miercuri, 14 martie 2018

Întâlnirea delegației PNL cu delegația FMI


Bună ziua,

O delegaţie a Partidului Naţional Liberal a avut o întâlnire cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, care realizează evaluarea anuală a României. 

Permiteţi-mi să vă prezint poziţia exprimată de mine şi de colegii mei, în discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. 

Încep prin a spune că îl aştept pe domnul Dragnea să mă acuze de încălcarea Legii defăimării, dar sunt dispus să suport orice consecinţă pentru adevărul pe care l-am susţinut în ceea ce priveşte dezvoltările din economia românească.

Ştim foarte bine că obiceiul PSD-iştilor este să ascundă gunoiul de sub preş şi din acest motiv am prezentat punctul nostru de vedere şi care sunt concluziile Cărţii negre care a fost realizată de specialiştii Partidului Naţional Liberal privind toate problemele pe care le-am avut în dezbatere. Guvernarea PSD – ALDE şi-a bătut joc de o conjunctură extrem de favorabilă în care s-a aflat România în 2017, făcând praf toate echilibrele macro-economice.

De asemenea creând premisele unei încetiniri a unei creşteri economice pe următorii ani.


Ce am imputat actualei guvernări sunt lucruri cunoscute pe care le-am mai prezentat public:

Dezechilibrarea bugetului printr-o creştere extrem de periculoasă a ponderii cheltuielilor cu salariile şi a cheltuielilor sociale în totalul cheltuielilor bugetare, faţă de anii anteriori în care ponderea cheltuielilor cu salariile şi cu asistenţa socială se situau în jurul cifrei de 62 – 64 – 65 % în anul 2017, ponderea cheltuielilor cu salariile şi a cheltuielilor sociale a ajuns la 77% din totalul cheltuielilor publice. Acest lucru a dus la cel mai scăzut nivel al invetiţiilor în cadrul bugetului, dar şi a investiţiilor per ansamblu raportat la Produsul Intern Brut din anii de graţie 2000, când a fost cel mai scăzut nivel al investiţiilor. Încetul cu încetul, PSD construieşte o groapă în care va intra economia românească. Rata inflaţiei a ajuns de la 0,2 % din momentul preluării guvernării de către coaliţia PSD – ALDE,  la 4,72% conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică. Ce înseamnă această inflaţie? Înseamnă o deteriorare gravă a puterii de cumpărare a cetăţenilor şi de fapt o reducere a puterii de cumpărare mai ales pentru angajaţii din sectorul privat, dar şi pentru cei din sectorul public la care creşterea salariului brut a fost de 25%, dar creşterea salariului net fiind de 4% adică sub nivelul inflaţiei de 4,7%. 

De asemenea, pensionarii nu au primit niciun ban în plus la pensie pentru că acest Guvern a refuzat să aplice Legea pensiilor care ar fi permis o majorare a punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 8 puncte procentuale care ar fi putut să compenseze creşterea preţurilor şi ar fi putut să asigure chiar o creştere a puterii de cumpărare. Puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut datorită acestui Guvern. 

De asemenea, este extrem de gravă şi îngrijorătoare scăderea ponderii veniturilor raportat la PIB. Ponderea veniturilor raportat la Produsul Intern Brut este de 26%, este după Irlanda cea mai mică pondere a veniturilor dintre toate ţările europene. Majoritatea ţărilor europene au o pondere la venitul de stat la PIB de peste 35%, ajungând pentru anumite ţări cum este Franţa, Danermarca, Belgia la ponderi de peste 45%. Nu pot fi suportate cheltuieli publice importante, indispensabile pentru dezvoltarea societăţii româneşti dintr-o rată atât de scăzută raportată la PIB. Avem cel mai mare ritm al datoriei publice, datoria publică de anul trecut a crescut cu peste 4 miliarde de euro. Ce face guvernul PSD- ALDE? Lasă pe umerii copiilor şi nepoţilor noştri povara unor cheltuieli iresponsabile care au fost făcute numai în scop electoralist şi care nu fac altceva decât diminueze în perspectivă posibilităţile de creştere reală pe care le are România şi să lase o imensă povară pe umerii copiilor şi nepoţilor nostri.

De asemenea, extrem de îngrijorătoare din punctul nostru de vedere este creşterea deficitului bugetar. Anul trecut, în 2017, deficitul bugetar a fost de aproximativ 13 miliarde de euro, adică o creştere a deficitului bugetar cu peste 2 miliarde de euro, raportat la anul 2016. Acest deficit a generat o presiune imennsă asupra cursului de schimb şi a dus la scăderea constantă a leului în raport cu euro, iar această scădere a leului în raport cu euro, ţinând cont de faptul că importurile au crescut extrem de mult, nu a făcut altceva decât să accentueze inflaţia şi să ducă la o creştere spectaculoasă a ratei inflaţiei.

Ce avertisment vrem să lansăm pe viitor plecând de la aceste date, de la analiza acestor grave dezechilibre produse în economia românească. Nu numai că va încetini ritmul creşterii economice, dar există posibilitatea ca guvernarea PSD-ALDE să realizeze o contraperformanţă care nu are precedent, şi anume să bage România în criză economică, fără ca pe plan naţional să existe o criză economică. 

Deja sunt semene de reducere a investiţiilor, mai ales a investiţiilor private. Deja există semne de retragere a multor companii din România care riscă să afecteze şomajul, deja există o criză a forţei de muncă, în special a forţei de muncă calificate, iar această criză a forţei de muncă calificate riscă să afecteze dezvoltarea ulterioară, pentru că va acţiona ca o frână în calea dezvoltării companiilor româneşti sau în calea unor noi investiţii făcute de alte companii care pot să asigure un suport pentru creşterea economică.


Întrebări şi răspunsuri


Jurnalist: Care a fost poziţia delegaţiei FMI?

Ludovic Orban: Poziţia oficială a FMI va fi făcută publică dupa finalizarea misiunii. Ca atare, permiteţi-mi să nu vă spun ceea ce ne-au spus partenerii de discuţie din partea Fondului Monetar Internaţional, pentru că nu se face aşa ceva.

Jurnalist: Aseară, preşedintele PSD, a făcut mai multe declaraţii referitor la implicarea SRI in formarea guvernului Ponta I. Eraţi atunci membru PNL. Aţi avut vreo informaţie sau vreo suspiciune la momentul respectiv despre implicarea SRI în formarea guvernului?

Ludovic Orban: Eram în Partidul National Liberal, dar eram simplu membru al Partidului Naţional Liberal. După cum bine ştiţi, am fost cel mai mare oponent al  alianţei dintre Partidul Naţional Liberal şi PSD, am  votat împotriva constituirii acestei alianţe. N-am avut nicio funcţie guvernamentală în guvernele USL-ului şi am fost un adversar sistematic al PSD-ului, chiar şi în perioada în care Partidul Naţional Liberal se afla la guvernare cu PSD.

Astăzi, vedem cine este PSD. Când îi vedem cum se toarnă reciproc, Dragnea pe Ponta, Ponta pe Gabi Oprea, Ghiţă pe Dragnea, vedem foarte clar ce soi de oameni au condus şi conduc PSD, şi că de fapt toate inepţiile lor despre statul de drept paralel pe care îl lansează în spaţiul public,  sunt de fapt nişte lucruri pe care ei le cunosc din propria experienţă. 

În ceea ce mă priveşte pe mine şi pe colegii mei din Partidul Naţional Liberal. Noi nu am întrebat niciodată un şef SRI dacă putem sau nu putem să punem vreun ministru în vreun govern, nici Crin Antonescu, nici alţi lideri ai Partidului Naţional Liberal.

Pe mine nu m-a năşit niciodată directorul SRI, aşa cum l-a năşit pe Ponta. Eu nu am jucat niciodată tenis, nu am participat la niciun tăiat de porc. Sigur, sunt lacto-vegetarian, dar nu acesta a fost motivul. De asemenea, nu  ştiu ce înseamnă K2 şi alte indicative de genul acesta, pentru că  nu am fost niciodată, n-am fost invitat la niciun chef de Crăciun, de Anul Nou, de vreun Serviciu de Informaţii, ci lucrul acesta îl făcea Ghiţă, îl făceau pesediştii, care astăzi se dau de ceasul morţii că ar exista un stat paralel. Nu! Dacă există un stat paralel, statul paralel este statul construit de PSD, care  transformă sau încearcă să transfome fiecare instituţie public într-un bastion al partidului de guvernământ, care încearca sa denaturze funcţiile esenţiale pe care le au instituţiile publice şi care încearcă să folosească puterea ministerelor, agenţiilor şi altor instituţii de stat sau instituţii publice în mijloace de presiune împotriva oamenilor corecţi, împotriva oamenilor care au curajul să îi critice. 

Mă bucur că iese la iveală aceastaă mizerie, ca să ştie fiecare roman în ce mizerie trăiesc pesediştii şi în ce mizerie au trăiat în ultima vreme pesediştii. Indiferent că lider a fost Ponta, că lider este Dragnea, de altfel Ponta era foarte bun prieten cu Dragnea în perioada în care Dragnea era secretar general. Împreună au semnat pactul de coabitare cu Traian Basescu, fără să ne spună nimic, nouă liberalilor. Împreună au pus la cale numirea diferitelor şefi de instituţii publice, fără să ne consulte pe noi, ci consultându-I pe Elena Udrea, pe Traian Băsescu şi pe cei pe care noi îi consideram adversarii noştri politici.

Închei prin a vă spune că, se vede astăzi că membri Partidului National Liberal sunt singurii care au înţeles că democraţia înseamnă că singurul stăpân al omului politic este cetăţeanul care acordă încrederea şi votul omului politic pentru a pune în practică programe, proiecte care să facă bine societatii. 

Multumesc!

Niciun comentariu: