luni, 24 august 2015

Un comunicat al Președintelui Iohannis care ar trebui mai atent citit.

Comunicatul este aici. Pe sit-ul Președinției. Pentru cei care nu știu unde sunt informațiile despre activitatea Președintelui Iohannis.

S-a trecut ușor peste el. Media, superficială, ca de obicei, avidă de scandaluri potențiale (dacă nu sunt le inventează) nu a tratat mesajul prin conținut său politic, în special sub aspectul politicii externe. În condițiile în care tocmai la acest domeniu s-a referit Klaus Iohannis. Expres.

Iau o parte din mesaj. Cel care a fost dezvoltat incomplet de mai toată presa care a vrut să arate că știe ceva mai mult.

Așa cum am mai spus, semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 reprezintă un moment tragic pentru națiunea română și o bornă cinică în istoria secolului XX. Dispreţul față de lege și față de valoarea sacră a ființei umane a făcut posibilă existenţa unor regimuri criminale care au secerat vieţile a sute de mii de oameni nevinovaţi. Victimele politicilor de exterminare iniţiate şi coordonate de regimurile național-legionar, antonescian şi comunist nu trebuie negate, uitate sau minimalizate, ci trebuie onorate și amintite. Prin măsurile și acțiunile curajoase și concrete pe care le-a luat în ultimul deceniu cu privire la condamnarea fermă a acestor regimuri, România a dovedit că s-a desprins definitiv de un capitol sumbru al istoriei sale”.

Avem o poziție politică cu adresă către exterior, către vecini și statele cu care România s-a înfruntat de-a lungul timpului: „semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 reprezintă un moment tragic pentru națiunea română și o bornă cinică în istoria secolului XX”.

Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov a fost un act samavolnic de împărțire a „lumii” între Germania fascistă și Rusia comunistă. Greșit pomenesc unii doar pierderea Basarabiei și a nordului Bucovinei, aici trebuie inclus și Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Cu aproape două luni înainte, Rusia lui Stalin a transmis României ultimatumurile prin care cerea părăsirea necondiționată a Basarabiei și Bucovinei. Și ultimatumurile lui Stalin și Dictatul de la Viena sunt acte internaționale conexe Pactului Ribbentrop-Molotov. Ele pun în aplicare înțelegerea anterioară între Germania și Rusia. Ungaria este beneficiara unui sistem construit de Germania care dorea să refacă binomul Austro-Ungaria-Germania, Ungaria lucrând asiduu pentru a obține teritoriile austro-ungare cu excepția Austriei propriu-zise. Ungaria obținuse o porțiune din Slovacia (noiembrie 1938), ocupase Ucraina Subcarpatică (actuala Transcarpatia din Ucraina) în martie 1939 și probabil tânjea, pe lângă Transilvania și la Bucovina și la ținutul Herței (ocupate samavolnic de ruși, preventiv, provocând furia lui Hitler - se pare că în Pactul de tristă amintire aceste ținuturi nu erau în sfera de influență a rușilor ).

Declarația lui Iohannis este fără echivoc. Atât pentru Ungaria - care exhibă „nedreptatea” Tratatului de la Trianon (tratat confirmat și reconfirmat prin actele internaționale ulterioare) -, cât și pentru alte state care au avut parteneriate „speciale” cu Rusia (nu este exclus să le aibă și acum !), precum și Rusiei care își continuă comportamentul de stat de ocupație în Moldova de peste Prut. Este un mesaj și pentru nostalgicii germani și austrieci care încurajează comportamentul politicienilor maghiari și a grupurilor extremiste și xenofobe maghiare. Prin această declarație, Iohannis spune că România își știe istoria, își cunoaște teritoriul, își cunoaște drepturile și califică fără nici un dubiu acțiunile unor state europene din secolul trecut ca fiind un „moment tragic și o bornă cinică” pentru poporul român. Germania, Rusia, Ungaria sunt statele care au conceput și pus în practică mizerabilul Pact.

Probabil că Viktor Orban și ai lui la Budapesta mai scapă o înjurătură la adresa lui Iohannis.

A doua parte, se adresează celor din România care au rămas cu nostalgia regimurilor politice naționalist-legionar, antonescian sau comunist. Toate sunt criminale. Toate au fost abuzive, toate au comis crime împotriva cetățenilor români. Fără excepție. Discuțiile pe marginea lor sunt absolut inutile. Crima, în general, nu se poate justifica, crima la scara unei națiuni sub nici o formă.

Declarația lui Iohannis o iau ca pe o poziție de stat în relațiile cu alte state. România își reafirmă, fără echivoc, poziția față de evenimentele sinistre ale secolului trecut și arată că știe care îi sunt drepturile teritoriale. Arată și faptul că va respecta stau-quo-ul Europei de azi și că va acționa și pe viitor potrivit tratatelor la care este parte. Extremiștii români ar trebui să ia aminte. Este poziția statului român și va fi „apărată” de toate instituțiile statului. Cu toate instrumentele pe care statul le are la dispoziție.

M-a deranjat comportamentul jurnaliștilor. Declarația a fost tratată cu maximă superficialitate. Oare oamenii ăștia gândesc ?

Niciun comentariu: