Astăzi a avut loc așa-numita, de Iordache, consultarea publică pe marginea OUG-urilor care destramă democrația în România. Agerpres vine cu mai multe calupuri de știri însă, după părerea mea, esența este alta. Nu este de esență scandalul iscat la consultare, nu este de esență faptul că niște condamnați penal au participat și au exprimat puncte de vedere în sprijinul inițiativei personale a deputatului Iordache aduse în zona puterii administrative și impuse cu sprijinul Guvernului. De esență sunt actele normative în cauză care presupun un atac virulent la adresa democrației. Acolo este esența.
50-100 de persoane într-o sală înghesuită sunt considerate de Iordache mai importante decât cei aproape sau peste 100.000 de persoane care au manifestat pe străzile din București, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov, Constanța, Bacău etc.
Niște universitari de pe la niște facultăți private sunt mai importanți decât CSM, PICCJ, DIICOT, DNA. Sunt mai importanți decât organizațiile profesionale ale magistraților care au ca scop social protejarea profesiilor și a practicienilor din profesiile juridice implicate în magistratură.
Părerea unui „neica nimeni” este mai importantă pentru Iordache decât cererea Președintelui României de a retrage OUG-urile și de a urma o procedură parlamentară care să aibă valoarea unei voințe politice clar exprimate.
Am auzit tot felul de afirmații. Și de la Iordache și de la Grindeanu. Să îmi fie cu iertare, dar îmi pun serios întrebarea: diplomele de studii pe care cei doi le dețin sunt pe bune ? Au măcar jumătate din nivelul de cunoștințe presupus ca urmare a diplomei primite ?
OUG pentru grațiere este o făcătură. Ordinară. Nu rezolvă nici o situație din penitenciare. Iordache este fie surd, fie orb, fie nu poate înțelege realitatea. Președintele CEDO a constatat că în România este o problemă de structură a sistemului penitenciar care nu permite îndeplinirea condițiilor elementare de detenție, nu este o problemă de conjunctură care poate fi rezolvată, pentru moment, printr-o grațiere colectivă. Grațierea nu rezolvă problema condițiilor de detenție din penitenciare. Numărul probabil al celor care ar beneficia de grațiere nu elimină supra-aglomerarea. O reduce nesemnificativ ! Pentru că existența supra-aglomerării va fi și după această grațiere. Continuarea unor reclamații la CEDO nu este împiedicată ! Singura soluție pe termen scurt este un efort financiar prin care să fie amenajate ca închisori cu îndeplinirea standardelor CEDO imobilele puse la dispoziție de MApN. În acest an ar putea fi înființate 1-2 închisori care vor slăbi supra-aglomerarea. Nu trebuie uitat faptul că reducerea supra-aglomerării presupune personal pentru noile închisori, de la administrația închisorii la gardienii absolut necesară, cabinete medicale cu medici și asistenți etc. Cu grațierile nu se rezolvă nimic ba, mai grav, prin grațiere sunt insultate victimele grațiaților. Ce folos că avem legi dacă infractorii sunt grațiați pentru că un Guvern nu este capabil să pună la dispoziția ANP închisorile de care este nevoie ?! Pentru ce mai avem coduri și legi penale dacă toată munca polițiștilor, procurorilor, judecătorilor, personalului din administrația penitenciarelor este aruncată la coșul de gunoi prin grațierea pedepselor infractorilor ?! Pentru ce mai avem legi penale dacă politica penală a PSD și ALDE presupune eliberarea infractorilor ?
M-a uimit declarația prim-ministrului Grindeanu care a susținut că grațierea era prevăzută în programul de guvernare sub sintagma „grija față de cetățeni” ! Este culmea indolenței dacă nu a prostiei. Cum adică, PSD și-a construit programul de guvernare pentru a elibera infractorii din pușcării ? Cu ceilalți cetățeni ce se va întâmpla din moment ce infractorii sunt eliberați pentru a comite alte noi infracțiuni ? A, noile victime ale infractorilor vor fi victime colaterale ale politicii penale adoptată de Guvern ? Halal Guvern !
Pentru ca ticăloșia să fie completă, inițiatorul Florin Iordache a introdus o noutate: grațierea pedepselor pentru cei care au suspendată executarea pedepsei în penitenciar. Este fabulos individul ! Grațierea este un act de clemență, cum susțin sus și tare Adrian Năstase și Rodica Stănoiu. Prin grațierea aceasta dispare actul de clemență și ajungem la un act administrativ. Pentru că nu sunt grațiați cei care au „note bune la purtare” date de administrațiile din penitenciare, clemența fiind în deplinătatea ei funcțională, ci sunt luați alandala niște infractori și eliberați pentru că odată cu ei să scape niște persoane față de care puterea politică are un anume interes. Iar grațierea pedepselor celor care au o pedeapsă cu suspendarea executării în penitenciar ne spune că există clar un interes politic și nu unul juridic.
Este mai mult decât evident că această grațiere are scopuri politice și nu salvare a penitenciarelor. Motivările cu amenzile „uriașe” pe care România le-ar primi la CEDO sunt simple fabulații. Dar, ține la prostime sau sprijină acțiunile de manipulare ale rău-voitorilor.
Cât privește modificarea codurilor penale, este evident că suntem în fața unei grosolănii politice și o ingerință în actul de Justiție. Este evident că modificarea normei „abuzului în serviciu” se urmărește albirea dosarelor unor politicieni iar prin dezincriminarea neglijenței în serviciu sunt eliberați fără a mai fi cuprinși în grațiere, alți politicieni. De aici se vor elibera o mulțime de infractori condamnați de abuz în serviciu sau neglijență în serviciu ! Aici va fi grosul eliberărilor ! Aici sunt sutele de mii de dosare care urmează a fi închise pentru că noile norme nu mai prevede abuzul ca infracțiune decât dacă îndeplinește cumulativ niște condiții ferme. Jumătate din dosarele DNA intră urgent la arhivă. Mii de șmecheri cu carnet la PSD sau ALDE se întorc curați și parfumați la locul de muncă să își reia activitatea. Dacă condamnare nu mai este, nici interdicția de a ocupa funcția publică nu mai este !
Nu este greu să înțelegi aceste lucruri. Bat la ochi. Iar Iordache o ține langa-balanga de parcă a uitat toată materia dreptului pe care spune că a parcurs-o la Craiova și la Chișinău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu