luni, 26 martie 2018

Întâlnire la Chișinău a delegației PNL cu pro-europenii

Ionel Dancă a pus pe Facebook următorul mesaj:

Impreuna cu delegatia Partidului National Liberal, condusa de presedintele Ludovic Orban, ne-am intalnit astazi la Chisinau cu reprezentanti ai societatii civile si cu conducerile partidelor din Republica Moldova, membri PPE (PAS, PDA, PLDM).

In timpul discutiilor, Ludovic Orban a amintit rolul Partidului National Liberal in realizarea Unirii de la 1918. PNL a fost si este partidul Unirii care isi asuma si sprijina continuarea proiectului de realizare a unui viitor comun european pentru toti romanii.

Reprezentantii comunitatii romanesti din Moldova au prezentat problemele politice cu care se confrunta tara lor. S-a vorbit in mod deosebit de capturarea statului de catre un grup de oligarhi locali si propaganda anti-romaneasca sprijinita de grupuri de interese rusesti.

In acest context, presedintele PNL a facut un apel la toate fortele politice si civice din Republica Moldova sa faca un front comun pentru promovarea si apararea valorilor nationale romanesti democratice si europene.

Re-Unirea teritoriilor românești despărțite de râul Prut este un obiectiv politic important însă el trebuie făcut cu chibzuială. Trebuie obținut, în primul rând, acordul de voință al cetățenilor R. Moldova pentru unirea cu țara mamă, România. La fel cum trebuie, după aceea, obținut acordul de voință al cetățenilor României. Re-Unirea nu mai este o problemă simplă. Doar un act de voință al politicienilor din cele două țări. Nu mai suntem la nivelul anului 1918, când toate deciziile se luau de către parlamentele țărilor fără a se mai apela la voința populației.

Abordarea problemei de către PNL este cea mai bună. Da, PNL este partidul Unirii, este rolul istoric al PNL. A fost principala forță politică acum 100 de ani când a fost realizată Marea Unire și a fost construit statul modern român. Astăzi, datele problemei sunt mai complicate. Iar a nu ține cont de ele, ar fi o crimă.

Nu poți forța politic Re-Unirea cu R. Moldova pentru că R. Moldova este un stat sub ocupație rusă în Transnistria dar și în Găgăuzia care au declarat că în cazul unei Uniri a R. Moldova cu România ele se vor alipi de Federația Rusă! O reunire forțată poate duce la un conflict militar cu Federația Rusă.

Pe de altă parte, o reunire a României cu R. Moldova este problematică și din punctul de vedere al apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO.

Cum a recomandat Ludovic Orban : „ ... toate fortele politice si civice din Republica Moldova sa faca un front comun pentru promovarea si apararea valorilor nationale romanesti democratice si europene.” Aceasta este calea! Nu alta. R. Moldova trebuie să se transforme întâi, să schimbe mentalitatea cetățenilor R. Moldova și apoi să se pună problema Unirii cu România.

Niciun comentariu: