Că se vrea sau nu, azi s-a petrecut un act important, din punct de vedere politic. Liviu Dragnea a impus coaliției de la guvernare vrerea sa. A trimis la colț pe Victor Viorel Ponta - care a tot declarat zilele trecute că rediscutarea în Parlament a Codului fiscal se va face în regim de urgență etc. -, a trimis la colț pe Călin Anton Popescu Tăriceanu - care a dorit să iasă în evidență cu sesiunea extraordinară a Senatului și adoptarea unei soluții pentru Codul fiscal agreată de eșaloanele secunde ale partidelor de la guvernare (un fel de mită electorală) -, a atras atenția UNPR că el conduce coaliția de guvernare, că Victor Ponta este doar un executant al PSD în funcția de prim-ministru.
A atras atenția opoziției că el este cel care stabilește în numele PSD ce se face și ce nu. A negat caracterul decizional al negocierile partidelor pe cod, le-a fixat în parametrii negocierilor tehnice. Parafate ele însă fără a avea girul politic necesar pentru a intra în dezbaterea parlamentară. A cerut partidelor politice o întâlnire la nivelul liderilor pentru a stabili ce va făcut.
Agerpres (aici) și Mediafax (aici) tratează fiecare (după orientarea politică afișată până acum) problema.
„Eu cred că este mult mai important să măsurăm de două ori și să tăiem numai o dată, dar să fim siguri pentru că, repet, este o temă extrem de importantă. (...) Noi credem că este nevoie de timp pentru ca fiecare partid politic, până la întâlnirea pe care, repet, sper ca și colegii din Opoziție să o accepte să fie joi, să știm fiecare ce punct de vedere susținem și în urma acelei discuții Putere — Opoziție să avem un punct de vedere comun care să ne dea garanția tuturor că modificările aduse Codului fiscal fac ca în România lucrurile să fie stabile”.
Nu este prima oară când Dragnea afirmă „să măsurăm de două ori și să tăiem numai o dată” ! Este o declarație la care revine mereu, de când a preluat puterea la PSD. Mai mult, este o declarație care este folosită mereu de Mugur Isărescu. Ba, și mai mult, este una din declarațiile folosite de Klaus Iohannis. Este suficient să fac aceste atenționări. Liviu Dragnea își formează imaginea unui om politic responsabil, grijuliu cu actul politic al partidului pe care îl conduce. Pentru că ne place mereu să scoatem în evidență „combativitatea” unor acte și fapte politice, pot spune că este „o palmă” pentru toți membrii și susținătorii PSD care se manifestă zgomotos în favoarea lui Victor Ponta și a actelor de guvernare girate de acesta până în prezent.
Care va fi rezultatul politic joi, nu știu însă am dreptul să speculez.
O primă variantă ar fi aceea că Dragnea va încerca să impună punctul de vedere al PSD de până acum, corectând astfel înțelegerile tehnice. Este posibil. Dar nu cred că o va face.
O altă variantă ar fi aceea că Dragnea va răspunde atenționărilor Consiliului fiscal, BNR, CE, BCE, FMI etc. Că va pune în balanță fiscalitatea și politica bugetară. Că va obliga specialiștii PSD să îi dea date viabile cu privire la consecințele introducerii Codului fiscal, că va ține cont de faptul că motivările de până acum sunt doar „speranțe” nu certitudini. Că va observa cum este în realitate economia noastră, că va observa ce se întâmplă în jurul României, că va evalua consecințele pentru statele europene a imensei migrații din nordul Africii și Asiei, că economia europeană este pe muchie de cuțit și că ceea ce până azi arată a creștere - cu consecința creșterii și a economiei României -, mâine, nu se știe când, se va fi o stagnare și chiar o descreștere. Codul fiscal propus stimulează consumul în condițiile în care acesta crește deja, reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% fiind deja un mare pas înainte. Dacă economia statelor UE se va reduce ca urmare a disfuncțiilor ce vor apare în urma marii migrații de azi dar și a intensificării actelor teroriste (pe motive religioase, de mediu sau dracu mai știe ce), stimularea excesivă a consumului în România poate avea efecte perverse. La toate acestea se adaugă creșterea cheltuielilor bugetare prin creșterea salariilor bugetarilor dar și a altor cheltuieli deja angajate - apărare, securitate, mediu, sănătate, învățământ etc.
Recitind finalul citatului de mai sus, mă duce gândul la faptul că Dragnea își dă seama că acest Cod fiscal este la o limită periculoasă din punctul de vedere al fiscalității și că un guvern viitor (poate chiar al PSD și aliații) ar fi pus în situația de a-l modifica pentru a satisface nevoile de funcționare ale statului. Modificarea Codului fiscal în viitor va fi precedată de critica celor care l-au conceput iar PSD va fi hulit la scenă deschisă cu consecințele de rigoare din punct de vedere politic. Deja, opozantul socialist Geoană dă semnale că mai multe prevederi fiscale sunt în defavoarea electoratului PSD, a celui tradițional. Cred că Dragnea vrea să ajungă la o înțelegere politică care să bată în cuie un Cod fiscal cu care PSD (este creația lor) să se poată lăuda și în viitor, mai ales prin stabilitatea lui funcțională. Din declarațiile lui Cătălin Predoiu nu reiese garanția că acest Cod fiscal va fi bătut în cuie !
Poate că până la urmă va câștiga orgoliul politic și nu rațiunea. Iar aici, la orgoliu, au toate partidele de apărat tot felul de tâmpenii. Rațiunea nu mai are loc.
Dragnea joacă tare. Acum i-a trimis la colț pe Ponta, Teodorovici și pe toți susținătorii. Nu ei iau deciziile !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu