Voi faceţi cum vreţi, eu vă spun doar o părere! În aceste zile, s-a declanşat o luptă crâncenă între magistraţi (în mod deosebit procurori) şi politicieni. Nu va duce nicăieri o astfel de bătălie decât poate la decredibilizarea unora sau a altora ori a ambilor combatanţiAruncarea în „scena conflictului” a „politicienilor”, fără nici o precizare cu privire la care politicieni se referă, duce în derizoriu ideea. Pentru că în această „luptă” nu sunt angajați alți politicieni, dimpotrivă, alți politicieni sunt de partea magistraților care semnalează caracterul partinic al inițiativelor legislative construite în cabinetul infractorului Liviu Dragnea și al acoliților lui cu scopul de a scoate din penitenciare pe colegii lor care au comis infracțiuni, de a elimina din cazuistica penală condamnări cu executare pentru anumiți oameni politici din PSD și ALDE, ca aceștia să nu primească pedepse cu închisoare în dosarele pe care le au pe rol, să elimine din legile penale infracțiuni care pot fi comise de funcționari publici și demnitari exact în domeniile în care, se pare, cei din PSD și ALDE vor să abuzeze de funcțiile publice pe care le ocupă în aceste zile cu persoane din propriile partide. De ce nu, să scoată „din mâinile procurorilor” primarii PSD, iar gândul mă duce la Gabriela Firea care a comis deja niște aranjamente care ar putea duce la comiterea unor infracțiuni după cum prevede legea acum dar care, după cum au făcut modificările în legile penale colegii ei de partid, nu ar mai fi infracțiuni în viitor.
Băsescu mai face o măgărie. Spune el că „(…) în această dispută, trebuie avut în vedere un lucru pe care se sprijină sistemul de drept al statelor democratice civilizate şi anume acela că orice om are dreptul la o a doua şansă (mai ales dacă acoperă dauna)”.
Ca să fiu sincer, ca absolvent de drept, știu că „a doua șansă”, după ce infractorul acoperă dauna, nu înseamnă nepedepsirea lui ! Bănuiesc că Băsescu s-a referit doar la grațierea executării unor pedepse și nu la măcelărirea legilor penale, la desființarea unor infracțiuni sau la imposibilitatea procurorilor de a instrumenta unele infracțiuni cărora inițiatorii legii din PSD le-au băgat condiții de formă aproape imposibil de îndeplinit !
Afirmația lui Băsescu este, pe undeva, idioată de-a binelea. Ipotezele din normele penale au în vedere drepturile și libertățile civile ale persoanelor, principiile democrației și apărarea statului de drept și complementar se referă la daune. De fapt, daunele produse prin comiterea unei infracțiuni pot fi circumstanțe agravante sau atenuante, în funcție de mărimea lor, de care judecătorul va ține seama la stabilirea pedepsei. Acoperirea daunei produse nu șterge fapta infracțională ! Îmi este imposibil să cred că există în țările democratice o astfel de legislație penală.
Dreptul la o a doua șansă, cum spune Băsescu, înseamnă că persoana care a comis o infracțiune profitând de o calitate pe care o are la un moment dat va putea să continue în viitor să aibă aceeași calitate și, de ce nu, să mai încerce odată. Dacă este prins va face pușcărie, dacă nu este prins „este negustor cinstit”. Afirmația lui Băsescu este nocivă. Idioată, după cum am mai spus. Cei care comit infracțiuni profitând de calitatea pe care o au la un moment dat, nu mai pot avea o perioadă de timp dreptul de a avea acea calitate: funcționar, funcționar public, funcție eligibilă, demnitar, comerciant etc. Pentru funcțiile și demnitățile publice, condamnările penale trebuie să fie o condiție de excludere pe viață. În funcțiile și demnitățile publice nu este vorba despre dreptul persoanei de a dispune de ea însăși ci despre dreptul și obligația persoanei aflate în funcția sau demnitatea publică de a aplica legea în numele și pe seama statului, în folosul celorlalți concetățeni. Din moment ce comiterea unei infracțiuni are ca scop un interes personal, o astfel de persoană nu poate reprezenta interesele altor persoane, nu poate reprezenta interesele societății. Nu are mentalitatea necesară, nu are pregătirea necesară unui astfel de demers public.
Pot înțelege ce vrea de fapt Băsescu. La ce speră. Pot înțelege și de aceea mi se întărește convingerea că Traian Băsescu este un politician ratat. Când admiți astfel de idei crețe, nu mai poți reprezenta interesele politice ale unor cetățeni ((art. 8 alin. (2) din Constituție)). Este evident că nu ai treabă cu acele interese. Este evident că viața politică a lui Traian Băsescu are scopuri personale, strict personale. Nu de reprezentare a unor cetățeni într-un stat democratic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu