Nu, nu voi vorbi despre PSD și conducerea lui înțeleaptă și demo(no)cratică. Am ambâțul să vorbesc despre PNL. Pentru că se termină o perioadă dominată de voința „mea” și se va alege: fie se va continua „modelul”, fie se va reveni la democrația internă a PNL, cea de dinainte de 2012. Când ideile și deciziile încă mai erau dezbătute și votate. În ultima perioadă de timp s-a eliminat complet dezbaterea deciziilor. Deciziile au fost luate de o mână de oameni și au fost impuse celorlalți. Iar ceilalți, cei din organizații, la recomandarea liderilor locali, au dat votul unor decizii care le erau străine. Complicitatea asta a avut ca rezultat performanța PNL la alegerile locale și parlamentare. Culmea, cadrul legal al PNL nu s-a schimbat. S-a schimbat comportamentul liderilor. În loc să își țină pălăria pe cap au ajuns să o țină în mână !
Prietenul Radu Zlati scoate în evidență o zicere a unui coleg venit de la PDL odată cu fuziunea, ajuns lider local și membru al BPN: „Noi am luat puterea și clar nu le-o mai dăm. O să îi tolerăm prin zonă, dar PNL e acum al nostru, este creștin-democrat. Cui nu-i convine să se ducă la Tăriceanu... că tot plâng după el”.
Ce vor face astăzi membrii BPN, convocați de conducerea PNL ? Vor trece cu vederea o astfel de afirmație ? Vor avea o atitudine ? Împăciuitorismul va fi mai puternic decât insulta colectivă adusă celor care au ținut PNL până la fuziune ?
Au de ales. Dacă vor adopta politica struțului, partidul va purta numele Partidul Național Liberal în mod simulat. Va fi o dispariție a PNL de pe scena istoriei României. O dispariție reală.
Am mai observat o atitudine. Se acreditează ideea unificării PNL cu ALDE. Da, două mere stricate pot fi puse în același coș. Dar nu pui un măr bun, la păstrare sau într-un proces tehnologic, la un loc cu mărul stricat. Ideea este absolut nocivă. În loc ca persoane cu o oarecare influență în PNL să promoveze întoarcerea la membrii și simpatizanții acestuia și să proiecteze viitorul în funcție de existența lor, de interesele lor, umblă creanga după fuziuni și cooptări de noi membri „cu reputație”. Este, în mod evident, o înlocuire, forțată, a activului de partid cu oportuniști. Nu mai trebuie să mire plecarea membrilor PNL din partid și nici scăderea votanților PNL. Partidul se chinuie să nu îi mai reprezinte.
Aștept să văd ce vor face cei care în BPN al PNL, reprezentanți ai celorlalți membri ai PNL în acest organism de conducere, care au obligația de a analiza ce s-a întâmplat până acum și a adopta acele măsuri care să refacă partidul. Pentru că partidul este deja bucăți-bucățele. Dintr-un partid al indivizilor cu o viziune politică a ajuns un partid al baronilor și baroneților aserviți primilor.
În funcție de ce vor face cei din BPN voi avea și eu o atitudine.
Am văzut, nu o dată, că cei care nu sunt de acord cu „șefii” temporari ai PNL sunt amenințați cu datul afară din partid. De parcă PNL a ajuns „moșia” lor ! Starea asta trebuie să înceteze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu