miercuri, 19 august 2015

Politică cu ... curul.

Este din ce în ce mai evident că Ponta își bate joc de noi. Cum vrea „mușchiul lui”. Nu mai este șef la PSD este însă șef la Guvern. Ca șef al Guvernului, ia decizii de politică fiscală fără a se mai consulta cu cei care azi conduc PSD-ul. Îi pune în fața faptului împlinit. Nu cred că Dragnea și echipa care conduce acum PSD-ul se simt foarte bine după declarațiile lui Ponta.

Codul fiscal care prăbușește România către deficite cât mai mari și împrumuturi cât mai multe - avem de urmat exemplul Greciei, ce naiba ! -, este urmat de crearea altor deficite prin măririle salariale ale bugetarilor după cum îi cântă lui Ponta în cap „păsărelele”. Nu are garanția trecerii legii salarizării în sistemul bugetar așa cum a fost ea întocmită așa că se folosește de ordonanțe de urgență. La legile de aprobare în Parlament, știe că nu vor fi parlamentari care să se opună, nu au nici cum, drepturile salariale vor fi considerate „drepturi câștigate”, chiar dacă sunt cu scop politic, un fel de mită electorală. La toate acestea, Ponta mai adaugă și ruperea relațiilor cu FMI care constată derapajul actualului Guvern de la convenția avută la încheierea acordului anterior, complicarea relațiilor cu CE și BCE prin încălcarea tratatelor încheiate în cadrul UE. Omul ăsta este pornit, parcă, să rupă relațiile cu UE !

Modul în care majorează el salariile diferitelor categorii profesionale din sistemul bugetar arată mai mult decât clar că nu este sănătos la minte. La fel ca Băsescu ostilizează categoriile profesionale. Care este mai importantă ?! Sunt mai importanți dascălii sau sunt mai importanți medicii ? Poți compara un medic cu un procuror ? Poți compara un dascăl cu un judecător ? Îi poți compara cu un polițist sau cu un militar ? Care este valoarea serviciilor oferite de fiecare în parte ? Valoare economică, nu valoare socială, nu valoarea pe care societatea s-a angajat să o apere prin Constituție.

Mediafax (aici).

Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”.

Păi ... așa nu se poate ! Nu se poate la nivelul administrației unei țări. Trebuie să ai o limită, undeva. Trebuie să ai o alocare în procent din PIB pentru salarizarea personalului din sectorul bugetar. După cum explică Ponta, nici vorbă de așa ceva. Trebuie să ai o creștere a salariilor ca urmare a unei creșteri economice și în limita creșterilor economice. Nu dai salarii pe baza posibilității de a te împrumuta. Grecia este alături, în spațiul geografic, este într-o criză profundă care va afecta pe greci în viitor. Cei care susțin azi că grecii trăiesc mai bine azi cu toată criza căzută pe capul lor sunt niște iresponsabili. Grecii spun că și-au pierdut locurile de muncă, grecii spun că au pierdut afacerile, grecii spun că vin vremuri grele pentru că se vor reduce locurile de muncă iar plimbăreții noștri pe la Atena vin să ne demonstreze altceva. Cu măsurile abrupte luate de Ponta pentru posibile foloase politice nu este de mirare să ajungem ca grecii. Și grecii au fost victime ale iresponsabilității politicienilor.

Degeaba se trag semnale peste semnale privind lipsa de sustenabilitate a măsurilor din domeniul fiscal luate „dea valma”. Ponta face ce face să impună aceste măsuri cu orice preț.

Să fie clar. Scăderea taxelor și impozitelor este un lucru bun atunci când taxele și impozitele rămase asigură finanțarea statului. Fără a apela la împrumuturi ! Când nu se asigură finanțarea, atunci se vor introduce noi taxe și impozite. Poți face împrumuturi pe proiecte de dezvoltare, exclusiv pe ele. Când mărești salariile fără a avea baza economică necesară, comiți un atentat la siguranța națională. Asta face Ponta acum.

Individul acesta lipsit de morală spune că are economii. Că mărește salariile din economiile făcute în acest an. Dar la anul ? Dar peste 2 ani ? Măririle de salarii au caracter permanent. A făcut ceva Guvernul Ponta pentru a asigura o creștere a economiei care să permită susținerea salariilor mărite azi ? NU ! Nu a făcut. A oprit investițiile guvernamentale, a oprit și investițiile cu fonduri europene prin componenta contribuției naționale. Investițiile private în domeniul imobiliar aduc bani la buget doar cât timp construiesc însă economia națională este dependentă de „arterele” de transport rutier, feroviar, naval ... Interconexiunile cu celelalte state membre ale UE în sistemul energetic, rutier, feroviar etc. au fost oprite. Suntem la fel de izolați ca la cucerirea puterii în 2012. Nu mai spun despre legăturile economice absolut jenante între regiunile țării. Ne „lipim” cu ungurii la frontieră însă nu avem comunicații economice între Moldova și Transilvania. Ca la balamuc.

În țară este rău, cu vecinii stăm rău, dezvoltarea economiei este în colaps iar Ponta promovează, agresiv, derapajul național.

Senilul Tăriceanu sare în ajutorul lui Ponta și cere, direct sau prin interpuși, ca Iohannis să obțină (prin relațiile pe care le are) modificarea tratatelor semnate anterior pentru ca România să poată avea un deficit mai mare. De noaptea minții !!

Niciun comentariu: