Ultra-maleabilul Codrin Ștefănescu, ajuns secretar general adjunct al PSD, a profitat de ocazie pentru a pupa cu sete „fundul” noului stăpân al partidului, Liviu Dragnea.
Până mai ieri, „pupa” la fundul lui Ponta. Înaintea lui Ponta, pupa „fundul” lui Vadim Tudor. I-a venit rândul lui Dragnea.
Ocazia este dată de Gabriel Oprea, șeful U.M. 0.... UNPR, care în numele formațiunii lui invită celelalte partide la dialog pe tema Codului fiscal care are șansa „nesperată” de a nu mai trece de Parlament fără o clarificare a consecințelor aplicării lui la grămadă cu alte legi care măresc cheltuielile bugetare.
UNPR a dat, astfel, o nouă „declarație de independență” ! Oprea s-a referit la „interesul național” interpretat în cheia economico-financiară a țării, interes aflat în atenția Președintelui Iohannis ( pe care UNPR îl susține fără nici o abatere !), în atenția Guvernatorului BNR, în atenția FMI și a CE. Practic, UNPR s-a declarat în favoarea temperării clamată de toți cei enumerați de Oprea.
Ei bine, pentru PSD este un duș rece. Foarte rece. Rămâne doar cu ciudații de la ALDE în echipă. UDMR s-a declarat pentru temperare și rațiune. PNL are, la rându-i, o invitație la dialog pe această temă. Minoritățile naționale înclină către moderare și rațiune. Șansa ca PSD să își impună punctul de vedere a scăzut sub 40%.
În declarația lui Ștefănescu apar mai multe „surprize”. Prima este negarea dreptului UNPR de a avea o poziție în afara celei impuse de PSD. Chiar dacă UNPR nu a declarat ferm că susține inițiativa Președintelui Iohannis de rediscutare a Codului fiscal, chemând doar la dialog partidele pentru a se ajunge la un punct de vedere comun, PSD se vede părăsit. Coaliția PSD-UNPR și ciudații de la ALDE nu mai este unitară. PSD susține peste tot că nu este nimic de discutat și că acest cod trebuie să treacă fără a suferi modificări iar UNPR vine și spune că trebuie discutat. De către toate partidele pentru a scoate de sub influența jocurilor politice problema fiscalității în România.
Poziția PSD este susținută de cei ai lui Tăriceanu. Pentru că ALDE fără alianța cu PSD nu mai reprezintă ceva. Este o formă fără fond.
Este evident că noua poziție a UNPR a deranjat un mecanism intern al așa-zisei coaliții la guvernare. Practic, în așa-zisa coaliție nu a avut loc o consultare pe temă, nu a fost luată o decizie de coaliție. PSD a condus de unul singur ostilitățile - „ca principal partid de guvernământ”, cum spune Ștefănescu. Pentru PSD, declarația lui Oprea și invitația la dialog a partidelor este nu doar un act de frondă, o răzvrătire oarecare, este un atac la ființa PSD. Ca să fiu sincer, cam așa ar fi.
Bag seama eu că acest buclucaș cod fiscal, bun el după cum spun mulți alții, nu a fost discutat în coaliție. Celelalte partide din coaliție nu au avut „dreptul” de a cere lămuriri. Nu au avut loc evaluări privind aplicarea lui. Nu s-a uitat nimeni la consecințe. Ele sunt luate în considerare abia acum. Abia acum s-au făcut calculele. Abia acum s-a văzut că aplicarea respectivului cod fără a fi însoțit de alte măsuri care să întărească producția și creșterea numărului locurilor de muncă duce, fără discuție, la altceva. În drept se vorbește de „intenție depășită”. Când faci ceva legal însă ai consecințe sancționate de lege, ai o intenție depășită. Așa și cu respectivul cod. Ideea reducerii fiscalității este foarte bună însă poate avea consecințe nefaste pentru o întreagă țară dacă rezultatul strică baza economiei. Putem intra în criză economică, putem repeta experiența nefericită a anilor 2008-2010. Pentru ce ? Pentru satisfacerea unor orgolii ?
„UNPR, ca şi ALDE, face parte din coaliţia de guvernare. Reamintesc celor interesaţi că, în coaliţie, nu se poate lua nicio decizie fără consultarea şi acordul lui Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al PSD -principalul partid de guvernământ. De altfel, la şedinţele coaliţiei participă şi Victor Ponta în calitate de prim-ministru din partea PSD. În concluzie, săptămâna viitoare, când vor reveni în ţară atât Liviu Dragnea, preşedintele PSD, cât şi Victor Ponta, premier din partea PSD, va exista, cu siguranţă, o consultare în cadrul coaliţiei de guvernare cu privire la toate subiectele stringente de interes public, se vor stabili priorităţile, dacă sunt sau nu necesare negocieri şi cu cine trebuie negociat. Punct”.
Ștefănescu pune accentul și pe poziția lui Victor Viorel Ponta, încă prim-ministru din partea PSD. Victor Ponta este persoana care „participă la ședințele coaliției” din poziția de prim-ministru. Atenție, mare atenție ! Deciziile privind guvernarea se iau de liderii coaliției, nu de către Victor Viorel Ponta. Mesajul este mai mult decât clar. Victor Ponta a devenit din decident un executant. Dragnea, Oprea și Tăriceanu iau deciziile iar Ponta le execută. Vicepremierul Oprea devine jandarmul coaliției. Este unul dintre decidenții care este în Guvern, subordonat lui Victor Ponta. Ca la balamuc. Motorul guvernării s-a gripat. S-a dus naibii.
Îmi vine în minte, obsesiv, ideea unei „consultări” între Președintele Iohannis sau a unuia dintre consilierii lui cu Gabriel Oprea. Cu privire la poziția față de Codul fiscal. Normal. Ce poate ieși de aici ? Bine, bine, nici nu mă gândesc să uit „interesul național”.
Cu un guvern gripat, Oprea are marea șansă să „cumpere”. Să cumpere notorietate de la poporul doritor de „ordine și disciplină”, să cumpere „putere electorală”. Cine are cu ce, pe timp de criză, profită. Prețurile mici la valorile mari atrag „rechinii”. UNPR este un fel de rechin politic. Înghite fără prea multe mofturi tot ce i se oferă. Crește. Și crește. Și va ajunge mare și puternic. Iar pe „trupul” PSD încep să se vadă niște spații goale, acolo unde „gura” UNPR a mușcat.
Declarația lui Ștefănescu este nu doar una amenințătoare, este și una a disperării. PSD se simte părăsit. Antecedentele UNPR - Strategia de apărare și nominalizarea lui MRU la SIE -, nu lasă loc îndoielii. UNPR are intenții clare de independență politică. UNPR vrea să joace politic independent de PSD. Nu este mare lucru ca Oprea să anunțe o poziție radicală ca în cazul „propunerilor” PSD de modificare a codurilor penale. A amenințat atunci că modificarea lor de către PSD rupe coaliția ! De aceia respectivele proiecte de lege au fost amânate pentru această toamnă (fără prea mari șanse ca inițiatorii să mai obțină ce și-au propus !). Și acolo a fost poziția fermă a lui Klaus Iohannis împotriva modificărilor ! Nu este mare lucru ca acum să facă o declarație asemănătoare. Nu te pui cu interesul național.
Judecând „la rece” retrimiterea de către Klaus Iohannis a Codului fiscal la Parlament, văzând tevatura iscată și mai ales poziționările radicale la care s-a ajuns, trag concluzia că Iohannis a jucat excelent o carte politică. Ia, practic, din „mâna” PSD, „gloria” realizării codului fiscal și o pune în „mâna” tuturor celorlalte partide parlamentare dar și a societății civile. Codul fiscal devine un produs comun al societății românești și nu un produs al unui partid, oricare ar fi el. Aprobarea Codului fiscal după această tevatură se va face pe alte baze economice. Societatea românească, în ansamblul ei, este atât beneficiara scăderii fiscalității cât și responsabila de respectare a legii fiscale. Iohannis ia de la particular și duce la general. Undeva, între obiectivele lui politice, există și acesta. Al societății românești ca actor activ al politicii statului.
Îmi vine în minte zicerea lui Băsescu la confruntarea electorală cu Adrian Năstase: „Adriene nici nu știi cât de mic începi să fii”. În locul lui „Adriene”, putem pune fără echivoc „PSD-ule”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu