vineri, 23 martie 2018

Afacerea Skripal, se complică

Agerpres. Afacerea Skripal: UE își recheamă ambasadorul în Rusia pentru consultări (oficial)

Ei bine, treburile devin din ce în ce mai complicate. Rusia are în față nu doar Marea Britanie, pe care o acuză că ar fi falsificat informațiile ba, chiar că în spatele atentatului ar fi SUA, are în față toate statele membre ale Uniunii Europene. Theresa May a avut suficiente date pentru a obține sprijinul celorlalte state membre ale UE.

Marea Britanie a expulzat 23 de persoane din cadrul oficiilor diplomatice ale Rusiei din Regat. Polonia a anunțat că va expulza la rândul ei un număr echivalent dintre cei care asigură reprezentarea Rusiei în republică. Informațiile vehiculate de către Bruxelles spun că și alte țări din Uniunea Europeană vor  proceda la  expulzarea oficialilor diplomatici ai Rusiei. Treaba se complică.

În Marea Britanie a mai avut loc o moarte, tot a unui rus. Se pare că acesta a fost strangulat în propria casă. Presa britanică vorbește că poliția are în vedere redeschiderea a altor 14 dosare cu cetățeni ruși care au fost uciși în Marea Britanie! A devenit o mare problemă pentru siguranța cetățenilor britanici mai ales că în cazul Skripal, unde s-a folosit o substanță toxică „de luptă” creată de Rusia pe timpul războiului rece, un polițist britanic care s-a apropiat de Skripal și fiica sa aflați în stare de comă pe o bancă a suferit, la rândul lui efectele substanței toxice. Polițistul este în stare gravă în spital alături de Skripal și fiica sa. Alte 50 de persoane aflate în zona în care s-a produs atacul chimic au avut nevoie de îngrijiri medicale și sunt sub supraveghere până se finalizează cercetările armatei britanice cu privire la aria de răspândire a substanței toxice și cunoașterea corectă a efectelor asupra organismului uman. Rusia nu a comunicat organizației internaționale competente că a realizat acest produs!

Nimeni nu mai este în siguranță în Europa și de aceea se impun măsuri excepționale de protecție împotriva unor acțiuni posibile din partea statelor care încă mai folosesc substanțe toxice de luptă împotriva civililor pentru a-și rezolva problemele politice. Deocamdată, sunt aplicate măsurile politice: chemarea ambasadorilor și reducerea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă.

Măsura nu trebuie să surprindă. Diplomația rusă a răspuns cu dispreț cererilor Londrei. Lumea s-a săturat de minciunile diplomației ruse.

Niciun comentariu: