Creativul Ion Cristoiu a mai lăsat o „moștenire culturală” jurnaliștilor români, pentru eternitate: binomul securitate-justiție, o combinație „nocivă” pentru societate (cum lasă cu multă îndârjire să se înțeleagă autorul și susținătorii). Plătitorii atacurilor la adresa SRI și a procurorilor din DNA, cei care i-au plătit și lui Cristoriu inovația, sunt din ce în ce mai vizibili. Urcă și coboară scările DNA, ale instanțelor de judecată, intră cu cătușele la mâini în mașinile poliției, scriu „opere științifice” în penitenciare. Cristoiu, chiar hulit de unii cititori sau confrați, este însă „în viață” prin aberațiile lansate de-a lungul timpului și promovate intens de jurnaliștii interesați, ba chiar îmbogățite cu alte și alte tâmpenii spuse fără frica de a fi dovediți ca mincinoși, fiind plătiți pentru aceasta de cei care au de a face cu Justiția prin intermediul Direcției Naționale Anticorupție ! Este ciudat că lumea are ca principală preocupare să afle cum au fost descoperiți politicienii și oamenii de afaceri care au de a face cu DNA și mai târziu primesc condamnări severe de la instanțele de judecată și nu este preocupată de faptele săvârșite de cei urmăriți pentru faptele infracționale. Este o mare ciudățenie ! Mai ciudat este faptul că prin intermediul unor posturi Tv - în special Antena 3, România Tv, B1Tv și chiar Realitatea Tv -, dar și a unor ziare se induce ideea că ofițerii de informații și procurorii DNA sunt vinovați că au descoperit corupții ! Circul este grotesc când corupții se dovedesc a fi vârfuri în sistemul de învățământ, vârfuri în sistemul medical, vârfuri în domeniul cercetării etc.
Și mai ciudat, cel puțin pentru mine, este să văd cum aceeași lume cere sancționarea celor care au sprijinit descoperirea faptelor infracționale care definesc corupția medie și mare !
Sunt de acord că lumea nu are educație pentru traiul într-o societate democratică. Nici nu are cine să i-o facă. Cei mai vocali în atacurile asupra Justiției și chiar asupra statului de drept sunt reprezentanții dăscălimii din România. Pentru că de umbli la CV-ul celor care sunt, cumva, formatori de opinie, le găsești apartenența la dăscălimea română. Cu drept sau doar de formă. Cum naiba să nu am asemenea idee din moment ce majoritatea politicienilor condamnați, personalitățile din sistemul de învățământ, din sistemul medical dar și unii oameni de afaceri sunt și „profesori universitari”, „oameni de știință” sau contributori, ca invitați, la procesul de învățământ ?! Ce interes să aibă infractorii să transmită tineretului valorile statului de drept ? Nici unul. Și-ar săpa singuri groapa.
Ca urmare a îndreptării atenției opiniei publice asupra persoanelor, asupra celor care se află în fruntea unor instituții care ies în evidență tocmai ca urmare a realizărilor lor, strategii din spatele atacurilor, plătitorii acestora, urmăresc să descurajeze instituțiile să își facă treaba. Culmea, tocmai acele instituții care au cel mai important rol în combaterea marii corupții !
Persoanele atacate, Coldea de la SRI și Kovesi de la DNA, reprezintă tocmai instituțiile de forță care se ocupă cu combaterea marii corupții. Pentru că marea corupție (corupția săvârșită de de politicienii care ajung în Parlament și în Guvern, politicienii care preiau conducerea instituțiilor statului odată cu schimbarea guvernării), este principalul factor de risc la securitatea națională. Coldea conducea serviciile operative ale SRI care se ocupă cu identificarea riscurilor la adresa securității naționale iar Kovesi conduce Direcția Națională Anticorupție, procurorii direcției având ca obiect de activitate urmărirea penală a faptelor de corupție la nivel înalt. Este evident că atacarea lor a devenit un scop al vieții corupților din toate partidele și nu numai. Mai mult, persoanele care au obiceiul să acționeze prin intermediul actelor de corupție pentru îmbogățire fie au intrat în partidele politice care le pot oferi o brumă de protecție politică, fie sprijină partidele politice care au capacitatea să le ofere o protecție oarecare împotriva actelor instituțiilor statului care combat corupția. Justiția fiind „inamicul Nr. 1” !
SRI declară, pe site-ul propriu, că printre atribuțiile sale privind apărarea valorilor constituționale, sunt și cele privind identificarea faptelor de corupție.
Prin acţiuni specifice, culegem şi verificăm informaţii care ne permit să identificăm forme de manifestare ale fenomenului corupţiei ce determină disfuncţii majore în domenii de interes pentru segmente largi de populaţie, precum administraţia publică, justiţia, învăţământul, sistemul sanitar ori cel de protecţie socială.DNA declară, pe site-ul propriu, că misiunea serviciului este să combată corupția medie și mare, corupția săvârșită de „gulerele albe”, astfel că prin curățirea „corpului” de la cap să se descurajeze inclusiv corupția mică, sau corupția „de ghișeu”, corupția de la restul „corpului”.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) este o structură de parchet specializată în combaterea corupției mari și medii. Este creată ca un instrument necesar în descoperirea, investigarea și aducerea în fața instanței a cazurilor de corupție medie și mare. Prin activitatea sa, contribuie la reducerea corupției, în sprijinul unei societăți democratice apropiate de valorile europene.Schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor ! Spune o vorbă din bătrâni. Funcția publică este însoțită, întotdeauna și la oricare nivel, de riscul ieșirii din sistem. Uneori, cei care ies, răsuflă ușurați. Legiuitorul nu a fost foarte darnic cu protecția celor care sunt chemați să aplice legea. În afara ieșii ca urmare a săvârșirii unor fapte incompatibile cu funcția deținută (încălcarea unor reglementări interne sau comiterea unor fapte penale), ieșirile din sistem sunt provocate de schimbarea puterii politice (cucerirea puterii politice de către PSD a dus la ieșirea din sisteme a multor specialiști care nu doresc să aibă de a face cu agramații puși de PSD și ALDE la conducerea ministerelor !) fie de măsuri de protecție ale sistemului în fața unor campanii media orchestrate de cei care au fost „afectați” de activitatea legală a funcționarilor sistemului. Coldea este suspendat pentru clarificări, spune comunicatul SRI, privind comportamentul lui în urma dezvăluirilor inculpatului fugar Sebatian Ghiță. Dacă „dezvăluirile” lui Ghiță nu ar face parte dintr-o campanie care seamănă foarte mult cu un scenariu convenit din timp pentru a satisface setea de răzbunare a unora care au fost deconspirați de către SRI ca fiind autorii unor grave fapte de corupție sau de acțiuni împotriva securității naționale, nu ar fi fost o problemă. A devenit o problemă în momentul în care o mare parte a presei, în special a presei care are (ciudat, nu ?!) patronii în pușcărie sau pe cale de a intra în pușcărie. Măsura are ca scop protecția serviciului. Serviciul însă, va funcționa ca și până acum însă va face, în mod obligatoriu, o analiză a comportamentului presei românești atât de avidă să obțină sancționarea funcționarilor statului care le-au descoperit patronii cu fapte de corupție sau fapte îndreptate împotriva siguranței naționale (aici pun, fără a greși, participarea acestor organisme media la propaganda rusă pentru destrămarea NATO și a UE !). Este evident că unii dintre politicienii puterii actuale dar și ai fostei puteri politice au devenit părtași la acțiunea de destabilizare a instituțiilor statului. Fără nici un pic de logică, presa română a început să inducă ideea că Coldea este deja cercetat penal. Evenimentul Zilei jubilează. Probabil că Băsescu și Andronic au dat sarcini precise să se obțină o presiune a opiniei publice pentru judecarea și condamnare lui Coldea. Alături de Băsescu jubilează cei din PSD, Elena Udrea s-a transformat în „Mama Omida” și emite predicții pe care Mediafax și Gândul le promovează cu obstinație.
DNA, ca structură având competențe clar definite pe zona de combatere a corupției mari și medii, a fost creată după un model adoptat de mai multe state europene – Spania, Norvegia, Belgia, Croația.De ce a fost necesară constituirea unei structuri specializate de parchet doar pentru combaterea a corupției la nivel înalt și mediu, atâta timp cât corupția mică, sau mai bine spus, corupția de zi cu zi, „corupția de ghișeu” este un fenomen pe care cetățenii îl resimt în mod mult mai direct?Răspunsul este următorul: corupția la toate nivelurile este alimentată atunci când persoane corupte care dețin anumite pârghii de putere au sentimentul că sunt deasupra legii, că sunt intangibile și că societatea nu dispune de mijloace suficient de eficace pentru a le dovedi activitățile infracționale și a le trage la răspundere. Pentru a combate eficient acest tip de criminalitate, care face parte din categoria criminalității „gulerelor albe” este nevoie de o instituție specializată, independentă și dotată cu resurse corespunzătoare. Rezultatele concrete ale instituției specializate în combaterea corupției la nivel înalt sunt menite să descurajeze corupția la toate nivelurile.
DNA este o entitate independentă în raport cu instanțele judecătorești, cu parchetele de pe lângă acestea, precum și în relațiile cu celelalte autorități publice.
Plecarea lui Coldea de la SRI sau a lui Kovesi de la DNA nu schimbă datele problemei. Specialiștii acestor două instituții vor acționa ca și până acum.
În loc să asistăm la destrăbălarea media, ar cam trebui să o combatem. Din moment ce media încearcă, de fapt, să distrugă statul de drept, noi ceilalți ar cam trebui să îl apărăm. Este în interesul nostru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu