui este efemeră, s-a născut ca partid de lider și dacă nu fuzionează cu PNL va dispare în timp. Nu același lucru se va întâmpla cu PNL. În conștiința tuturor liberalilor există acel fundament istoric care îi diferențiază de celelalte partide politice. Liberalii au o istorie la care nu pot renunța. Congresul va trebui să preia propunerea Președintelui Mircea Ionescu Quintus de completare a articolului privind atribuțiile Președintelui partidului. Restul sunt amănunte, după cum spune onorabilul nostru senior.
Dacă PDL nu va fi de acord cu fuziunea prin absorbție, atunci se va rămâne la o alianță. Un compromis. Și aici este o problemă. Deja, unele organizații s-au repezit să „fuzioneze”. Lideri locali ai PNL, mai slabi de înger, s-au pus la dispoziția organizațiilor locale ale PDL. După Congres va trebui să se stabilească, ferm, limitele colaborărilor. PDL a mai crescut odată pe spinarea PNL. Dacă este lăsat, o va face din nou !
Celelalte poziții ale Noricăi Nicolai sunt despre persoana ei, despre nemulțumirile ei, despre speranțele ei. Nu este o problemă că a criticat pe unul sau pe altul dintre liderii PNL. Este în tradiția partidului ca membrii PNL să aibă vorba liberă. Nu mă interesează unele dintre aspectele arătate de ea. M-a deranjat însă în mod deosebit comportamentul rasist. Da, rasist.
Referindu-se la posibilitatea ca la Congres să fie desemnat Klaus Iohannis în calitate de candidat la președinția României, Norica Nicolai a fost împotrivă. Nu pentru că a văzut la Klaus Iohannis nu știu ce lipsuri ci pur și simplu pentru că este etnic german. Această abordare este rasistă. Eu nu o admit. Este, în primul rând, cetățean român. Nu are și altă cetățenie. Este fidel națiunii române. Nu degeaba a ales să intre și să activeze cu bună credință într-un partid național. Se simte parte a națiunii române care cuprinde și minoritățile etnice. Minorități care nu sunt venite pe acest teritoriu de 100 de ani ci de sute de ani ! O astfel de gândire este anti-liberală. Este periculoasă. Toți politicienii din PNL care au altă etnie decât cea română sunt excluși, de Norica Nicolai, de la un drept constituțional. Cum ar veni, au drepturi civile însă până aici ! Nu se poate ! Mă simt cumplit de deranjat. Din cauza acestor afirmații ale Noricăi Nicolai mă văd obligat să constat că liberalismul ei nu este real. Este un om cu o bună judecată, sunt domenii în care excelează însă nu este un liberal autentic. Nu tolerez rasismul. Este boală grea.
Norica Nicolai a fost o dezamăgire pentru mine aseară. Mă simțeam bine urmărind-o când hop, vine cu acest rasism. Automat, toate celelalte judecăți au fost părăsite de haina liberală și au rămas doar simple judecăți. Unele foarte bune, altele bune, altele discutabile. Păcat. A mai murit un mit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu