joi, 27 august 2015

Imigranții. Eterna poveste. Jurnaliștii idioți nu se dezmint.

Poza este pe net, alături de alte sute sau chiar mii de altele asemenea. Sunt imigranții. Din Siria, Libia, Liban, Maroc, Algeria, Nigeria, Irak, Iran, Afganistan, Bangladesh, Egipt, Sudan etc. Toți vor o viață mai bună și toți știu că în statele UE este mai bine pentru rezidenți decât în alte state. În special în Austria, Germania, Anglia, Franța, Suedia ... Toți știu că ajungând în aceste țări au posibilitatea să se amestece cu cei care au ajuns deja acolo și există reale șanse să evite expulzarea.

Am spus expulzare. Corect. Urmează ca majoritatea dintre ei să fie expulzați. Nu sunt refugiați, nu sunt persoane cărora trebuie să li se asigure o protecție, o asistență potrivit dreptului internațional. Majoritatea dintre ei sunt, de fapt, migranți economici. Ca atare, vor suporta regimul prevăzut pentru aceștia, în mai toate țările europene.

Nu am de gând să fiu lacrimogen dar nici extremist. Cum au devenit iresponsabilii jurnaliști români și politicienii populiști. Este o problemă gravă, foarte gravă. Această migrație iese din tiparele normale, nu poate fi tratată decât cu măsuri severe, potrivit dreptului european (al tratatelor UE) și național construit în acord cu tratatele UE.

La RFI s-a făcut o sinteză a presei române cu privire la imigranți (aici). Cei de la Adevărul titrează: „Românii, insensibili la criza refugiaților”. În conținutul articolului de unde iau cei de la RFI apar idei tembele, cretine de-a dreptul. Zona politică este acuzată că „nu a avut o reacție coerentă”, populația este acuzată că nu urmărește știrile iar cei care au răspuns întrebărilor au fost de acord cu primirea refugiaților sirieni (cei afectați efectiv de război și victime ale jihadismului islamic). Bomboana pe colivă o pun cei de la Adevărul când ajung să „motiveze” faptul că imigranții nu aleg România ca țară țintă sau măcar țară de tranzit. Mai mari idioțenii nu am citit, jurnaliștii sau așa-zis jurnaliștii de la Adevărul se justifică prin atenționarea că este vorba despre părerea „specialiștilor” (în ce ?!).

În primul rând, să o luăm cu zona politică. Aceasta cuprinde autoritățile statului și Parlamentul, acolo unde partidele politice se exprimă. Ce reacție coerentă să aibă (reacție dorită de jurnaliști) ? Este, până acum, România o țară care se confruntă cu valurile de imigranți ? Nu. Este posibil să devină ? Este. Este implicată în problema migrației actuale ? Da.

Idioții de la Adevărul ar fi trebuit să știe că România a participat la întrunirile europene în materie cu Președintele țării, cu primul-ministru, cu ministrul de interne etc. Dacă cei de la Adevărul ar urmări evenimentele ar fi aflat că societatea civilă din România participă la discuțiile pe temă în cadrul organizat de UE. Ei nu știu, nu știu pentru că jurnalismul în România are ca șablon negativismul, iraționalismul, scandalul public.

De ce ne ocolesc imigranții ? Ei bine, explicația „savantă” a celor de la Adevărul m-a dat pe spate:

„Chiar dacă românii sunt primitori, refugiaţii sirieni nu au prea multe motive să profite de această ospitalitate. Nivelul economic scăzut din România, barierele legate de limba română, poziţionarea geografică şi lipsa unui ajutor real sunt doar câteva dintre motivele pentru care imigranţii nu se înghesuie să vină la noi în ţară. Aceştia evită chiar şi să tranziteze ţara noastră, nu doar din cauza aşezării geografice, ci mai ales din cauza infrastructurii deficitare, afirmă specialiştii, care nu se aşteaptă la un val de imigranţi, în ciuda afluxului pe care-l întâmpină ţările occidentale în ultimele zile”.

Proba de cretinism jurnalistic este maximă. Jurnaliștii de la Adevărul indic ideea că imigranții din Siria sunt la curent cu barierele de limbă, cu nivelul scăzut al economiei, lipsa ajutoarelor reale la care ar avea dreptul etc. Care este sursa media care le-a deschis ochii ? O fi apărând Adevărul în limba arabă sau în celelalte limbi vorbite în Asia și Africa și noi nu știm. Bașca lipsa drumurilor ! Auzi la ei, imigranții evită să tranziteze România din cauza „infrastructurii deficitare” ! De parcă mersul pe jos al imigranților (în majoritatea timpului), ar avea nevoie de autostrăzi.

Dacă jurnaliștii români s-ar fi uitat pe harta Europei, ar fi observat că drumul „drept” către Germania, Austria sau Suedia nu trece prin România sau Bulgaria, plecând din Grecia. Trece exclusiv prin Macedonia, Serbia, Ungaria de unde pot ajunge în Austria și apoi în Germania sau o pot lua prin Slovacia și Cehia pentru a ajunge în Germania și de acolo să treacă în Suedia. Dar ei nu și nu. De ce să nu facă o știre praf dacă se poate ?

Alături de cei de la Adevărul vin cei de la Jurnalul Național care strigă cu patos : „Criza refugiaților alarmează România”. Alarmează pe dracu. Idioții de la JN sunt mereu plecați cu sorcova. Ședința unei comisii nu este o alarmă. Are cu totul alt rol. Cel de coordonare.

Jurnaliștii români, jalnici, nu au observat știrile din Europa care au sens. Nu mobilizările sunt foarte importante, ci deciziile politice asumate, nu doar declarate. Iar ca decizii politice avem controlul imigranților asupra motivelor pentru care au venit. Intrăm deja în cadrul formal al tratatelor UE. Imigranții pentru motive economice vor fi returnați țărilor lor. Indiferent că și-au vândut bunurile pentru a-și plăti călătoria. Este problema lor și nu a cetățenilor europeni. Eu sunt convins că majoritatea imigranților au motive economice de migrare și nu aparțin categoriei refugiaților. Aceștia sunt puțini. Este peste poate să îmi explic refugiați politici (victime ale războiului) din Irak, Iran, Afganistan, Bangladesh, Pakistan, Egipt, Nigeria sau alte state care au teritorii neafectate de conflicte. Acești migranți sunt, evident, economici sau au alte interese.

De aceia în Ungaria, Slovacia, Cehia și la noi în România și Bulgaria se va pune accentul pe controlul migranților. Nu sunt refugiați, vor fi returnați în statele din care provin. Normal, toți migranții vor primi asistența umanitară la care au dreptul însă nu vor primi dreptul de liberă circulație în spațiul european. Pentru jurnaliștii de doi bani bucata (inclusiv cei de la Digi24), dreptul la liberă circulație apare doar în momentul în care statul țintă este de acord să intri pe teritoriul lui. În spațiul UE, dreptul la liberă circulație este doar pentru cetățenii statelor membre UE, nu pentru toți oamenii de pe planetă. Mai primesc dreptul la liberă circulație în spațiul UE cetățenii statelor terțe (statele din afara spațiului UE) care au primit dreptul de rezidență pe teritoriul unui stat UE pentru motive bine întemeiate (efectuarea studiilor,  acceptarea unui post de lucru într-o companie de pe teritoriul UE, asistență socială sau protecție politică).

Singura posibilitate pentru a nu pune toate statele UE în dificultate este aplicarea, cu strictețe, a prevederilor Acordului Schengen și a Acordului de aplicare a acestuia. Fără excepție. Dramele, tragediile vieții persoanelor implicate în migrație sunt emoționante însă noi trebuie să ne apărăm cetățenii. Putem ajuta dar nu putem să le dăm țara. Nu putem accepta înlocuirea populației autohtone cu cei care nu pot sau nu mai vor să trăiască în țara lor.

Poziția României va fi aceeași cu cea a tuturor statelor UE exprimată în mod oficial. Nu se va alătura pozițiilor particulare ale politicienilor din statele membre care își fac campanie electorală în tușă populistă. Vom primi refugiați (imigranți politici), în norma negociată la CE, cu asistență financiară din partea CE (se pare că 6.000 euro pentru fiecare refugiat). Migranților existenți/acceptați deja în România dar și refugiaților pe care îi vom primi, va trebui să le asigurăm posibilitatea formării unor comunități sau posibilitatea încadrării în comunitățile românești. Va trebui ca mai târziu, dacă în țările lor nu se ajunge la pace și reconstrucție națională să le permitem posibilitatea de a rămâne în România și a obține cetățenia română. Va trebui să judecăm cu capul pe umeri nu cu picioarele. Începem să avem un deficit al forței de muncă ca urmare a dezvoltării economice. Românii plecați în afara țării la muncă nu se manifestă foarte deschis în sensul întoarcerii în țară. Nu vor sau nu au calificările necesare ocupării locurilor de muncă. De undeva va trebui să aducem niște oameni care să ocupe locurile de muncă ce apar. În toate domeniile. Acum stăm rău la locurile de muncă în agricultură, în construcții, în comerț. Avem o parte dintre posibilii candidați în rândul migranților. Nu este exclus să accentuăm politica de atragere a forței de muncă, în special din celelalte state membre ale UE dar și din statele terțe. În special din statele din care avem deja comunități constituite, cum sunt libanezii, sirienii, irakienii, turcii.

Trebuie să tratăm imigrația cu parcimonie. Să o folosim în interesul nostru. Să nu o combatem prostește.

Cât privește latura emoțională a migrației din aceste zile, înclin să îndemn către echilibru. Presa își dorește senzaționalul, călcând în picioare interesul național. Sunt tragedii personale, ceea ce este de așteptat, dar nu putem să le alinăm noi. Nu putem să le oferim tuturor migranților ceea ce își doresc. Nu avem nici pentru noi. De aceea se cuvine a trata diferit migranții. Cei economici sau cei care nu își justifică statutul de refugiat trebuie trimiși în țările din care provin. Este nevoie de ei acolo. Noi putem, împreună cu celelalte state europene, să îi ajutăm să se dezvolte economic, să își refacă țara distrusă de conflicte dar nu le putem oferi mai mult. Nu putem renunța la limba și cultura noastră pentru a face loc limbii și culturii lor.

Niciun comentariu: