sâmbătă, 10 martie 2018

Cabinetul Groko. Germania are guvern

Olaf Scholz și Angela Merkel vor forma echipa de conducere a noului cabinet Merkel. Olaf Scholz va fi vice-cancelar și ministru al finanțelor.

În „știrile” anterioare, cu multe luni înainte, CDU considera că ministerul de finanțe nu poate fi dat pe mâna social-democraților. Pentru pacea socială, a fost dat.

Presa germană abundă în păreri. Important este faptul că acest cabinet este funcțional. Este funcțional pentru că, așa cum bine remarcă un jurnalist german, scopul a fost obținerea și menținerea puterii. Atât CDU cât și SPD au avut grijă să obțină cât mai multă putere. De la început. Compromisul a dus la un cabinet care are șansa să fie bun, pentru următoarea perioadă de guvernare. Evident, toată lumea vorbește despre ultimul mandat al lui Merkel.

Noul guvern va fi instalat pe 14 martie când Bundestag-ul german o va alege pe Merkel cancelar, pentru a 4-a oară.

SPD și-a prezentat miniștrii.

Prezentarea miniștrilor SPD
Speranțele partidelor aliate este să obțină prin actul de guvernare creșterea proprie și descreșterea influenței partidelor populiste. Cei din SPD au făcut un pas radical renunțând la ideile lui Martin Schultz privind Uniunea Europeană și implicarea Germaniei în viața comunității europene fără însă a părăsi ideea de Europa. Germania va fi mai pragmatică pentru că este ținta politicii protecționiste americane și vede cum vecinul „drag” de la Paris încearcă să o eclipseze în domeniile militare, de securitate, al serviciilor financiare etc.

Cum se va „traduce” viitoarea politică germană vom vedea cât de curând. Oricum, pragmatica Merkel nu a lăsat speranțe nici unei țări europene că Germania va accepta să fie „pungulița Europei”. Iar finalizarea procesului destul de complicat al formării guvernului va da de gândit multor cancelarii. Iar una dintre ele, foarte îngrijorată, cred eu, este la Londra. Oficialii germani dar și oficialii companiilor germane au transmis, constant, Londrei, că relațiile comerciale directe germano-britanice sunt foarte importante dar a alege între Regatul Unit și Uniunea Europeană este inadmisibil, chiar dacă firmele germane vor suporta pierderi importante odată cu finalizarea Brexit.

Deocamdată, nu am ce spune mai mult. Jurnaliștii germani fac tot felul de analize dar acestea sunt legate de persoanele care vor forma cabinetul iar respectivele persoane sunt necunoscute pentru mine. Văd însă că CDU o păstrează pe Ursula von der Leyen la ministerul Apărării. Înseamnă că SPD a acceptat conceptul de reformă al Armatei germane început de ministrul Ursula von der Leyen și ideea Angelei Merkel că Uniunea Europeană trebuie să aibă capacitatea să își asigure singură securitatea și apărarea. Anterior, ministrul de externe (SPD) Sigmar Gabriel a făcut permanent declarații împotriva unei reforme a Armatei germane și a modernizării ei. Din ce am citit, SPD s-a lepădat de Sigmar Gabriel. Pot specula orice însă înclin să cred că a câștigat conceptul Angelei Merkel. Să vedem cum va fi în viitor. După 14 martie vom afla mai multe. Evident.

Cabinetul Groko
Miniștrii SPD

Olaf Scholz - ministru de Finanțe și vice-cancelar
Heiko Maas - ministru de Externe
Katarina Barley - ministru al Justiției
Hubertus Heil - ministru al Muncii
Franziksa Giffey - ministrul Familiei
Svenja Schulze - ministru al Mediului

Miniștrii CDU

Jens Spahn - ministerul Sănătății
Ursula von der Leyen- -ministerul Apărării
Peter Altmaier - ministerul Economiei
Julia Kloeckner - ministerul Agriculturii
Anja Karliczek - ministerul Educației
Helge Braun - șef de cabinet, cu rang de ministru

Evident că mai sunt persoane importante în viitorul guvern federal dar, voi afla mai târziu ce și cum.

Imaginile au fost luate din Spiegel online.

Niciun comentariu: