joi, 19 iunie 2014

Când te culci în troacă, te mănâncă porcii. Băsescu este cu sabia lui Damocles deasupra capului.

Familia Băsescu este în centrul atenției. Mircea Băsescu, fratele prezidențial, are de dat răspunsuri. Presa ostilă lui Traian Băsescu emite, fără întrerupere, materiale care probează traficul de influență promis de mircea Băsescu pentru salvarea de la închisoare a „cumătrului” Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Mediafax preia de la Antena 3 dar aduce și scriptul (aici). Mircea Băsescu vine cu un comunicat de presă în care afirmă că cele prezentate de Antena 3 sunt scoase din context (aici). Ciudată scoatere.

Cumva, procurorii vor trebui să pună cap la cap toate aceste mijloace de probă, să le admită și să dea o linie coerentă acțiunii. Dacă este adevărat că mijloacele de probă (înregistrările) sunt luate pe parcursul mai multor ani (între 2011-2013), nu este exclus ca unele dintre ele să fie refuzate ca fiind neconcludente pentru cauzele penale aflate în cercetare. Nu este exclus ca ele să deschidă noi capete de acuzare.

Din ce se vede acum, Mircea Băsescu a luat bani pentru a interveni pe linia unor proceduri judiciare, singur sau cu ajutorul Președintelui României, Traian Băsescu, fratele său, pentru ca Sandu Anghel să fie condamnat la închisoare pentru faptele sale în limita unui an de zile și să îi fie inclusă în pedeapsă perioada de arest care era egală, ca timp, cu condamnarea. Acțiunea nu a reușit iar familia Anghel îi cere socoteală. Mircea Băsescu a dat înapoi o parte din bani însă familia îl acuză că mai are de dat niște bani. Pentru banii care i se cer, Mircea Băsescu a deschis acțiune de șantaj cumetrilor/finilor Anghel. A fost amenințat că se vor da publicității materiale care să arate că a comis infracțiunea de trafic de influență.

I s-a cerut o intervenție directă, pentru că „moare ăla acolo în pușcărie !”. Explicația din captură spune multe. Spune în primul rând că Mircea Băsescu se ferește să apară ca intervenient, el sau fratele lui Traian Băsescu însă nu exclude intervenția !

La Mediafax, textele sunt mai mult decât elocvente. Nu știu ce vor face procurorii însă imaginea publică a corupției care „îmbracă” familia Băsescu devine din ce în ce mai prezentă în mentalul colectiv.

Acest eveniment pune capac carierei politice a lui Traian Băsescu. Complică enorm și existența unor magistrați. O cercetare corectă a procurorilor DNA ar aduce în cauză sau în cauze de vor fi mai multe, procurori și judecători care au cunoștință de aceste manevre băsesciene însă nu au spus nimic. Este evident că Mircea Băsescu a avut relații cu anumiți magistrați din moment ce afirmă, într-o înregistrare următoarele:

Un alt fragment de discuţie are ca subiect o posibilă cerere de strămutare a procesului în care a fost judecat Bercea Mondial.

M.B.: Eu vreau să vedem la recurs.
F.A.: Măi nene, la recurs.. ce recurs? Vrei să strămuţi dosarul?
M.B.: Da.
F.A.: Ca să nu se mai judece la Craiova
M.B.: Să nu se mai judece la Craiova, da.
F.A.: Păi dacă vrei aşa, fă-o, mânca-ţi-aş. Fii atent în cât timp poţi să faci asta, în maxim 10 zile. Mai sunt nouă zile la dispoziţie.
M.B.: 10 zile are pentru recurs.
F.A.: Da.
M.B.: Păi să facă avocata cerere.
F.A.: Păi fii atent. Eu îţi fac cererea de strămutare şi vin în două, trei zile la matale cu ea.
M.B.: Să o văd şi eu.
F.A.: Păi matale degeaba o vezi, că nu ştii ce e în cererea aia. Degeaba o vezi matale.
M.B.: Corect. Păi şi atunci de ce vii cu ea la mine? Ea trebuie depusă acolo.
F.A.: Păi stai puţin. Trebuie să o iei matale să o depui sau trimiţi matale pe cineva să o depui. Ştii de ce? Ca să iei termen în două, trei zile, ca să poţi să o strămuţi, că aşa ăştia de la Înalta Curte îşi dă termen în două, trei luni.
M.B.: Da? Băi dar nu, nu pot eu sau frate-miu să apărem acolo, de ce nu înţelegi?
F.A.: Păi ştiu că nu poţi să apari, dar mai aveţi o portiţă dumneavoastră. N-aveţi voi un om de bază pe care să-l trimiteţi pe şustache să faceţi, că aveţi, da' nu v-aţi forţat nota, că dumneavoastră dacă forţaţi nota...
M.B.: Ei... nu am forţat nota de dracii au găsit-o...
F.A.: N-ai forţat-o nene, că dacă forţai....

"Aşa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum"

F.A.: Hai să vedem cum îl scăpăm pe tata.
M.B.: Măi, trebuie să... trebuie să ...
F.A.: Trebuie.. Când mai trebuie mă nene că uite că l-au condamnat.
M.B.: Eu asta şi doream să se ajungă la...
F.A.: Să-l condamne?
M.B.: Să-l condamne la un an.
(...)
F.A.: Ştii că matale mi-ai zi că îl condamnă la 10 luni sau la un an, nu mi-ai zis matale aşa?
M.B.: Nu ţi-am zis eu aşa?
F.A.: Şi ia uite la cât l-au condamnat.
M.B.: Păi aşa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum şi gata. Era toată lumea mulţumită. Şi presa, şi politicienii.
F.A.: Păi ai văzut că şi presa a sărit şi a zis că prea mult i-a dat lu Bercea... Dar stai puţin. Matale când te duci acuma ultima oară la Traian, când pleci la Traian?
M.B.:Sper să mă duc sâmbătă, duminică.

De aici se vede că din moment ce „așa era mersul”, era și o intervenție acceptată de magistratul sau magistrații la care s-a intervenit.

Sunt curios cum vor evolua lucrurile. Sunt multe semne de întrebare sunt și certitudini. Ce va face DNA ? Va merge mai departe ? Va intra Mircea Băsescu „în linie dreaptă” cu procesele sale și va fi condamnat ? Vor primi „liber” procurorii la vânătoarea de băsescieni ? Pentru că de intră pe făgașul justiției Mircea Băsescu este evident că vor intra mult mai multe persoane, cel puțin asociații acestuia, toți finanțatori ai fratelui devenit Președinte al României.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

Din pacate, Basescu nu e niciodata cu sabia lui Damocles deasupra capului ci mai cu seama cu sabia lui Mucles ... cu sabia Senatului pe viata. Of, viata mea, ca sa fiu in ton cu situatia asta penibila pe care nici nu mai am rabdarea sau interesul sa o urmaresc ca stiu ca sunt niste mafioti, n-am nevoie de atatea confirmari.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Aia cu senator de drept (pe viață) este doar o idee aruncată de Ponta. Instituția a existat în România antebelică. Nu este o noutate.

Mai este puțin și firul de păr de care atârnă sabia se va rupe. Băsescu are foarte puțin spațiu la dispoziție pentru manevră. Depinde, până la urmă, ce va face Justiția cu fratele său. Eu nu știu, dar lui Băsescu nu îi mai folosește nimic. Nici un rezultat pozitiv, de va exista.