De la Agerpres am luat pe bucățele. La „cursdeguvernare” am găsit ceva mai mult, tot din datele oficiale, fără comentarii răuvoitoare, cum le fac eu, de obicei. Recunosc, fără a fi spășit, că sunt nu doar neîncrezător în angajamentele electorale ale PSD și ALDE, sunt îngrijorat că acești indivizi au gânduri negre față de mine și alții ca mine care „nu le cântă în strună”.
Nu iau tot. Unii, mai ales dintre cei care știu cum este cu bugetul și evoluția lui, știu ce este cu PIB-ul și cum crește el, au luat datele țintă ale politicilor anunțate și au spus că sunt fantezii. Nesustenabile, ăsta este termenul folosit de ei. Nu se susțin bă, infractorule Dragnea. Chiar dacă tu ești șmecher și vei spune mai târziu că nerealizările, care vor apare mintenaș, sunt din cauza lui Iohannis și a adversarilor politici, ale Europei „decăzute” etc., ale lui Soros sau investitorilor străini, ale cui vrea mușchii tăi, politicile tale sunt nesustenabile pentru că sunt pur și simplu fantezii SF.
Să începem cu asta:
Produsul intern brut (PIB) pentru 2017 este estimat la 815,195 miliarde de lei (182,78 mld. euro, conform cursului mediu estimat), veniturile la bugetul general consolidat la 254,717 miliarde de lei (31,2% pondere în PIB) şi cheltuielile la 278,817 miliarde de lei (34,2% pondere în PIB), rezultând un deficit de 24,1 miliarde de lei (2,96% din PIB).
Măi infractorule Dragnea, ce zici, faci o comisie parlamentară care să cerceteze pe Grindeanu și habarniștii lui de la Guvern în cazul în care fanteziile de mai sus nu se realizează ? Nu de alta, dar ai făcut deja o comisie care cercetează de ce Guvernul Cioloș nu a reușit să aducă la buget „gaura” aia de 10 mld lei prognozată ! Pe de altă parte, saltul de la 165 mld euro, PIB în 2016 la 182 - 183 mld euro în 2017 nu este cam mare ? PIB-ul calculat în 2016, pentru 9 luni, a fost de aproximativ 119 mld euro, ultimul trimestru fiind prognozat ca unul de scădere a creșterii PIB, așa că probabil mai adăugăm acolo ceva în jur de 40 mld. euro și se va ajunge undeva pe la 160-165 mld euro ! Cum crești tu aproape cu 20 mld euro PIB-ul în 2017 ? Tot pe consum ca în 2016 ? A, ai mărit salariile și pensiile și speri că românii își vor umple burțile, vor deveni mai grași, își vor lua plasme mai mari și mai multe telefoane etc. Fantezie ?
Proiecţia veniturilor bugetare propune pentru anul 2017 o proporţie 32,2%, de 32,4 % în anul 2018, şi de 32,8 % din PIB, în anul 2020, „evoluţie determinată de evoluţia indicatorilor macroeconomici pe orizontul de referinţă, precum şi de actele normative adoptate până la acest moment”.
Iar mă dă pe spate. De la 29-30% din PIB de până acum, trecem ferm la 32% ! Suntem ultima găină din UE cu privire la veniturile bugetare din PIB, până și Bulgaria ne este în față, nu mai spun de Ungaria care s-a cățărat pe la 40% din PIB, iar acum spunem că vom colecta 32% din PIB. Cum mama dracului infractorule Dragnea ? Nu cumva ai scăzut sursele bugetare ? Din ce scoți banii ? Din piatră seacă ? Iar SF, hai !
La bugetul de stat ai ministere care își vor suge de sub unghii. Le scazi veniturile.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) primește de la bugetul de stat aproape 11,179 miliarde de lei, cu 4,26% mai puțin decât execuția preliminată pe 2016. Alocarea reprezintă 1,37% din PIB, potrivit „Sintezei fondurilor alocate pe surse si pe titluri de cheltuieli”, din anexa la proiectul bugetului total, și 95,96% din totalul bugetului ministerului, restul urmând să se asigură din venituri proprii.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) primește de la bugetul de stat 11,022 miliarde de lei, cu 2,21% mai puțin decât execuția preliminată pe 2016. Această alocare bugetară reprezintă 1,35% din PIB, potrivit „Sintezei fondurilor alocate pe surse si pe titluri de cheltuieli”, din anexa la proiectul bugetului total şi 96,36% din totalul bugetului MApN.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), primeşte 7,109 miliarde de lei, cu 14,48% mai puțin decât execuția preliminată pe 2016. Alocarea reprezintă 0,87% din PIB, potrivit „Sintezei fondurilor alocate pe surse si pe titluri de cheltuieli”, din anexa la proiectul bugetului total, şi 96,41% din totalul bugetului ministerului.
Parcă nu este suficient cât rău faci, te apuci infractorule Dragnea și umbli și la destabilizarea macro-economică.
Documentul precizează că, pe orizontul de referinţă, se estimează o deviere de la Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (OTM) stabilit pentru România, respectiv 1% din PIB, deficitul structural pe anul 2017 fiind estimat la 2,92% din PIB, în anul 2018 la 2,97% din PIB, urmând sa înregistreze o traiectorie descendenta începând cu anul 2019, respectiv 2020.
„Chiar în condiţiile manifestării acestui risc, devierea de la OTM s-ar produce în condiţiile menţinerii, pe întreg orizontul de planificare, a unui nivel sustenabil al datoriei publice de sub 40% din PIB”, se mai spune în raport.
Ca atare, ieșim, pentru că așa vor mușchii tăi din echilibrul macro-economic și o luăm pe arătură iar. Bine, ai lângă tine pe sinistrul Tăriceanu, tatăl crizelor economice, marele specialist care a rămas fidel modelului economic al „împrumuturilor pentru dezvoltare”, banii obținuți din activitatea economică fiind destinați către consum, iar acolo unde nu ajung, împrumuturile rezolvă treaba. Scuza cu încadrarea datoriei publice sub 40% din PIB nu ține, nu acesta trebuie să fie scopul ci echilibrul economic.
De fapt, proiecția ta infractorule Dragnea are marele merit că urmează să ne mai împrumutăm pentru că după tine, PIB-ul urmează să crească ca Făt Frumos, într-un an câți alții în 7 ani ! Astfel de gogomănii SF merg la cei care stau cu mâna întinsă să le mai dai ceva, nu la toți !
Este evident că proiecția ta bugetară suferă cumplit. Fuge după o Fata Morgana a creșterii de 5,2% a PIB pentru 2017, cu mult peste capacitatea economiei românești de a crește - specialiștii spun că economia actuală poate crește, sustenabil, cu maxim 3,5% -, creșterea pe bază de consum merge câteva trimestre, cum a fost și în 2016 unde s-a „descărcat” surplusul oferit de scăderile TVA și măririle salariale, iar în ultimul trimestru și aceste consumuri au scăzut. Românii vor cumpăra acum, când primesc plusul de bani după care vor sta cuminți să plătească ratele, banii fiind mai mulți la cumpărător, producătorii și vânzătorii vor crește prețurile pentru că piața vrea echilibru - uite, cafeaua pe care o iau eu a crescut cu peste 6 lei la 500 g ! Iar tu promiți marea cu sarea ! Iar proiecția ta bugetară va fi plină de „găuri” ca un șfaițer ! Adică se va dovedi o minciună și o gravă lipsă de responsabilitate în actul de guvernare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu