duminică, 11 martie 2018

Ludovic Orban la Consiliul Național al PNL


Discursul președintelui PNL, Ludovic Orban, 
la reuniunea Consiliului Național al PNL, 11 martie 2018 

Stimate colege, stimați colegi liberali,

Începând de astăzi, Partidul Național Liberal, are candidat la funcția de președinte al României, în persoana lui Klaus Iohannis,  actualul președinte al României.

De asemenea, Partidul Național Liberal în conformitate cu prevederile statutare a decis candidatul partidului la funcția de prim-ministru. Permiteți-mi să le mulțumesc tuturor colegilor care și-au exprimat încrederea în capacitatea mea de a gira această candidatură.

Înainte de a mă referi la viziunea noastră asupra guvernării, permiteți-mi să-l felicit pe Viorel Cataramă, pentru că a păstrat viu liberul competiției, să îmi exprim aprecierea pentru cei care au votat, pentru cei care l-au susținut pentru această poziție, și mai ales să îi garantez atât lui Viorel Cataramă, cât și celor care au votat cu el, că voi fi extrem de deschis să preiau toate ideile, toate proiectele pe care ei le gândesc și care pot să îmbogățească programul de guvernare al Partidului Național Liberal.

Dați-mi voie să vă spun că ni se cere de foarte mulți analiști, comentatori și foarte mulți cetățeni să venim cu un program de guvernare, și vom veni cu un program de guvernare, dar nu un program de guvernare scris pe picior, nu cu un program de guvernare așa cum a fost programul pe care l-a prezentat actualul partid de guvernământ, o colecție de minciuni scoase din cărțile cu baronul Münchhausen, și trebuie sa venim cu răspunsuri serioase, profunde, care să se bazeze pe analize, pe studii de impact, pe analiza comparativă a politicilor publice în diferite domenii, în toate țările europene, care să aibă la baza cu adevărat rezolvarea marilor probleme care există în societatea românească, a disfuncționalității majore, a minciunilor care se perpetuează în discursul public și în discursul oamenilor politici numai din dorința de a ascunde existenta acestor probleme.


Stimate colege și stimați colegi, 

În primul rând, dați-mi voie să vă spun că nu putem guverna ca liberali cu 28 de ministere, cu aproape 160 de agenții, oficii, autorități, cu vreo 40 și ceva de servicii deconcentrate în teritoriu, cu peste 1 milion de angajați în sectorul public. Nu se poate! Noi, ca partid, trebuie să venim cu un Guvern suplu, european, de  maxim  14-15 ministere, cu o restructurare profundă a tot ce înseamnă celelalte autorități ale administrației publice centrale, care plimbă hârtii, care se calcă pe bătături și care nu fac altceva decât sa reprezinte o frâna in calea inițiativei individuale. Nu putem să mai menținem acest sistem administrativ. Sigur, prima oară trebuie să începem să îi dăm afară pe toți cei care au fost angajați de PSD fără concurs, aduși pe nepoate, beizadele, pe relații personale.

Vă întrebați de ce vrea să treacă Dragnea ca prioritate în master planul pe transporturi autostradă de la Alexandria la București? Păi am aflat de ce. Practic a crescut traficul de trei, patru ori din cauza pesediștilor din Teleorman, care au fost  angajați fără să facă nimic în diferitele instituții publice din București.

Trebuie să ne asumăm lucruri normale în Europa. Depolitizarea administrației,  trebuie să construim un adevărat  corp al funcționarilor publici, care să nu fie dependent de cheremul și de abuzurile diferiților politruci, care sunt aduși în frunte să aibă capacitatea să asigure continuitatea în guvernare, chiar și atunci când se schimbă șefii. Trebuie să generam un corp care să se bazeze așa cum era la început, pe niște principii fundamentale de competență, de stabilitate, de promovare doar pe bază de merit, de evaluare și de plătirea funcționarilor publici în funcție de rezultate, de performanță.

Din păcate, deprofesionalizarea administrației, umplerea administrației cu tot felul de netoți  și ageamii, care n-au facultate sau o au făcută pe puncte sau care nu știu ce să facă, nu știu nimic când ajung acolo, decât să obțină avantaje personale. Trebuie să punem punct acestui mod de a  privi administrația și funcționarii publici, ca pe niște slugi ale celor care ajung la guvernare.

Dragilor, am să fiu foarte onest și știu că multor primari nu o să le placa ce o sa le spun! Nu putem să continuăm cu 3300 de unități administrativ teritoriale, din care peste 2000 nu au resursele necesare nici pentru subzistență și nu au capacitatea administrativă necesară pentru a dezvolta planuri de dezvoltare a comunităților, nu au capacitatea să asigure servicii publice către comunitățile locale și reprezintă practic o formă prin care guvernele și partidele aflate la guvernare mențin captivi o mulțime de cetățeni, o mulțime de alegători care sunt captivi în localități, care sunt dependenți de ajutorul social, de plata pensiilor, și de fapt toată această încrengătură administrativă nu face altceva decât să funcționeze ca un mecanism prin care este de fapt împiedicată exercitarea voinței reale a oamenilor. 

Asta nu este o administrație pentru cetățean, este o administrație pentru partidele de guvernământ. Am curajul să vă spun lucrul acesta în față, știind că sunt primari care nu o să fie de acord cu mine, dar noi trebuie să gândim profund, serios și să gândim cu adevărat pentru binele comunităților locale și pentru binele României în ansamblu.

Dați-mi voie să vă spun câteva cuvinte despre legiferare. Sunt categoric împotriva ordonanțelor de urgență. Atâta timp cât se permite elaborarea de acte normative ca ordonanțe de urgență, în România nu va fi democrație.  Așa cum este legea de organizare și funcționare a Guvernului,  doi oameni, cel mult trei, pot să decidă adoptarea unor acte normative cu caracter de lege, care să genereze obligații  pentru cetățenii români, obligații pentru firme care să genereze consecințe care nu pot fi îndreptate în cazul în care Parlamentul atunci când ia în dezbaterea Ordonanței respinge OUG. Aduceți-vă aminte de OUG 55, declarată neconstituțională și care nici măcar astăzi majoritatea parlamentara nu a înlăturat consecințele aplicării OUG 55, ordonanță neconstituțională.

Avem la dispoziție alte proceduri. Angajarea răspunderii guvernului, avem de asemenea procedura de urgență în Parlament. Tot despre legiferare. Nu este normal cum se legiferează în România, și asta atacă exact democrația și atacă exact cetățeanul, atacă exact inițiativa individuală a cetățeanului indiferent că este pe târâm economic, pe tărâm social, pe tărâm cultural sau în alte domenii. Trebuie legiferate exhaustiv, trebuie renunțate la actele normative  cu caracter secundar care sunt decise ordine de minister, hotărâri de guvern sau mai știu eu ce alte ordine date de diferite agenții sau autorități care de cele mai multe ori sunt contrare legii, de cele mai multe ori conțin cele mai multe prevederi și proceduri birocratice, care nu fac altceva decât sa creeze atribuții  suplimentare pentru instituții, care de fapt să frâneze inițiativa individuală a cetățeanului. Trebuie să legiferăm așa cum se legiferează în țările normale. Nu se poate să ai Legea Educației care să aibă peste 100 de acte normative secundare necesare pentru aplicarea legii.

Sigur că nu este simplu și, aici, vă spun din capul locului. Nu sunt de acord cu adoptarea legilor fără o dezbatere amplă, fără o consultare serioasă a societății civile, a tuturor grupurilor care sunt afectate și a oricărui contribuitor. Mai bine dezbatem un an de zile un proiect de lege, dar rămâne în vigoare 10 ani de zile, decât să facem legi pe picior în funcție de interese de moment, pe care sa trebuiască să le schimbăm așa cum au schimbat Legea salarizării. Marea capodoperă a actualului guvern, Legea 153 au trebuit să o schimbe la nici un an de la adoptare prin Ordonanța 91 și prin alte acte normative.

Stabilitatea legislativă este fundamentală. Stabilitatea în ceea ce privește legislația fiscală. Nu se poate să schimbi fiscalitatea în România, să faci sute de modificări într-un an de guvernare, să îți bați joc de oamenii de afaceri, de toți angajații din mediul privat, inclusiv de angajații din sectorul public schimbând de la o săptămâna la alta reglementările în materie fiscală. Nicio firmă nu își mai poate face un plan de afaceri sau nu mai are încredere să își facă un plan de afaceri pentru că nu știe la ce să se aștepte de la Guvern și când va mai născoci vreo năzdrăvănie de natură fiscală sau de altă natură.  Niciun cetățean nu poate să își facă un plan de viată, că nu știe ce se întâmplă cu el. Nu mai avem voie să perpetuăm acest sistem de  guvernare care este împotriva democrației. Nici nu apucă cetățenii să cunoască o lege că ea este deja schimbată. Cum poate un cetățean să respecte legea dacă se schimbă de 20, de 30 de ori pe an. Stabilitatea legislativă înseamnă de fapt, capacitatea și șansa fiecărui cetățean de a-și face un plan de viată, un plan de carieră, capacitatea fiecărei firme de a-și putea face un plan de afaceri, un plan de dezvoltare. Avem nevoie ca de aer de acest lucruri. Sigur, ei se laudă că există creștere economică, dar câte miliarde de euro investiții o fi pierdut  România, din cauza faptului că multe firme care erau pregătite să vină în țară, au luat decizia să nu mai vină în țară. Câte sute de mii de locuri de munca s-au pierdut pentru că planurile de dezvoltare ale companiilor din Romania nu au mai fost puse în practică, pentru că firmele nu mai au încredere să riște, să ia credite, să  genereze planuri de dezvoltare.

Dragilor, suntem partidul oamenilor activi, partidul oamenilor cu inițiativă, suntem partidul pro business, nu trebuie să ne ferim de acest lucru. Noi suntem partidul care  trebuie să sprijinim orice cetățean care vrea să pună pe picioare o afacere sau vrea să își dezvolte  propria afacere.  Afacerea este mijlocul prin care se reușește de fapt dezvoltarea. Transformarea prin care se asigura  creșterea economică, prin care se asigură capacitatea fiecărui om de a evolua in carieră. Nu mai trebuie să acceptăm să cultivăm iluziile publice care se practică la nivel național în discursurile tuturor populiștilor și stângiștilor. Trebuie să le spunem oamenilor, dacă vrei să câștigi mai mult, trebuie să muncești mai mult sau trebuie să înveți. Trebuie să evoluezi în carieră, trebuie să evoluezi în ceea ce privește nivelul ierarhic, pentru  asta este nevoie de efort, este nevoie de implicare, este nevoie de asumarea de răspunderi, este nevoie de asumarea de riscuri. Viața este o competiție, o competiție în care reușesc cei puternici, iar România nu poate fi puternică decât dacă se bizuie  pe români puternici, pe români care au capacitatea să stea  pe propriile picioare și care au  cu adevărat capacitatea să  evolueze, să se realizeze în viață. Nu trebuie să mai promitem. Nu trebuie să mai promitem lucruri care nu pot fi  realizate, chiar cu riscul de a pierde niște voturi. Niciodată nu o să ne voteze toată lumea. Păi noi avem criză de forță de muncă în România și avem 300.000 de mii de beneficiari ai ajutorului social care sunt înțeleși cu AJOFM-urile, ca să le dea negație, că sa primească ajutorul social să fie în continuare armata politică a primarului în funcție care dă ajutoarele sociale. Spre deosebire de pesediști, să știți că acolo unde există primari liberali numărul de ajutoare sociale cred că este de trei, patru, dacă nu de cinci ori mai mic, pentru ca ai noștri au mers pe ideea de a aduce investiții, de a crea locuri de muncă, de a genera dezvoltarea economică și asta în mod evident, până la urmă i-a dus pe oameni spre relația normală, daca vrei sa trăiești, dacă vrei să ai un venit decent, trebuie să muncești sau trebuie să ai o activitate care este utilă societății.

Nu sunt de acord și vreau să fie foarte clar, nu sunt de acord cu toate măsurile astea intervenționiste care se iau de stat și care nu fac altceva decât să producă efecte perverse. Noi suntem liberali, noi  trebuie să asigurăm egalitatea oamenilor în fața legii, egalitatea de șanse. Un drept, o măsura se acordă numai dacă se poate asigura către orice solicitant care solicită lucrul  respectiv, nu dacă se poate asigura numai pentru 10% dintre solicitanții măsurii respective pentru că altfel generăm o discriminare între  cei care au  acces și cei care nu au acces.

Alte lucruri legate de fiscalitate. Trebuie sa impunem etica fiscală, principiile care stau la baza fiscalității. Un principiu simplu și clar, că orice venit se impozitează, dragilor. Trebuie să terminăm cu categoriile de scutelnici care s-au generat  de-a lungul timpului prin tot felul de  malversațiuni pe care le-au făcut guvernele de-a lungul timpului.

Vă dau un exemplu concret. Ordonanța 3 dată de Guvern. Au făcut transferul contribuțiilor fără niciun fel de studiu de impact, fără să prevadă  impactul asupra tuturor categoriilor și ca să dreagă  busuiocul au venit cu ceva care mie mi se pare o sfidare la adresa cetățenilor. Să plătești contribuțiile de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de salariați. Nu este normal, nu este firesc, este ne etic. Păi mâine o sa începem toți să  ne ducem să îi cerem Guvernului să ne plătească contribuțiile de sănătate. Nu se poate accepta, există o etică fiscală, de asemenea o etică a cheltuirii  banului public. Banul public trebuie cheltuit pentru chestiuni de interes general în societate, pentru  autostrăzi, pentru  școli, pentru spitale, pentru  asigurarea ordinii publice de către poliție, pentru o justiție corecta și pentru armată.  Trebuie să terminăm cu aruncarea banului public în tot felul de subvenții. În București, vă dau un exemplu,  se dă subvenție pentru diferență de preț, adică cei 500 și ceva de mii de oameni care sunt racordați  la rețeaua RADET, plătesc mai puțin gigacaloria, pentru că 2 milioane  și ceva de bucureșteni, din  taxele si impozitele lor, Firea și cu majoritatea din Consiliul General plătește subvenția pentru diferență de preț la gigacalorie, vânzând mai ieftin, adică pe banii nostri, vânzând inclusiv celor care sunt în rețea, care au venituri peste venituri medie. Pai asta nu e forma de protecție socială, asta este pomană dragilor. Subvenția dacă o aloci, o aloci categoriilor vulnerabile, în funcție de anumite categorii de venituri, nu o dai către toți. Inclusiv în materie de reabilitare termică a blocurilor.  Nu se poate să le reabilitezi termic blocurile, adică pentru niște cetățeni să le crești valoarea proprietăților, să le scazi factura la întreținere pe banii tuturor cetățenilor. Este tot o formă de a utiliza taxele și impozitele plătite de cetățeni pentru niște grupuri.  Fără cofinanțare nu trebuie acceptat niciun astfel de program. Nu mai vreau să mă refer la zecile de astfel de măsuri care  există în fiecare domeniu de activitate.  Banul public trebuie cheltuit pentru interesul public. Banul public trebuie cheltuit în investiții. Nu am terminat de la Constanța la Nădlac, n-am fost în stare în 28 de ani să terminăm autostrada și probabil va mai dura încă 7-8 ani de zile până  terminăm autostrada care să lege Constanța de Nădlac, care  de fapt să lege portul Constanța de Europa Centrală și să asigure o poartă suplimentară de intrare în Europa, și anume să treacă  toate mărfurile și toate investițiile aferente să treacă prin România, și noi n-am fost în stare în 28 de ani să terminăm lucrul acesta.

Avem Dunărea pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu și nu suntem în stare, deși în 2008 le-am lăsat banii, le-am lăsat documentațiile tehnico-economice să facă lucrările de asigurare a navigabilității Dunării. Dunărea practic face parte dintru-un coridor european care leagă Marea Neagra, adică Europa Centrală și de Est de canalul Dunăre Rin-Main și Rin, care practic face legătura până în nord-vestul Europei.

La ora actuala trebuie sa gândim toate investițiile care sunt utile și importante pentru România. Avem un canal! Știți cum irigăm noi? Noi irigăm prin stații de pompare. Noi urcăm apa la deal, asta facem în Bărăgan cu stații de repompare. Niciodată apa dacă nu este subvenționată nu va fi eficientă pentru că apa de obicei folosită pentru irigații se folosește prin cădere liberă. E un proiect de investiție început pe vremea lui Ceaușecu, care face legătura Siret-Bărăgan, care practic dacă se finalizează poate să asigure irigația prin cădere liberă, scăzând foarte mult costurile apei. Păi ne lăudăm că investim bani în canale de irigații care se duc de nicăieri spre nicăieri, unde nu există nicio sursă de apă și unde degeaba există stații de pompare.

Dragi colegi,  guvernarea trebuie sa redevină un act responsabil. Nu avem voie sa îi mințim pe oameni, pentru că minciuna are picioare scurte, și mai devreme sau mai târziu vom fi prinși dacă mințim. Trebuie să spunem ce putem face cu adevărat. Cum cresc veniturile oamenilor, cum cresc pensiile și aici trebuie să o spunem clar și răspicat. Pensiile cresc în mai multe moduri. Pentru cei care sunt în sistemul public de solidaritate pot să crească cu adevărat ca putere de cumpărare în doua condiții, că ele se plătesc din contribuțiile plătite de  angajați. Pot să crească dacă crește salariul mediu pe economie și dacă crește numărul de salariați care se află activ.

Știți cât avem numărul de salariați în România raportat la populație? 29% Tarile europene au populația angajată între 40-52%. Asta este realitatea! Vorbim despre munca. Pai de ce ne-au fugit oamenii? De ce au ales să se duca în alte țări să își găsească loc de muncă? Pentru că n-au putut în România! Noi trebuie să creăm condiții pentru toți oamenii, dar nu creând condiții cu măsuri active pentru care să nu avem bani să le plătim, ci creând o avalanșă instituțională. Noi trebuie să avem ca obiectiv al Partidului Național Liberal, să transformăm România într-o putere regională.  Avem tot ceea ce ne trebuie. Putem sa devenim centrele regionale pentru toate marile firme. Suntem o țară mare care dacă asigurăm infrastructura, dacă avem capacitatea să creăm stabilitatea fiscală de care e nevoie, o relație nu neapărat prietenoasă, dar corectă din partea administrației cu mediul de afaceri, putem să ridicăm România într-o viteză la care puțini astăzi speră, dar lucrurile astea trebuie făcute în mod profesionist. Trebuie să dăm răspunsuri extrem de serioase și de corecte.

În sănătate avem asigurări de sănătate, dar mulți dintre noi le plătim degeaba. Nu știm de ce servicii beneficiem în cazul în care ne  îmbolnăvim. Dacă te duci să îți faci niște analize, din cauza plafonului, poți să te duci și la clinici private pe anumite tipuri de analize, că daca nu scoți banii din buzunar nu îți fac analizele la timp, că dacă îți faci analizele peste o lună jumate, peste două luni de zile le faci degeaba, mai ales pentru anumite categorii de boli. Avem o subfinanțare cronică în sistemul din sănătate.  Avem o orientare spre spitale, în loc să avem o orientare spre medicina preventivă, spre medicina de familie, spre medicina ambulatorie. S-au mărit salariile pentru medicii care lucrează în sistemul de stat. Eu nu înțeleg de ce trebuie să fie funcționari publici, ar trebui să fie persoane fizice autorizate, să aibă un statut de om care stă pe propriile picioare, nu statut de om angajat la stat. În schimb medicii de familie au trebuit să iasă în strada, și deși au ieșit în stradă Guvernul nu i-a ascultat. În toate țările europene investiția în medicina de familia este de peste 10% din bugetul de  sănătate. Nu mai spun, sistemul asta de internare în care de fapt se fac internări fără niciun fel de exigență, numai ca să se mențină numărul de paturi, nu mai poate continua. Trebuie să gândim lucrurile în mod rațional, că altfel nu vom putea niciodată asigura servicii de calitate. Mulți dintre cei care se îmbolnăvesc nu au curajul să se duca într-un spital de stat decât dacă au o relație acolo, preferă să se ducă în mediul privat. Și în educație. Da, sunt de acord! 6% din PIB. Singurul Guvern care a respectat 6% din a fost guvernul Partidului Național Liberal, în rest din PIB s-a alocat 4%, cam asta a fost media alocărilor din PIB.

Sunt de acord sa mărim bugetul, dar să nu dăm bani numai în salarii, și să nu plătim cadrele didactice otova, indiferent de performanțele pe care le au, indiferent  de implicarea pe care o au cu adevărat în șlefuirea educației și  în dezvoltarea fiecărui elev sau fiecărui student. Trebuie să punem punctul pe i. Uitați-vă, neadecvarea sistemului de învățământ românesc cu realitatea. Știți cum se fac planurile de școlarizare? Degeaba într-o localitate sunt firme care au nevoie de lăcătuși. Planurile de școlarizare se fac în funcție de profesorii care sunt titularizați și care dacă ai profesori care se pricep la textile sau la liceu agricol degeaba cere administrația locală realizarea de școli sau clase în anumite domenii de activitate, pentru că asta nu se fac, planul de școlarizare se face pe genunchi.

Nu mai spun de faptul că este boicotat  proiectul nostru de introducere a învățământului dual, învățământul tehnic și profesional, este boicotat  de 3 ani de zile, și vă spun onest de ce, pentru că după revoluție am înființat universități, nu mă refer la cele private, cele private s-au  înființat din propria inițiativă a unor oameni, am înființat universități de stat care nu își au rostul, nu au absolut niciun fel de logică. Noi în loc să investim în creșterea  performanțelor universităților care au cu adevărat capacitatea să asigure o  competiție, să devină competitive la nivel european, am risipit banul public în tot felul de universități care nu dau randament. Din păcate, astăzi, peste 30% dintre absolvenții nu-și găsesc loc de muncă și nu lucrează  în meseria pentru care s-au pregătit.

Continuam un sistem de finanțare care în principiu este bun, că banul urmează elevul, dar trebuie să îl aplicăm cu discernământ. Trebuie ca resursele să fie folosite în mod inteligent, pentru că nu o sa mai investesc de exemplu într-o școală în care am avut o naștere într-un sat și 22 de decese. Nu există niciun fel de studiu privind evoluția pe diferite zone și asistăm la un fenomen de depopulare a multor sate, asta este adevărul la care trebuie să dăm răspuns, iar noi trebuie să gândim în perspectiva de 4- 10 ani de zile, dacă nu și mai mult toate măsurile pe care luam într-un domeniu sau altul.

Stimați colegi, suntem la finalul unui Consiliu Național în care am luat decizii extrem de importante.

Începând de astăzi Partidul Național Liberal trebuie să pornească o ofensivă așa cum nu a făcut niciodată.  Trebuie să lăsăm de o parte agendele personale. Cea mai bună modalitate ca obiectivul tău de cariera să fie realizat este sa fii într-un partid puternic, într-un partid care câștigă alegerile. Trebuie să pună toți osul la treaba, nu numai unii  să ducă greul bătăliei, în timp ce alții stau binișor așteptând să își rupă gâtul cei care se bat pentru partid.

Sunt un nostalgic, după vremea cavalerismului. Mi-aș fi dorit foarte mult ca bătălia între noi și PSD să se câștige printr-un duel între mine și Dragnea. Numai că Dragnea fuge, normal. Niciodată  nu o să accepte să intre într-o bătălie și între o  dezbatere unu la unu cu mine, pentru ca el se simte bine acolo, în spatele gardurilor, în spatele cordoanelor de jandarmi cu o mulțime  de indivizi care îl adulează numai pentru ceea ce le oferă.   Bătălia cu PSD nu se va câștiga așa, se va câștiga cu infanteria, cu fiecare membru, cu oastea, iar oastea trebuie trezită și ridicată la luptă. Fiecare membru al Partidului Național Liberal trebuie începând de astăzi să contribuie la efortul Partidului Național de dezvoltare. 

Gata cu blaturile cu PSD! Sunt un om blând, sunt un om care iubesc oamenii, un om care întotdeauna am preferat în acțiunea politica să conving, să îi determin pe oameni să facă ceea ce trebuie prin argument. Nu mi-a plăcut niciodată să fiu sau sa fim ascultați noi, conducerea, de frică, dar vă spun un lucru!

Eu sunt responsabil, pentru performanța Partidului Național Liberal. Nu voi mai accepta ca 75-80% din partid care muncește să bată pasul pe loc, pentru că exista 25% din partid care nu muncește, pentru că altfel înseamnă că toți cei care muncesc, muncesc degeaba. Nu mai vreau sa se facă opoziție numai la nivel național sau unii lideri județeni să facă opoziție, dar numai cu mesaje legate de palierul național. Vreau să vad fiecare lider județean cum dă cu parul în președintele Consiliului Județean PSD, în  primarul PSD, în prefectul PSD, în toți șefii de deconcentrate. Cine nu are puterea să abandoneze de pe acum, să lase pe altul mai puternic și mai curajos. 

Nu-mi doresc să iau nicio măsura de sancționare a nimănui, dar nici nu pot să accept  ca unii să demită pe nepusă masă primari de municipii aflați în funcție. Pai ce alt serviciu mai mare poți să îi faci PSD-ului într-un municipiu, decât să demiți din funcția de președinte al organizații municipale primarul Partidului Național Liberal. 

Să terminăm cu astfel de prostii, cu astfel de  decizii care sunt luate fără nicio noimă. Dialog, comunicare, solidaritate, sunt fundamentale și credeți-mă ce vă spun. Nu o luați ca pe un avertisment, dar voi lua măsurile care se impun pentru a avea garanția că Partidul Național Liberal va câștiga alegerile.

Dumnezeu să ne ajute!

Niciun comentariu: