Respect punctele de vedere adverse dar nu mă pot abține să nu observ și unele exagerări. Iar dacă ele vin de la persoane care pot avea influență asupra altora, atunci este de datoria mea să arăt unde se exagerează.
Este vorba despre libertatea de a te exprima dar și responsabilitatea de a fi corect. Unde intervine minciuna sau informația deformată, adevărul nu stă iar binele nu mai are loc.
Să o iau cu începutul. Mai scurt așa, că nu am să scriu toată ziua la acest articol.
În ziarul „Gândul” apare un articol: „Judecătoarea Florica Roman acuză intervenţia ambasadelor în numirile procurorilor şefi : Statul va deconta abuzurile DNA”
"Există limită a ipocriziei ambasadorilor străini de la Bucuresti, care ne tin lectii de democraţie, stat de drept si independenţa justitiei, în conditiile în care ei înşisi au incălcat legea, principiile statului de drept si independenţa justitiei implicandu-se în numirile sefilor din marile parchete? În contextul initierii pe 22 februarie de catre ministrul justitiei Tudorel Toader, în conformitate cu legea, a procedurii de revocare a procurorului-sef DNA Laura Codruta Kovesi, ambasadorul american Hans Klemm si cel britanic Paul Brummell, folosind aceleasi discursuri lozincarde, au iesit public, din nou, sa ne ţină lecţii despre justitie, declarând ca au încredere oarbă în DNA", scrie Florica Roman, judecătoare în cadrul Curţii de Apel Oradea, pe blogul personal
Normal că citind rândurile de mai sus m-am dus pe blogul judecătoarei Florica Roman, să văd ce și cum. Pentru că, să ne fie cu iertare dar în textul de mai sus este mai mult decât o simplă constatare este formulată o acuză din partea unui judecător al României față de procurorul șef al DNA și față de ambasadorii a două state care, ce să vezi, au tupeul să își exprime încrederea în activitatea procurorului șef Laura Codruța Kovesi!
Ca să fiu și mai clar, judecătoarea Florica Roman face politică! Face politica unui anume partid pentru că ideile prezente în textul ei sunt lozinci lansate în media de PSD dar și de ALDE!
Din dorința de a întări acuzele politice și politicianiste ale coaliției de la guvernare, judecătorul Florica Roman uită de propria poziție socială: membru al „Autorității judecătorești”, a treia putere în stat care, în activitatea profesională zilnică, exercită aplică atributul de putere a statului în cauzele ce îi sunt repartizate! Florica Roman uită cine este și susține acțiunea politică a ministrului justiției, Tudorel Toader, om politic deoarece face politica partidelor care îl susțin în funcția de ministru!
Acuza că ambasadorii „au încălcat legea, principiile statului de drept și independența justiției” este absolut caraghioasă din partea unui jurist, cu atât mai mult cu cât este un judecător de Curte de Apel! Care lege cucoană? Așa cum ai cerut, ferm, ambasadorilor să arate care articole din legile justiției încalcă principiile statului de drept și independența justiției vin și eu, cetățeanul care ți-a citit părerile și te întreb: care lege a fost încălcată de ambasadori? Nici una cucoană. Pentru că ambasadorii nu exprimă public părerile personale ci comunică punctul de vedere al conducerii statului pe care îl reprezintă. Ca atare, cucoană inflamată de politicianismul PSD-ALDE, declarațiile ambasadorilor SUA și a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt punctele de vedere ale statelor respective. De ce? Era să îți răspund ca cei de la guvernare, de la București: de aia! Dar o să spun că cele două state au o colaborare prin instituțiile lor cu DNA foarte bună și că există rezultate care au întărit încrederea celor două state în relația cu România prin intermediul DNA condus de Kovesi. Dacă nu pricepi, nu am ce-ți face. Pe lângă studiul profesional mai este nevoie și de capacitatea de a înțelege ce studiezi.
Culmea este că CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public și Curtea Constituțională, fiecare în parte și fiecare în limitele competențelor ce le revin au dat dreptate „îngrijorării” exprimate de ambasadorii SUA și ai celorlalte state membre ale UE care au avut în atenție problema. Îngrijorări ale guvernelor lor! Iar dacă și aici spui ceva că ar trebui ca fiecare să stea în banca lui, țin să-ți amintesc faptul că în Uniunea Europeană statele merg către o mai mare integrare, inclusiv în legislația civilă și penală! Țin să-ți amintesc și faptul că România a semnat și continuă să semneze acorduri și decizii la nivel internațional, în special europene care devin, potrivit Constituției României superioare legilor române, că ne modificăm legislația penală și procesual penală pentru a fi pe aceeași linie ca celelalte state membre ale Uniunii Europene.
„Tocmai în acest context, al acţiunii perfect legale iniţiate de ministrul justitiei Toader, se vede dublul limbaj/discurs pe care-l folosesc ambasadele: nouă ne vorbesc despre principii, stat de drept şi democraţie, în timp ce ei, ilegal, au făcut târguri oculte privind numirile la vârful parchetelor”
Probe, doamnă judecător, probe aveți? Sau vă bazați doar pe declarațiile unora și altora? Transmiterea încrederii este una și „negocierea funcției” este alta. Cum naiba judeci tu cauzele pe care le primești? După ce repere? Iei hotărâri pe bază de probe sau de vorbe?
Dacă îi rămâneau aprecierile pe blog, nu cred că ajungeam la ele. Dar preluate de presă deja sunt duse în spațiul public și am dreptul să le comentez. Cucoană judecătoare, faci politică! Iar magistrații, potrivit statutului lor nu au voie. Sunt și alți magistrați care „vorbesc” liber dar au limite la care se opresc. Tu nu. Pentru tine, obligația de abținere este un moft.
Știu, te bazezi pe fantezia asta mai modernă a încrederii pentru cele spuse că ești în branșă: crede-mă pentru că sunt doctor, crede-mă pentru că sunt judecător, crede-mă pentru că sunt profesor etc. Ei bine, nu te cred. Cred că faci, de fapt, o ticăloșie. Iar faptul că articolul tău de blog apare exact în ziua de 8 martie 2018, mă face să cred că ești în legătură directă fie cu Tudorel Toader care se simte atacat de la Cotroceni și de către instituțiile Ministerului Public și are nevoie de sprijin de la „profesioniștii dreptului” fie cu un grup „independent” (?!) de susținere a lui Tudorel Toader. Să mă duc către nume ca Gârbovan? Iar tu, hopa, ai și trecut, cu elan muncitoresc, la treabă. Ai nimerit greșit, cucoană!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu