Parlamentarii se prostesc pe zi ce trece. În căutare disperată de voturi pentru noi mandate, au idei trăznite.
Mediafax (aici).
Un grup de 16 parlamentari de la toate partidele propun ca aleșii locali condamnați cu suspendare să nu își mai piardă mandatele, indiferent că sunt condamnați pentru infracțiuni de drept comun sau pentru infracțiuni de corupție. Motivarea este la fel de idioată ca propunerea.
Nu îi pot califica decât ca o adunătură de idioți. Înțeleg interesele electorale însă ce fac ei depășește cu mult limita bunului simț. O persoană condamnată este vinovată, în formele stabilite de lege și constatate de instanța de judecată. Modul de executare a pedepsei nu micșorează vinovăția. Fapta este faptă. Mai mult, sinistra trimitere la „legitimitatea” celor condamnați este cea mai proastă „glumă”.
„Astfel, în unele cazuri interpretarea a fost strictă şi orice condamnare, cu sau fără executare, la o pedeapsă privativă de libertate s-a soldat cu emiterea de către prefect a ordinului de constatare a încetării mandatului sau cu adoptarea hotărârii de încetare a mandatului de consilier. Ca efect, chiar şi pentru delicte minore, comise fără intenţie şi fără legătură cu exercitarea atribuţiilor ce le revin, aleşilor locali condamnaţi la executarea pedepsei cu suspendare le-a încetat mandatul. În alte cazuri, instanţele au ales interpretarea în spirit a prevederilor legii şi, drept consecinţă în urma condamnării la o pedeapsă cu suspendare, cei vizaţi şi-au putut exercita în continuare atribuţiile de aleşi locali”.
Acești parlamentari ar merita, dacă ar exista o normă privind „prostia”, să fie excluși din Parlament.
De noaptea minții. Fac propunere legislativă pentru că prefecții nu au acționat unitar sau instanțele au dat sentințe diferite. O prostie imensă.
Prefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Între ei și ministrul de resort există raporturi de subordonare. Prefectul care nu știe ce să facă (nu exclud posibilitatea asta) cere lămuriri de la Guvern. Guvernul îi va spune să aplice legea. Iar legea nu permite interpretarea.
Cât privește instanțele de judecată, parlamentarii noștri iar sunt plecați cu pluta. Există procedura judiciară necesară pentru astfel de cazuri.
Motivarea lor este de tot rahatul. Practic, inițiativa legislativă nu are scopul de a corecta o lege care are rateuri - nu există așa ceva în acest caz -, urmărește păstrarea până la finalul mandatului a prietenilor politici dovediți ca infractori. Pentru că în următorul ciclu electoral nu mai au acces. Poate că vor veni cu o altă inițiativă legislativă prin care cei condamnați cu suspendare să poată candida. Nu ar trebui să ne mire.
Să fie clar. Aleșii locali condamnați penal cu sau fără executarea pedepsei în penitenciar sunt infractori dovediți prin sentința dată de instanța de judecată. Alegătorii nu au ales să fie conduși de infractori, din momentul condamnării aceștia pierd legitimitatea. Susținerea lor legislativă pe baza „legitimității” alegerii lor pică. Sunt infractori. Suspendarea executării pedepsei în penitenciar nu este o achitare.
Nenorociți parlamentari mai avem !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu