Agerpres (aici).
La Mamaia, unde s-a dus cu „treabă” (cineva trebuie să muncească în țara asta !), Ponta ține o conferință de presă unde face gargară cu pioneze. Prin Codul fiscal propus, vom avea creștere economică de 3% anual. La viitor, chiar și după anul 2016 ! Sigur însă în 2016. Și completează el cum vom fi peste Polonia și Ungaria, țări cu care spune ipochimenul că ne asemănăm. Aiurea.
Mănâncă rahat. Structura economiei Poloniei este alta decât a României. Nu mai spun despre „arterele economice” ale Poloniei (infrastructura de orice natură), existente pe teren, folosite la capacitate maximă și nu promisiuni pe hârtie în tot feluri de planuri pervers construite (să treacă și autostrada aia pe la poarta casei mele, ce naiba !).
După ce am văzut și niște declarații ale unor oameni de afaceri invitați pe la emisiuni TV am ajuns la concluzia că este harababură și în capul unora dintre ei cum este și în capul politicienilor.
Spunea cineva, nu îl cunosc, tot la TV, că așa cum avem o strategie de securitate națională ar trebui să avem și o strategie fiscală. Este legată de strategia de securitate, pentru că prin fiscalitate fac funcțională țara. Fiscalitatea îmi asigură resursele să aplic strategia de securitate. Fiscalitatea îmi asigură funcționarea statului. Fiscalitatea îmi asigură și finanțarea angajamentelor statului, că este vorba despre salariile bugetarilor, că este vorba despre pensii, să este vorba despre stimularea natalității, că este vorba despre învățământ sau sănătate, că este vorba despre justiție etc.
În contra multor opinii politice, eu cred că acționăm greșit. Reducem fiscalitatea sperând că vom dezvolta economia. Tăiem în speranța că vom primi mai mult. Producem șocuri fiscale pentru a îmbia contribuabilii să își achite datoriile. Dacă mâine, imediat în 2016, bugetul de stat nu va mai primi surplusul sperat, ce va face guvernul ? Se va împrumuta. Mai mult decât acum. Iar rata de achitare a împrumuturilor va crește an de an până când vom ajunge să aducem bani la buget doar pentru rata împrumuturilor. Și așa facem împrumuturi zilnice pentru ca instituțiile statului să funcționeze, pentru a plăti salariile bugetarilor și pensiile, pentru a achita contravaloarea unor intervenții excepționale (inundații, incendii, căutarea unor rătăciți sau cine știe ce altă situație care reclamă intervenții neplanificate). Trăim din împrumuturi. Ne întindem mai mult de cât ne este plapuma. Nu folosim creșterea economică pentru reducerea datoriilor și pentru încadrarea în limitele normale. Idioțenia concepției privind dezvoltarea prin îndatorare a ieșit din matcă. Am ajuns să trăim prin îndatorare.
Am văzut doar procente. Scădem acolo, scădem dincolo, tăiem aia și pe ailaltă ... Nu am văzut numerar. Cât a cheltuit „x” instituție anul trecut, cât a cheltuit altă instituție, care sunt costurile necesare pentru fiecare instituție în parte pentru a funcționa și pentru a asigura modernizarea lor etc. Care sunt obligațiile statului, atât interne cât și externe. Când dai înapoi din banii împrumutați de la entitățile financiare, interne și internaționale, când plătești obligațiile angajate, dai banii gheață nu procente. Procentele le calculezi după aceia.
Eu cred că fiscalitatea va trebui redusă abia atunci când sumele de bani atrase la bugetul de stat sunt peste necesarul de funcționare a acestuia. În România nu este cazul. Oprirea investițiilor a adus un surplus la bugetul de stat, surplus cu care se laudă și se joacă Ponta, insuficient pentru investițiile deja angajate. Este o realitate. A angajat investiții de 20 mld euro și are doar un surplus de 4 mld euro. Ba, ca să fie mai aiurea toată gândirea economică a lui Ponta, aruncă surplusul pe salarii care au caracter de permanență. Anul viitor, cu aceeași politică de guvernare, nu este exclus ca surplusul băgat în salarii să nu mai fie realizat. Atunci se va apela la împrumuturi pentru plata salariilor și pensiilor, mai mult decât acum. O luăm pe panta greacă. Ce, suntem mai fraieri ca grecii ?!
Guvernarea asta a PSD este o catastrofă. Pe termen lung. Prin promisiunile de mărire a salariilor în sistemul de sănătate i-a agitat și pe ceilalți. Comportamentul lui Ponta este anticonstituțional. Favorizează o categorie profesională în dauna celorlalte. Nu acționează pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate pentru o mai bună eficiență a acestuia, cumpără însă voturile celor din sănătate pentru alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Normal că au sărit în sus cei din învățământ, din domeniul ordinii publice și probabil că mârâie și ceilalți. Și ei au dreptul să primească bani pentru voturi.
Îmi este din ce în ce mai multă scârbă de acest individ și de gașca de incompetenți care îl acompaniază. Pentru plăcerile unora de azi vor suferi alții mâine. Cei mai mici, care se dau în leagăne asistați de părinții care se bucură de promisiunile electorale ale ciumaților socialiști.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu